چهار رقابت استراتژیک در خاورمیانه

خاورمیانه مانند همیشه صحنه تحولات پیچیده و در هم تنیده‌ای است. فارین پالیسی با تحلیل چهار رقابت اصلی در خاورمیانه برای دولت آمریکا روشن کرده است که کانون اصلی تحولات در منطقه در ایران و مصر قرار دارد.
کد خبر: ۳۳۲۵۹۱
|
۲۶ تير ۱۳۹۲ - ۲۳:۲۴ 17 July 2013
|
14177 بازدید
|
۷
چهار رقابت استراتژیک در خاورمیانه

خاورمیانه مانند همیشه صحنه تحولات پیچیده و در هم تنیده‌ای است. فارین پالیسی با تحلیل چهار رقابت اصلی در خاورمیانه برای دولت آمریکا روشن کرده است که کانون اصلی تحولات در منطقه در ایران و مصر قرار دارد.

به گزارش «تابناک» و به نقل از فارین پالیسی، این چهار رقابت عبارتند از:

رقابت قدرت‌های بزرگ جهانی: بخش اصلی این رقابت بین آمریکا و روسیه است، ولی‌ انگلیس، فرانسه و چین نیز نقش فعالی به عنوان بازیگران فرعی در آن دارند. هدف آمریکا ‌ماندن به عنوان قدرت خارجی بر‌تر در خاورمیانه است، در حالی که روسیه به دنبال کاهش برتری‌های آمریکاست. جنگ در سوریه، روشن‌‌ترین جنگ نیابتی در چهارچوب این رقابت است. برنامه هسته‌ای ایران و اختلاف‌های بین روسیه و چین از سویی و آمریکا از سوی دیگر بخشی از این رقابت است.

رقابت قدرت‌های منطقه‌ای: این رقابت بر سر این است که کدام قدرت منطقه‌ای در خاورمیانه بر‌تر باشد. در دوره‌ای، ایران و عربستان سعودی قدرت‌های اصلی این رقابت بودند، ولی اکنون ترکیه و قطر نیز به دنبال جایگاهی برای خود هستند. اتحاد بین این نیرو‌ها هم در حال تغییر است. یک سال پیش به نطر می‌رسید که عربستان و قطر متحد هستند ولی اکنون آن‌ها بر سر حمایت از گروه‌های گوناگون مخالف دولت سوریه با یکدیگر به رقابت برخاسته‌اند و در مصر نیز قطر از اخوان المسلمین و عربستان از ارتش حمایت می‌کند. اتفاق مهمی چون کنار رفتن مصر از صحنه رقابت و تاثیر منطقه‌ای و بنابراین پایان یافتن یک دهه رقابت برای برتری بین عربستان و مصر را نباید نادیده گرفت.

رقابت مذهبی: منظور رقابت بین شیعه و سنی است که مرز و جبهه آن همیشه بین کشور‌ها تعریف نمی‌شود، بلکه مرزهای مختلف شکاف و رقابت بین شیعه و سنی در منطقه وجود دارد؛ هرچند رقابت اصلی باز هم بین ایران شیعه و عربستان سعودی است ولی این رقابت‌ها در درون مرز کشورهایی چون عراق، بحرین، عربستان و لبنان هم وجود دارد. همین رقابت است که همراهی نوری المالکی با ایران و حزب‌الله در مسائل سوریه را توضیح می‌دهد. این رقابت لایه لایه نیز هست و در داخل هر یک از مذاهب نیز، گروه‌های رقیب برای کسب برتری با یکدیگر رقابت می‌کنند.

رقابت ایدئولوژیک: این رقابت بین اسلام‌گرایی و پلورالیسم در جریان است. هر چند این رقابت شباهت‌هایی با رقابت مذهبی دارد، بخش اصلی آن بر سر شیوه سازمان دادن به سیاست در این کشور‌هاست. در اسلام گرایی هدف این است که شریعت بر سیاست سایه بیفکند. هر چند پلورالیسم یا کثرت‌گرایی بیشتر با لیبرال دمکراسی هماهنگ است، ولی حتی در برخی از کشورهای پادشاهی نیز مورد توجه قرار گرفته است. هر چند رقابت بر سر اسلام‌گرایی و پلورالیسم در درون جوامع مسلمان نیز جریان دارد، گروه‌های غیر مسلمانی چون قبطی‌های مسیحی مصر نیز در آن فعال هستند.

کشورهای اصلی در این فضا برای ایالات متحده، ایران و مصر هستند. شکست فعلی اخوان المسلمین در مصر، فرصتی را فراهم کرده ‌که ایالات متحده رابطه خود با منطقه را باز تعریف کند. نویسنده به آمریکا توصیه می‌کند که باید در مورد ایران از راهبرد دوگانه حمایت از هواداران ایده‌های خود و فشار بر ایران به خاطر برنامه هسته‌ای استفاده کند تا نقش پررنگ‌تری در تحولات منطقه به دست بیاورد. به این ترتیب، آمریکا در نزد عربستان سعودی نیز اعتبار بیشتری به دست خواهد آورد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۳۳
انتشار یافته: ۷
اشنا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
اگر لابیهای اسرائیل واروپا مانع نشوند بنظر میرسد اباما بهره بیشتری
از وجدان بر خوردارست تا پوتین واروپا وچین امیدوارم اشتباه نکرده باشم
پناه بر خدا
پاسخ ها
ناشناس
| United States |
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
عزیزم اشخاص فقط یک عروسک هستند و مهم تفکر و سیاستهایی است ه به اونا دیکته میشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
بعد از این همه تحریم های وحشتناک که تا کنون در تاریخ بر علیه کشوی اعمال نشده بود،باز هم از وجدان اوباما حرف می زنی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
متاسفانه خاورمیانه شده محل جولان دادن قدرت های فرا منطقه ای
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
از ديد استراتژيك، در رقابت قدرتهای بزرگ جهانی در اصل ايران و آمريكا از دشمني به رقابت گراييده اند و در كنار تمدن ايران، روسيه و چين حضور دارند.
مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
آمریکا سالهاست با شعار نظم نوین جهانی و آرزوی مدیریت این نظام نوین، به بهانه های واهی وارد منطقه خاور میانه شده از جمله ورود به عراق و افغانستان و ... که متاسفانه هیچ ارمغانی بر این کشورها نداشته. غرب و امریکا از منابع طبیعی کثیر و ارزشمندی چون نفت و گاز و اورانیوم ... در خاور میانه آگاه بوده و قصد دارند با سلطه بر منطقه از این منابع سوء استفاده کنند که در این بین اندک کشور هائی چون ایران این نظم را (به قول خودشان) بر هم زدند و در مقابلشان استادگی کردند. حال سوال این است که چرا نظم خاورمیانه را به کشور های منطقه نمیسپارند و دست از چپاول بر نمیدارند. آیا وظیفه کشور های منطقه مقابله با سلطه گرانی چون آمریکا نیست؟ پس تا پای جان باید ایستادگی کرد. ان حزب الله هم القالبون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۷
واقعیت این است که رقابت اصلی بر سر منابع انرژی زیر پای مردم این سامان است .که این طور ممالک منطقه را بی سامان نموده. واقعیت این است که شبه جزیره عربستان و فلات ایران تامین کننده اصلی انرژی جهان است و اختلاف بین تمدن های این منطقه سبب می شود که امکان اتحاد بین آنها از بین برود و در نتیجه علی رغم تحمیل گزاف ترین هزینه ها بر مردم این ناحیه گنج زیر پایشان به مفت ترین قیمت از چنگشان بیرون بیاید.اگر ایران تحریم است به معنای این نیست که نفت نفروشد بلکه به معنای این است که نفتش را به بهای پایینی به چین بفروشد . اشتباه نشود خود چین مهم نیست بلکه لابی های سرمایه داری که در طول بیست سال گذشته تمام کارخانه های بزرگ دنیا را به این کشور منتقل کردند تا از نیروی کار بسیار بیچاره و ارزان آنجا استفاده کنند نیاز روز افزون به انرژی دارند و چه نفتی بهتر از نفت ایران آنها با این شرایط بخث.کشور های شبه جزیره هم سهم ایالات متحده هستند تا قدرتی که هنوز بزرگترین اقتصاد دنیاست نیز از منابع انرژی بی بهره نماند.و در پس همه این دعواها فقط یک عبارت نهفته است .نفت
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # کالابرگ # حقوق بازنشستگان # انفجار بندرعباس
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت