بازتاب سخنان روز گذشته رئیس جمهور منتخب مردم ایران در دو حوزه داخلی و خارجی، تحلیل واشنگتن پست از بحران هویتی محافظهکاران ایران در پی انتخابات ریاست جمهوری، تأکید وزیر خارجه هند بر اهمیت مسیر ارتباطی ایران در حوزه انرژی و برگزاری سومین نشست کشورهای صادرکننده گاز در ایران، از جمله مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
به گزارش «تابناک»، سخنان روز گذشته رئیس جمهور منتخب کشور، از جمله موضوعاتی است که بازتاب بسیار گستردهای در میان مطبوعات جهان داشته است. خبرگزاری «رویترز» در این باره مینویسد، روحانی اشاره کرده که میان تقاضاهای تندروها و اصلاحطلبان، توازن برقرار میکند.
این خبرگزاری با اشاره به سخنان روحانی مینویسد، رئیس جمهور منتخب ایران گفته وزرای خود را از سرتاسر طیف سیاسی ایران برمیگزیند، زیرا مردم اعتدال و میانهروی را به جای افراط گرایی برگزیدهاند.
به باور رویترز، در پیش گرفتن چنین شیوه ای از سوی روحانی سبب میشود از یک سو نگرانیهای محافظهکاران که از انتساب وی به اصلاحطلبان نگران بودند، برطرف شود و از سوی دیگر، اصلاحطلبان پس از چندین سال، مجالی دوباره برای حضور در قدرت بیابند. در این مطلب به بخشهای دیگری از سخنان روحانی که در تأیید همین نکته است نیز اشاره شده است.
البته برخی دیگر از مطبوعات، بخشهایی از سخنان روحانی را که مربوط به حوزه سیاست خارجی و روابط خارجی کشور بوده، مورد توجه قرار داده اند. روزنامه «تلگراف» از این جمله است که مینویسد، رئیس جمهور جدید ایران، وعده اعتدال در سیاست خارجی را داده است.
این روزنامه مینویسد روحانی اظهار داشته، پیروزی وی در انتخابات، راه جدیدی برای ایران گشوده تا به گونهای سازنده با جامعه جهانی وارد تعامل شده و تنشهای پدید آمده بر سر برنامه هستهای را برطرف کند. تلگراف اشاره میکند که از دید روحانی، «اعتدال در سیاست حارجی نه به معنای تسلیم است و نه تقابل، بلکه به معنای تعامل سازنده و کارآمد با جهان است». این روزنامه، سخنان روحانی را در تقابل با رویکردهای هشت ساله محمود احمدی نژاد میداند.
اما در مطلبی دیگر درباره اوضاع سیاسی داخلی ایران، روزنامه «واشنگتن پست» با انتشار تحلیلی، استدلال کرده که انتخاب روحانی به سمت رئیسجمهور، محافظهکاران ایران را با «بحران هویت» روبهرو کرده است.
این روزنامه مینویسد، پیروزی غیرمنتظره روحانی، سبب شده محافظهکاران به این فکر فرو بروند که کجای کار را اشتباه کرده اند. در این مطلب آمده، محافظهکاران همواره مدعی بودهاند که نماینده خواست و اراده مردم ایران و همچنین نزدیکترین طرز فکر به رهبر جمهوری اسلامی ایران هستند؛ اما شکست سنگین این گروه در انتخابات، همه این ادعاها را با تردید مواجه ساخت و به باور تحلیلگران، این امر نشانگر رد خط مشیهای محافظهکاران از سوی رأی دهندگانی بود که خواستار تغییر بودند.
یکی دیگر از مطالبی که از روز گذشته تاکنون، بازتاب کم و بیش گستردهای در میان مطبوعات جهانی داشته، به اظهارات وزیر خارجه هند درباره مسائل منطقهای مربوط میشود.
به نوشته «بیزنس اینسایدر»، روز گذشته، سلمان خورشید اظهار داشته، ثبات در افغانستان و ایران، برای امنیت انرژی هند ضروری است، زیرا این دو کشور زمینه دسترسی گستردهتر هند به منطقه آسیای مرکزی را که دارای منابع عظیم انرژی است، فراهم میآورند.
وی گفته، بنابراین هند در تلاش است تا طرح راهگذر شمال ـ جنوب ـ که هند را از طریق ایران به روسیه و آسیای مرکزی متصل میکند ـ و همچنین طرح «ترانس افغان» که با استفاده از بندر چابهار، دسترسی به منطقه آسیای مرکزی را برای هند تسهیل میکند، تحقق بخشد.
در پایان، خبرگزاری
«ترند» از برگزاری نشست آتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز در ایران خبر داده است. این خبرگزاری مینویسد، وزرای شرکت کننده در دومین مجمع کشورهای صادرکننده گاز، با پیشنهاد وزیر نفت ایران، مبنی بر برگزاری نشست بعدی این مجمع در ایران موافقت کردهاند و این پیشنهاد با اتفاق آرا به تصویب رسیده است. البته جزییات سومین نشست این مجمع در آینده اعلام خواهد شد.
ترند مینویسد در جریان دومین نشست این مجمع ـکه در مسکو برگزار شد ـ رستم قاسمی، وزیر نفت ایران دیدارها و گفتوگوهایی را درباره مسائل دوجانبه و جهانی با مقامات روس داشته است.