تحلیل روزنامه اماراتی:

روابط ایران و عربستان در دوره روحانی چگونه خواهد بود؟

انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور جدید ایران، با واکنش‌های مثبت گوناگونی در کشورهای ‌جهان همراه بود. در این میان، یکی از مهم‌ترین مجموعه کشور‌ها که روی کار آمدن روحانی را ‌نکته‌ای مثبت ارزیابی می‌کند، مجموعه کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس است. یک روزنامه اماراتی با انتشار مطلبی در این زمینه، به بررسی چشم‌انداز بهبود روابط ایران و عربستان سعودی پرداخته است.
کد خبر: ۳۳۲۳۱۹
|
۲۵ تير ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۵ 16 July 2013
|
13525 بازدید
|
روی کار آمدن روحانی، تنش‌های شیعه و سنی را کاهش می‌دهد
انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور جدید ایران، با واکنش‌های مثبت گوناگونی در کشورهای ‌جهان همراه بود. در این میان، یکی از مهم‌ترین مجموعه کشور‌ها که روی کار آمدن روحانی را ‌نکته‌ای مثبت ارزیابی می‌کند، مجموعه کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس است. یک روزنامه اماراتی با انتشار مطلبی در این زمینه، به بررسی چشم‌انداز بهبود روابط ایران و عربستان سعودی پرداخته است.

به گزارش «تابناک»، روزنامه «نشنال» امارات به بررسی این موضوع پرداخته و می‌نویسد: موضع مثبت روحانی، می‌تواند به کاهش تنش‌های شیعه ـ سنی در سراسر خاورمیانه منجر شود. این احتمال به ویژه با توجه به موضع‌گیری‌های اخیر روحانی نسبت به منطقه تقویت می‌شود.

در این مطلب آمده است:

با آغاز کار رسمی حسن روحانی، رئیس جمهور میانه‌روی ایران ـ که به زبان عربی نیز تسلط کامل دارد ـ کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس می‌توانند انتظار موجی از مواضع مثبت را از سمت ایران داشته باشند.

روحانی که به وی لقب «شیخ دیپلمات» داده شده، اعلام کرده اولویت سیاست خارجی‌اش، تقویت روابط دوستانه و نزدیک با همه همسایگان ایران، به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و بالا‌تر از همه، عربستان سعودی، رقیب قدیمی ایران است.

هر گونه بهبود روابط میان تهران و ریاض، می‌تواند تنش‌های فرقه‌ای شدید میان شیعیان و اهل تسنن را در منطقه خاورمیانه کاهش دهد. نزدیکی روابط این دو کشور همچنین می‌تواند به تحقق راهکار مرضی الطرفین برای جنگ داخلی سوریه تبدیل شود که به نوبه خود، به جنگی نیابتی میان ایران و عربستان تبدیل شده است.

البته تحقق این امر آسان نیست: ‌نبود اطمینان میان دو قدرت اصلی منطقه خلیج فارس، بسیار شدید و تفاوت‌های آن‌ها عمیق است و نیروهای تندرو در تهران و ریاض نیز مایل به بهبود روابط دو کشور نیستند. کشورهای عرب منطقه نسبت به برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرده و ایران و عربستان، از طرف‌های متفاوتی در بحرین، عراق، لبنان و سوریه حمایت می‌کنند.

این مورد آخر، یعنی سوریه، از همه مهم‌تر است. عربستان سعودی از شورشیان سوری حمایت مالی کرده و سلاح در اختیار آن‌ها می‌گذارد؛ در حالی که ایران از دولت سوریه که متحد دیرین این کشور است، حمایت می‌کند.

با این حال، از آنجا که اختلافات این دو کشور بسیار عمیق است، هرگونه بهبود روابط میان آن‌ها، تبعات مثبت مهمی نیز به همراه دارد. «تریتا پارسی»، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا در این زمینه می‌گوید: «ایجاد یک درک متقابل میان ایران و عربستان سعودی، برای نتیجه درگیری‌ها در سوریه از تفاهم میان آمریکا و روسیه نیز تعیین کننده‌تر است».

روحانی عربستانی‌ها را به خوبی می‌شناسد، زیرا با آن‌ها مذاکره کرده و نخستین توافقنامه امنیتی جمهوری اسلامی را نیز در سال ۱۹۹۸ با آن‌ها به امضا رسانده است. وی در نخستین کنفرانس مطبوعاتی پس از انتخابات ریاست جمهوری ‌بر اهمیت روابط دوستانه و برادرانه با عربستان تأکید کرد.

در مورد سوریه، روحانی می‌تواند ‌‌برای بهبود بخشیدن به روابط با کشورهای منطقه، به حل بحران سوریه کمک کند. روابط مثبت با عربستان، می‌تواند به تأمین یکی از اهداف مهم ایران کمک کند: تضمین داشتن کرسی در کنفرانس صلح سوریه در ژنو که احتمالاً ماه سپتامبر برگزار می‌شود.

به هر حال، با وجود حمایت ایران از سوریه، تهران از برخی هزینه‌های این حمایت، از جمله تیره شدن روابط با کشورهای عرب منطقه و گروه‌های فلسطینی نیز آگاه است و تلاش دارد تا به حل و فصل بحران در این کشور کمک کند.

اما در میان تحلیلگران، هرچند برخی بر این باورند که تهران باید برای بهبود روابط با کشورهای منطقه به کلی دست از حمایت سوریه بردارد، برخی نیز بر این باورند که ایران و عربستان باید برای پایان دادن به جنگ سرد موجود میان خود، موضوع سوریه را به حاشیه برانند. اسکات لوکاس، کار‌شناس مسائل ایران در دانشگاه بیرمنگام می‌گوید، بسیار خوش‌بینانه است که گمان کنیم نزدیکی ایران و عربستان، به گشایشی در موضوع سوریه منجر می‌شود.

به هر حال، شماری از تحلیلگران استدلال می‌کنند، روحانی بر خلاف احمدی‌نژاد، سیاست مثبتی نسبت به منطقه در پیش خواهد گرفت و از مواضع و اقدامات تحریک آمیز دوری خواهد کرد. تریتا پارسی در این زمینه اشاره می‌کند که روحانی مورد تأیید هاشمی رفسنجانی و خاتمی است که هر دو از طلایه‌داران بهبود روابط با کشورهای منطقه خلیج فارس در دهه ۱۹۹۰ بودند.

با ‌وجود این، مسأله اعتماد، همچنان به عنوان موضوعی جدی وجود دارد. شخص حسن روحانی در منطقه خلیج فارس به عنوان یک طرف گفت‌و‌گوی قابل اعتماد، مورد احترام است؛ اما از آنجا که وی به عنوان رئیس جمهور با محدودیت‌هایی روبه‌روست، همچنان نگرانی‌هایی میان مقامات کشورهای منطقه وجود دارد.

به این ترتیب، در صورت آغاز هر گونه روند نزدیکی روابط میان ایران و عربستان، چنین روندی آرام و آهسته به پیش خواهد رفت.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۳۱
انتشار یافته: ۱۳
حميدرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
ان شاء ا... با ابهتر شدن روابط ايران و عربستان در آينده ، شاهد صلح و آرامش در منطقه و بهتر شدن اوضاع سياسي و اجتماعي مسلمانان منطقه باشيم .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
من خودم به شخصه به بهتر شدن این رابطه علاقمند و خوشبین ام
ویشاندی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
در بر قراری رابطه با هر کشوری از جمله کشورهای منطقه، مهمترین اولویت تامین منافع ملی باید باشد. در منطقه نیز اگر روابط دوستانه ای با عربستان برقرار شود مطمئنا دیگر کشورهای عرب نیز خودبخود تغییر موضع میدهند. تیره بودن رابطه با هر کشوری از جمله کشورهای همسایه هزینه گزافی برای ما دارد. در این شرایط تحریمهای فعلی نباید با بی سیاستی و بی تدبیری، بیمورد برای کشور هزینه تراشید و وضع را بدتر کرد.
هادی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
ایشالا دوباره رابطه ایران با تمام دنیا برقرار شه و کشور به روزهای خوبش برگرده...ما از این دولت شدیدا حمایت میکنیم...با ارزوی موفقیت برای اقای روحانی...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
ما هیچگاه نمیتوانیم دوست باشیم زیرا که اعراب ما را دشمن ریشه ای خود میداند
مرگ بر صهیونیزم
|
-
|
۱۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
یادمون نره همین عربستانیا در سال 66 حججاجه مارو قتل عام کردن
همین عربستانیا بودن پارسال 18تا ایرانیو بدون محاکمه و وکیل گردن زدن
ما عزت میخوایم نه گردن کج کردن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۵
آیا یک خبرنگار شجاع در غرب وجود ندارد که از اوباما و نمایندگان مجلس آمریکا بپرسد:

که چرا دولت و مجلس آمریکا از دولتهای عربستان سعودی ، امارات متحده عربی ،قطر، کویت و پاکستان

که با ارسال پول و اسلحه و اطلاعات از طالبان ،القاعده ، گروهای سلفی ها و تندروها در همه جای دنیا پشتیبانی می کنند (این مورد کاملا مشخص شده است ) و همچنین به شدت حقوق اولیه زنان و بشر را نقص می نمایند.و در کشور آنها دمکراسی وجود ندارد. به این شدت حمایت می کند .
اما مردم ایران را به دلیل های واهی ، افسانه ایی،هالیودی و دلایل اثبات نشده دیگر تحریم کرده است و حتی از ارسال دارو و غذا به ایران جلوگیری می کند؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
ويشاندى عزيز نظر شما كاملا درسته با حفظ منافع ملى بايد با كشورهاى همسايه و دنيا رابطه برقرار كرد.

درخت دوستى بنشان كه كام دل به بار ارد
نهال دشمنى بر كن كه رنج بى شمار ارد
چو مهمان خراباتى به حرمت باش با رندان
كه درد سر كشى جانا گرت مستى خمار ارد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
دوست عزيز همه براى ابران عزت ميخواهند. ولى جان برادر عزت فقط با عقل وسياست وحفظ منافع ملى واقتصاد شكوفا به دست مياد. اكر ميخواهى بدانى كه در حال حاضر ما ايرانيها عزت داريم يا نه يك سفرى به كشورهاى ديكو بكن و به برخورد انها با ايرانيها از همان لحظه اول در فرودكاه كن.
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
آزموده را آزمودن خطاست چرا دوباره کاری میخواهید بکنید.

عربستان نوکر امریکاست که خودش توسط اسرائیل کنترل میشود هر وقت آنها بخواهند رابطه عربستان با ما خوب و هر وقت بخواهند بد میشود و از خود اراده ای ندارد بیخود وقت و هزینه ملت را صرف مذاکره با نوکر امریکا نکنید.

بهتره با کدخدا مذاکره مستقیم کنیم و انرژی هسته ای رو حفظ کنیم اونوقت بقیه هم با ما خوب میشوند.

چونکه صد آید نود هم پیش ماست.
سالار ابادانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۶
باید سیاستی را که پیامبر اسلام ص در برابر ابوسفیان و انان که در جنگ احد در مقابلش جنگیدند پیش گرفت سرمشق قرار دهیم. فقط کاسه داغتر از آش نباید شد !،
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت