تابناک IT میخواهد در یک تور چهار روزه، چهار آنتیویروس رایگان و معروف بازار امنیت سایبری را (Avira، Avast، AVG، Panda) تخصصی و با جزئیات بررسی کند تا کاربران ایرانی را با کارایی آنها برای انتخاب بهترین گزینه رایگان آشنا سازد
آویرا این بار با یک تفاوت جدید به بازار آنتی ویروسهای رایگان بازگشته است، حال آن که در سال گذشته، بیشتر تمرکز این شرکت بر روند نصب ابزار و مدرن کردن واسط کاربری آن بوده است. آخرین نسخه این آنتی ویروس توجه ویژهای بر رقابت و پیشدستی در حوزه امنیت دارد.
به گزارش «تابناک»، بیگمان باید آویرا را پیشکسوت و یا جد آنتی ویروسهای رایگان دانست. شرکت آلمانی جزو با سابقهترین شرکتهای مشغول در حوزه امنیت سایبری است و کهنهکاران این عرصه به خوبی نخستین نسخههای ضد بدافزار این شرکت را به یاد دارند.
در نخستین مقصد تور بررسی و معرفی آنتی ویروسهای رایگان، میخواهیم به رسم ادب، سری به نسخه جدید این پیشکسوت آلمانی بزنیم و مشخصات و کارآیی این نسخه را بررسی کنیم و نگاهی به وضعیت این ابزار در آزمایشهای صورت گرفته از دو لابراتوار داشته باشیم.
معمولا آویرا را با قدرت آن در شناسایی بالا میشناسند و از این جهت همواره یکی از محترمترین آنتی ویروسهای بازار بوده است. نکته مهمتر درباره آن روند ثابت و مشخص این ابزار در آزمایشهای پیاپی است که در آنها شرکت کرده و با کمترین افت و خیزی روبهروست و باز هم مهتر اینکه ارائه نسخه رایگان آن، برای کاربران یک خبر خوشایند است.
روند نصب و شمای واسط
کاربری
نصب این نرمافزار بسیار ساده است و تقریبا هیچ نکته قابل توضیحی در آن نیست. تنها چنانچه آنتی ویروس دیگری روی سیستم فعال باشد، آویرا پیش از نصب شما را مجبور به پاک کردن آن میکند؛ اما پس از نصب واسط کاربری آن در نسخه آخر، با تغییراتی خاص نسبت به نسخه آن در سال ۲۰۱۲ مواجه شده است؛ اما شمای کلی آویرا حفظ شده و مانند همیشه همه چیز مشخص و بدون نیاز به توضیح اضافی است.
صفحه اصلی واسط کاربری، نمایی از وضعیت کلی سیستم و خود آنتیویروس است که با یک تیک سبز، زرد یا قرمز وضعیت کلی امنیت سیستم را به آگاهی کاربر میرساند. در زیر آن صفحه به دو بخش PC Protection و Internet Protection برای اطلاع کاربر از وضعیت فعالیت آنتی ویروس وجود دارد و در کنار هر کدام از گزینههای این قسمتها دکمه مخصوص برای ورود سریع به تنظیمات همان قسمت تعبیه شده که دسترسی کاربر را به تنظیمات مورد نظر ساده ساخته است.
در نسخه رایگان، بخش Internet Protection تنها گزینه Web Protection را در اختیار کاربر میگذارد که اگر چنانچه در روند نصب از انتخاب گزینه نصب Toolbar صرف نظر کرده باشید، همین بخش را هم از دست خواهید داد.
ابزار و کاربری
آویرا در آخرین ارائه خود
چه در نسخه رایگان و چه در نسخههای تجاری تمرکز را از واسط کاربری و گرافیک بر
تقویت جوانب امنیتی کرده است. یکی از مهمترین تغییرات اخیر در آویرا Toolbar این آنتی ویروس است که شرکت آلمانی کار زیادی روی آن کرده تا
از این Toolbar یک ابزار جامع برای امنیت در مرورگرها ایجاد کند.
![نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1392/9/1/313195_214.png)
و حتما کاربران قدیمی آویرا به خوبی میدانند که با نصب این Toolbar دیگر از شر پیغامهای روزانه برای بروزرسانی نسخه رایگان به تجاری، رها خواهند شد. همچنین Expert Market که هدف آن ارتباط متخصصان با کاربران برای حل مشکلات امنیتی از طریق آنلاین هست، به وسیله Toolbar قابل دسترسی است. البته گرفتن کمک از این بازار هزینه دارد!
باید اشاره کرد که اکنون پایگاه دادههای آنتی ویروس برای شناسایی ویروسها هر شش ساعت یک بار بروزرسانی میشود و این در حالی است که در نسخههای تجاری این بروزرسانی هر دو ساعت یک بار است.
همچنین آویرا در نسخه آخر خود گزینهای برای امنیت گوشیهای هوشمند اندروید نیز ارائه کرده که در واقع به منظور رصد گوشی و اقدامات ضد سرقت است و بر خلاف نمونههای رقیب خود، نه در نسخه تجاری و نه در نسخه رایگان هیچ گزینهای برای محافظت در برابر بدافزارهای اندرویدی ارائه نمیکند!
سیستم بروزرسانی دستی و اسکن سیستم برای شناسایی فایلهای مخرب، همانند گذشته است موتور این آنتی ویروس به دنبال بدافزارهایی از نوع Worm، Trojan، Rootkit و Adware میگردد و در آخر هر اسکن گزارشی از آن ارائه میکند؛ افزون بر اینکه باید اشاره کرد که این آنتی ویروس در آزمایشهای گوناگون، سرعت اسکن بالایی را نشان داده. تنظیمات نوع اسکن سیستم نیز به خوبی قابل شخصیسازی است.
![نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1392/9/1/313196_473.png)
عملکرد آنتی ویروس:
شناسایی بدافزارها
اما صرفنظر از آرایش ظاهری این نرمافزار، بگذارید نگاهی به زیر پوست آن نیز بیندازیم. همان گونه که گفته شد، آویرا در میان آنتی ویروسهای بازار یکی از سختترین رقبا برای سایر شرکتهاست که این بیش از همه به دلیل قدرت بالای آن در شناسایی فایلهای مخرب است.
در آخرین آزمایش انجام گرفته از سوی لابراتوار AV-Comparative این نرمافزار با شناسایی ۹۹.۷ درصد از نمونههای مخرب، به همراه G-Data که از دو موتور جستجو برای یافتن بدافزارها استفاده میکند و F-Secure، که البته هر دو نسخه تجاری هستند، ایستاده است. این روند البته تقریبا چند سالی است که ادامه دارد و آویرا همواره در جدول آزمایش این لابراتوار جزو سه آنتی ویروس برتر بوده است:![نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت نگاهی به Avira، این آلمانی پیشکسوت](http://cdn.tabnak.ir/files/fa/news/1392/9/1/313197_459.jpg)
همچنین آزمایش روی سیستم شناسایی از روی عملکرد یا Proactive (این آزمایش برای درک قدرت آنتی ویروس در شناسایی فایلهای مخرب از روی عملکرد آنهاست، بدون آنکه در هیچ پایگاه دادهای قبلا ثبت شده باشند، در واقع آزمایش حفاظت در برابر ویروسهای جدید و ناشناخته است) حاکی از آن است که این آنتی ویروس با قدرت ۸۴ درصدی خود در شناسایی فایلهای مخرب تازه متولد شده، در میانههای جدول است:
اما در آخرین آزمایش در لابراتوار Av-Test بر روی ویندوز ۷ برای تست آنتی ویروسها، نشان داده شده که آویرا جزو نمونههای متوسط در شناسایی فایلهای مخرب است و همچنین در برابر بدافزارهای ناشناخته نیز کارآیی متوسطی از خود نشان داده است. AV-Test نمره ۳.۵ از ۶ را به آنتی ویروس آلمانی داده که شاید به مذاق طرفداران پرشور آن زیاد خوش نیاید:
نکته دیگر که یک فاکتور مهم در برآورد قدرت شناسایی ویروسهاست، موضوع False Alarm یا همان شناسایی بیمورد است که به مواردی گفته میشود که در آن آنتی ویروس یک فایل سالم را به اشتباه نمونه مخرب شناسایی میکند. این امر تا جایی اهمیت دارد که در ردهبندی آنتی ویروسها از لحاظ شناسایی فاکتور False Alarm تعیین کنندهترین عامل است.
آویرا در آزمایش شناسایی بیمورد لابراتوار AV Comparative با شناسایی بیست مورد فایل سالم به عنوان ویروس، یکی از بدترین نتایج سالهای اخیر خود را رقم زده و جزو آنتیویروسهای ضعیف جلوه کرده:
اما در آزمون AV-Test آویرا هیچ شناسایی بیموردی را ثبت نکرده و تنها چند هشدار و بلوکه کردن بیمورد را ثبت کرده و توانسته است که نمره ۵ از ۶ را از آن خود کند:
کارکرد آنتی ویروس:
قدرت پاک سازی
اما در آنتیویروسها تنها شناسایی فایلهای مخرب مهم نیست. طبیعتا پس از شناسایی بحث پاکسازی سیستم از فایلهای مخرب شروع میشود. آن هم در دو سطح: پاکسازی سیستم از فایلهای اصلی مخرب و پس از آن، پاکسازی ثانویه که شامل زدودن هرگونه آثار ویروسهای مادر همچون فایلهای مرتبط با آنها و بازگرداندن تغییرات ایجاد شده در سیستم مانند تنظیمات Registry به حالت اول است.
نگاهی به آزمون صورت گرفته از سوی AV Comparative بر روی چهارده نمونه ویروس شدیدا مخرب هم از نوع تروجان و هم از نوع Worm در این حوزه، نشان میدهد که آویرا با ۷۵ امتیاز در مجموع پاکسازیها، فاصله زیادی را با صدرنشینانی همچون Kaspersky و Bitdefender تجربه میکند و در واقع جایگاهی متوسط به پایین در این آزمون دارد:
این امر یک خبر
ناخوشایند دیگر برای طرفداران پرشور آویراست.
کارکرد آنتی ویروس:
استفاده از منابع سیستم
بیگمان دیگر دوره آنتی ویروسهایی که با نصب آنها سیستم به معنی واقعی کلمه «مریض» میشد، گذشته و امروز یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب آنتیویروسها، کارآیی آنها در استفاده از منابع سیستم برای انجام مسئولیت خطیر خود است. آویرا در این بخش نیز همواره یکی از بهترین نمونهها در بازار آتی ویروسها بوده است.
به گونهای که در تست AV Comparative در این خصوص، که شامل آزمایش کند شدن سیستم با نصب آنتی ویروس در عملکردهایی نظیر کپی و آرشیو کردن فایلها، رمزگذاری آنها، باز کردن برنامههای Office و مانند آن است، در صدر جدول ایستاده است:
اما در آزمون AV-Test نمره ۳.۵ از ۶ نصیب این آنتیویروس در این باب شده که البته هرچند نمره خوبی نیست، با توجه به وضعیت بیشتر رقبا قابل چشمپوشی است:
در پایان باید گفت، آویرا یکی از بهترین و شناختهشدهترین شرکتهای فعال در حوزه امنیت سایبری است که یک نسخه رایگان از محصولات خود را ارئه میکند. این آنتی ویروس مانند دیگر رقبای رایگان خود، نقاط ضعف و قوتی دارد که شاید اطلاعات فوق در تصمیمگیری برای انتخاب آن کارساز باشد. تجربیات و اطلاعات کاربران مانند همیشه مکمل این مبحث است.