تداوم سقوط شاخص بازار سهام:

چه بلايي بر سر سهام مردم در بورس آمده است؟

سقوط شاخص کل بازار سهام تهران، در حالی در آخرین روز هفته جاری ‌ادامه یافت که روند نزولی بازار سهام از نزدیک یک ماه گذشته آغاز شده‌ و مسئولان بازار در‌‌ همان روزهای نخست سقوط شاخص، همچون همیشه وعده‌های حمایت از بازار ‌سر می‌دادند و این سقوط شاخص را گذرا ‌می‌دانستند؛ اما تداوم روند نزولی بازار، نشان داد ‌بورس تهران ‌مشکلات ساختاری دارد.
کد خبر: ۳۷۸۳۵۰
|
۲۴ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۸:۵۱ 13 February 2014
|
56162 بازدید
|

چرا تب تند بورس زود به عرق نشسته؟سقوط شاخص کل بازار سهام تهران، در حالی در آخرین روز هفته جاری ‌ادامه یافت که روند نزولی بازار سهام از نزدیک یک ماه گذشته آغاز شده‌ و مسئولان بازار در‌‌ همان روزهای نخست سقوط شاخص، همچون همیشه وعده‌های حمایت از بازار ‌سر می‌دادند و این سقوط شاخص را گذرا ‌می‌دانستند؛ اما تداوم روند نزولی بازار، نشان داد ‌بورس تهران ‌مشکلات ساختاری دارد.

به گزارش «تابناک» امروز نیز در آخرین روز هفته جاری، شاخص بازار سهام دوباره ‌سیر نزولی داشت و با کاهشی نزدیک ۱.‌۴ درصدی، نشان داد که نمی‌توان بازار سهام را با وعده‌های غیر عملیاتی و در کنار آن مصاحبه و عملیات روانی مدیریت کرد.

بنا بر این گزارش، روند کاهش شاخص بورس ـ که ‌بیش از بیست روز قبل آغاز شده ـ بیش از همه ناشی از فروکش کردن تدریجی جو خوش‌بینانه‌ای بود که پس از انتخابات ریاست جمهوری بر فضای اقتصاد و بازار سهام حاکم شده بود و با روند مذاکرات هسته‌ای به اوج خود رسید. ورود سرمایه‌های جدید به بازار در عین تخلیه نقدینگی از بازار ارز و طلا ـ در پی ثبات نسبی قیمت‌ها در این بازار ـ و همچنین موفقیت نسبی صندوق‌های سهام مشترک در بازار، منجر به آن شده بود که بازدهی بازار سهام به شدت در ماه‌های اخیر افزایش یابد.

اما تنها تلنگری کافی بود که نشان دهد ‌این جو خوشبینانه بر خلاف عوامل ساختاری پایدار که متأسفانه کمترین اقدام برای آن‌ها طی سال‌های اخیر انجام گرفته‌، نمی‌تواند چندان دوامی در بازار بورس داشته باشد.

توقف نماهای پتروشیمی که در مجموع حدود ۴۰ درصد از ارزش بازار را تشکیل می‌دهند و در کنار آن موضوع نرخ خوراک گاز پتروشیمی‌ها شاید‌‌ همان تلنگری بود که به یکباره بازار را با یک واقعیت ‌رو‌به‌‌رو ‌ساخت و برآورده نشدن انتظارات سرمایه‌گذاران از سودآوری شرکت‌ها نیز مزید بر علت شد تا صف‌های فروش در بازار شکل بگیرد و بازدهی بازار بورس تهران به شدت کاهش یابد.

پیش از این در گزارشی به مشکلات ساختاری بازار بورس تهران اشاره کردیم که یکی از مهم‌ترین آن‌ها واکنش‌های کهکشانی بازار به رویدادهای پیرامونی و به ویژه سیاسی کشور است. اینکه بازار ‌تعادل منطقی ندارد و بیش از اندازه نسبت به تحولات بیرونی واکنش نشان می‌دهد؛ واکنشی که ضریب تأثیر آن با واقعیت بیرونی چندان هماهنگی ندارد.

به عبارت دیگر، در حالی که بازار بیش از اندازه برگرفته از رفتارهای بیرونی است، عملکردهای «توده‌ای» سرمایه‌گذاران رقم می‌خورد که به دلیل ریسک بالایی است که در سرمایه‌گذاری وجود دارد و متأسفانه مسئولان هیچ توجهی به این‌ نداشته و به جای آنکه فکری به حال مدیریت ریسک سرمایه‌گذاری با ابزارهای مطمئن و جدید کنند، تنها به دادن وعده و مصاحبه و عملیات روانی بسنده کرده‌اند!

جالب اینکه ابزارهایی نظیر صندوق‌های سهام مشترک که در بازار به کار گرفته شدند و در مدت زمانی بیش از یک سال توانستند به خوبی سرمایه‌گذاران حقیقی را جذب بازار کرده و نقدینگی جدید را به بازار تزریق کنند، از سوی مسئولان به حال خود‌‌ رها شدند و در حالی که بازار مرتب در حال افزایش بازدهی و شاخص بود، کسی به این موضوع نیندیشید که همین صندوق‌ها می‌توانند ‌عاملی برای سقوط بازار باشند، به گونه‌ای که نبود نظارت بر سهام این صندوق‌ها از سوی مسئولان، سرانجام منجر به آن شد که با بر هم خوردن تعادل بازار، ارزش واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها به شکل میانگین بیش از ۲۰ درصد کاهش یابد و بر همگان آشکار شود که این ابزار نیز ‌ریسک بالایی دارد و با شرایط متفاوت بازار هماهنگی ندارد.

موضوع نرخ خوراک پتروشیمی‌ها ـ که اگر نگوییم خود یکی از عوامل سقوط شاخص بازار بوده ـ بی‌گمان کاتالیزوری برای این موضوع بوده و ‌نشان می‌دهد که بازار بورس مشکلات ساختاری بسیاری دارد که مسئولان به هیچ وجه در پی حل و رفع آن‌ها نبوده‌اند.

در حالی که بیش از ۴۰ درصد ارزش بازار را صنایع پتروشیمی تشکیل می‌دهند، طبعا تغییر اساسی در شرایط اقتصادی این صنایع تأثیر مستقیم بر ارزش سهام این شرکت‌ها دارد، ولی همین موضوع ساده از دید مسئولان بازار بورس پنهان مانده بود و رؤیای «آسیب ناپذیری» بازار سهام چنان در فکر و ذهن مسئولان به اشتباه جایگیر شده بود که هیچ چاره‌ای برای این موضوع پیش از آنکه تأثیر نهایی خود را بر بازار بگذارد، نیندیشیدند و حتی ‌این موضوع را پیش بینی نکردند.

اکنون ادامه روند نزولی بازار سهام، بسیاری از سرمایه‌گذاران و مسئولان را به صرافت انداخته ‌که هیچ بازار سهامی «آسیب ناپذیر» نیست و تصمیمات اشتباه، عدم مدیریت ریسک و ‌استفاده نکردن از ابزارهای مناسب برای بازار، می‌تواند منجر به آن شود که سرمایه‌گذاران به شدت متضرر شده و اعتماد به بازار سهام از میان برود.

البته این‌ها به این معنا نیست که بازار سهام تهران دیگر مکان مناسبی برای سرمایه‌گذاری نیست. افت و خیز ذات بازار است و ریسک سرمایه‌گذاری، همراه همیشگی آن. بی‌گمان دیر یا زود، دوباره بازار سرمایه ‌روند مثبت خود را از سر خواهد گرفت و این اتفاق شاید پس از مشخص شدن تکلیف بودجه پتروشیمی‌ها و نرخ خوراک گاز آن‌ها رقم بخورد.

اما امید آنجاست که یکبار برای همیشه، ‌مسئولان بازار دست از مصاحبه و وعده‌های بی‌سرانجام ‌و عملیات روانی برای مثبت نشان دادن وضعیت بازار بردارند و به مشکلات ساختاری بازار ‌توجه کرده و زمینه‌ای ‌فراهم آورند که سرمایه‌گذاران با ریسک کمتری وارد بازار شوند.

رشد بازار در طولانی مدت تنها با آدرس دادن به مشکلات بازار برای رفع آن‌ها رقم خواهد خورد، وگرنه سرمایه‌گذاران بازار به خوبی و بیش از هر کسی از وضعیت بازار می‌دانند و نیازی به مصاحبه‌های تبلیغاتی برای مثبت نشان دادن وضعیت بازار نیست.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۰
در انتظار بررسی: ۳۸۶
انتشار یافته: ۱۰۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
تند تند بدون پشتوانه بالا میرفت یادتونه هنوز خیلی کار داره بجای اصلیش برگرده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
بازار وقتی حبابی بشه همین میشه
hamidreza
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
شما میدونی الآن که شاخص فقط حدود 10-12 درصد اصلاح کرده ، اکثر سهم ها حدود 40-30 درصد اصلاح کردن؟
این همش بخاطر معماریه شاخصه.
بعبارتی اگه ارزش تمام سهم ها بشه 1 ریال بازم شاخص بر نمیگرده سر جای اولش!
مجتبی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
آخه نمی دونم چرا بی سوادانه صحبت می کنید!

صعود پارسال شاخص بورس فقط قدرت پول رو حفظ کرد هیچ صعودی بصورت واقعی در کار نبود!
امسال هم به خاطر سقوط ارزش پول باید شاخص بره بالای 100 هزار! هیچ حبابی در کار نیست چون نسبت P/E بازار ما از استاندارد جهانی پایین تره!!
مرادی
| Russian Federation |
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
همانطوری که ارز خیلی هارو زمین زد و اونایی که باید سود میکردند کردن و کشیدن کنار همین بلا هم تو بورس اتفاق افتاده کلا همیشه افراد غیر حرفه ای محکوم به ضرر هستن ( متاسفانه )
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
آقا مگه رئیس جمهور بارها و بارها نگفت ما از بورس حمایت میکنیم مگه مجلس نگفت حمایت از بورس سیاست راهبردی ماست مگه وزیر اقتصاد و رئیس کل بورس بارها نگفتن آینده بازار روشنه و جای نگرانی نیست الان کجا هستند ؟ چرا 6.000.000 نفر سهام دار حقیقی رو به حال خود در این مرداب رها کردن ؟ مگه غیر از اینه که بورس با هزاران ملیارد تومان پول حقیقی ها رسید به قله 89000 حالا چرا کسی از ما حمایت نمیکنه ؟ سرمایه ما فقط برای سود آوری شرکت ها و افزایش سرمایه بود ؟!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
6میلیون کجا بود؟؟!!! کلا 7میلیون نفر کدبورسی دارن و طبق آمار سازمان بورس 700 هزار کد فعاله، یکیش من هستم که فقط یه بار سهام خریدم و فروختم ودیگر هیچ
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
متاسفانه نه رشد بورس ارتباطی به مدیریت بازار سرمایه دارد و نه افت و نزول آن. بنابراین نه رشد و نه نزول بازار منطق و متناسب با واقعیت شرکتهای عضو ندارد. بنابراین مسئولین بورس نمیتوانند رشد را نتیجه عملکرد خود بدانند و با مصاحبه و آمار به سهامداران آدر اشتباهی بدهند. اقدامی که متاسفانه افتاد و دودش در چشم سهامداران خرد رفت.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
یعنی واقعا نفهمیدید که بازار سرمایه یک تصویر کلی از وضعیت اقتصادِه. نه رشدی داریم نه اشتغالی انتظار دارید بورس روز به روز سودده تر شه؟
مجید
| United States |
۰۹:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
من کلی مهمونی جدید و الورود دعوت کردم به بورس کلی تبلیغ کردم از سازمان بورس .چی شد این وعده های پوچ چرا اینقدر سقوط آخه برای چی. مسئولین دلسوز بورس بفکر سهامداران باسیلیکا . که بازار لخت نشه
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
خارج نمودن 14 شرکت از بارار فرعی و اخراج انها به بازار توافقی
مصوبه بهره مالکانه 30 درصدی که جند ده شرکت اصلی و جندین شرکت سرمایه گزاری را متاثر کرد
افزایش نرخ خوراک پتروشیمیه به میزان 5 برابری که با هیچ معیاری منطقی نمی باشد
افزایش سود اوراق مشارکت به 23 درصد
سکوت مطلق تمامی مسولین عامل هدایت نقدینگی به بورس که تا دیروز از رونق بورس به به و چه چه می زدند

اگر تمامی اینها از نظر نویسنده تلنگر به بورس است پس چه چیزی را حمله وحشیانه به بورس و سهامداران می دانید
همگامی تمامی رسانه ها جهت از بین بردن بورس
سکوت مطلق صدا وسیما در مقابل این اجحاف ناروا در حالی که تا دیروز با در بوق کردن فتح قله های شاخص این فتوحات را بهتر از فتوحات جنگی پوشش می داد
و ...
لطفا حرف هایتان راخوب بسنجید وبزنید چرا وقتی چیزی را نمی دانید به مردم ادرس غلط می دهید. لابد این را هم سانسور می کنید تا مردم متوجه نشوند که چه بر افراد این مملکت می گذرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
از نظر شما که احتمالا ذی نفع هستید افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها (گاز) غیر منطقی هست.
به نظر شما منطقی هست که که گاز که سرمایه کل ملت ایران هست را به قیمت بسیار پایین که کمتر از قیمت صادرات اون هست بدهند به شرکت های پتروشیمی و از این ارزان فروشی شرکت های پتروشیمی و سهامدارانشون سود ببرن؟
با توجه به قیمت گاز صادراتی عملا کار شرکت های پتروشیمی تبدیل طلا به مس هست ...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
صنعت کشور باید بهره وری خود را افزایش دهد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
آقا خدا شاهده سبد سهام بنده حتی 1 سهم نیست که کوچکترین ارتباطی با نرخ خوراک پتروشیمی ها داشته باشه ولی همین الان بالای 40 درصد از سرمایه من از بین رفته خوب وقتی آدم با تحلیل میره سهمی میخره که از این حمله در امان بمانه ولی در عمل میبینه بیشترین ضربه رو خورده دیگه باید چی کار کنه ؟! حالا جای خنده دار یا شاید هم گریه دار داستان اینه که حتی 1 درصد هم از ارزش سهام پتروشیمی ها کم نشد چون همان روزهای اول بحران نماد تمام شرکت های پتروشیمی متوقف شد و این سهام های دیگه بودن که به پای پتروشیمی ها سوختند نکته مهم تر اگر این نماد ها رو متوقف نمیکردن بار ریزش شاخص رویه تمام بازار تقسیم میشد و امروز من بجای 40 درصد ضرر شاید 20 درصد ضرر میدادم .
naser
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
نوبت درخشش مجدد طلاست
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
دولت نباید در بازار دخالت کنه، همه جای دنیا اینطوره، بورس رشد حبابی داشت ملت جو گیر شدن همه رفتن خریدن، حالا یکم بازار بهم ریخته همه سهامدارای خرد با هم می خوان بفروشن، تا افراد با تجربه بشن و با دقت سهام نخرن همینجوره....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
وا اسفا.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
چرا صداو سیما چیزی نمی گوید ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
:))))
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
از رسانه میلی چه توقعی دارید؟
حمید اعرابی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
به نظر بنده علت سقوط بازار بخاطر مافیای بازار است و برخی مدیران بورسی با آنها هماهنگ هستند. بر اساس تحلیل پتروشیمی ها با نرخ گاز 15 سنت سود خیلی خوبی خواهند ساخت و باز ارزان ترین سهم های بورسی هستند. اما متاسفانه مدیران این شرکتها سهم های خود را بستن و با پایین بردن بقیه سهم های نا مرتبط با گاز دارند باج خواهی میکنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
من اشتباهی منفی زدم آقا یکی از آمار منفی ها کم کنید و به مثبتها اضافه کنید ...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
تابناک اینجا چه خبره ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
هیچی یه عده جمع شدن از کم شدن سودهای نجومیشون گلایه دارن
ناشناس
| United States |
۰۲:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۵
سود نجومی؟ ان شاء الله از این سود های نجومی که ما کردیم شما هم بکنید!
حاج حمید
|
United Kingdom
|
۱۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۲۴
بانک پارسیان در فروردین 92 از سود هر سهم
20 تومان پیش خور کرد چون میخواست افزایش
سرمایه دهد . حالا که افزایش سرمایه داده می
گوید به سهام جدید هیچ سودی نمیدهد. اولا چرا بانک پارسیان از سود سهامداران برداشت
کرد چون خرید حق تقدم سهام اختیاری است
ثانیا به چه علت به سهام جدید سود نمیدهد؟!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟