پيروزي انقلاب اسلامي ايران، ضربه سنگيني بر پيكره استكبار وارد كرد و پايههاي قدرت آن را سست نمود. غرب كه علت ناكامي خود را در برخورد با ملت ايران، اسلام و آموزههاي مترقي آن ميدانست، سعي در حمله به اسلام به عنوان روح و سرچشمه مقاومت ملل مسلمان خصوصا ملت ايران نمود. يكي از اين توطئهها، انتشار كتاب آيات شيطاني توسط سلمان رشدي بود. اين كتاب با تمسخر و استهزا به مقدسات اسلامي و توهين به قرآن كريم و حضرت رسول اكرم (صليالله عليه و آله) قصد داشت با وهن پايههاي دين، زمينههاي نفوذ انقلاب اسلامي و بازيافت هويت اسلامي را در ميان جوامع اسلامي، سد كند. توزيع اين كتاب خشم مسلمانان جهان را بر انگيخت.
به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی در مهرماه سال 1367، مسلمانان هند و پاكستان با تظاهرات عليه سلمان رشدي كه خود هندي الاصل و تبعه انگليس بود، نفرت خود را از انتشار كتاب آيات شيطاني اعلام كردند. در 25 دي 1367، مسلمانان شهر برادفورد انگليس، نسخههايي از آيات شيطاني را سوزاندند و در 24 و 25 بهمن همان سال در جريان تظاهرات مردم پاكستان و هند عليه اين كتاب، دست كم هفت نفر كشته شدند. حضرت امام خميني به مثابه رهبري روشن بين، روشنگر و شجاع، فتنه جهان استكبار را با صدور حكم ارتداد و مهدور الدم بودن سلمان رشدي به خود آنان بازگرداندند. با صدور فتواي تاريخي امام موجي توفنده از امت مسلمان در مصاف با كفر پديد آمد. سلمان رشدي از لحظه صدور حكم، مخفي شده و پليس اسكاتلنديارد، حفاظت وي را با صرف هزينههاي كلان بر عهده گرفت.
متن فتواي امام خميني عليه آيات شيطاني:
بسمه تعالي
انا لله و انا اليه راجعون
به اطلاع مسلمانان غيور سراسر جهان ميرسانم مؤلف كتاب "آيات شطاني" كه عليه اسلام و پيامبر و قرآن، تنظيم شده است، همچنين ناشرين مطلع از محتواي آن، محكوم به اعدام ميباشند. از مسلمانان غيور ميخواهم تا در هر نقطه كه آنان را يافتند، سريعا آنها را اعدام نمايند تا ديگر كسي جرأت نكند به مقدسات مسلمين توهين نمايد و هر كس كه در اين راه كشته شود، شهيد است انشاءالله. ضمناَ اگر كسي دسترسي به مؤلف كتاب دارد ولي خود قدرت اعدام او را ندارد، او را به مردم معرفي نمايد تا به جزاي اعمالش برسد.
والسلام عليكم و رحمةالله وبركاته
روحالله الموسوي الخميني
26 بهمن 1367اكنون با وجود گذشت 25 سال از صدور فتواي تاريخي حضرت امام خميني(ره) عليه نويسنده كتاب آيات شيطاني، سلمان رشدي مرتد 66 ساله هنوز از كابوس مرگ از سوي فرزندان معنوي حضرت روحالله گريزان است.
25 سال پيش، دقيقاً در 26 بهمن ماه سال 1367 انتشار حكم ارتداد نويسنده كتاب آيات شيطاني، دنيا را تكان داد.
در پي انتشار حكم امام خميني عليه نويسنده كتاب آيات شيطاني، از سوي ميرحسين موسوي نخستوزير وقت نيز بيانيهاي انتشار يافت كه در آن، روز چهارشنبه 26 بهمن 1367 عزاي عمومي اعلام شد. پس از اين حكم تاريخي، رسانههاي غربي براي نجات جان سلمان رشدي اينگونه القا كردند كه اگر سلمان رشدي توبه كند، حكم اعدامش لغو ميشود اما دفتر امام خميني(ره) بلافاصله اين توطئه را اينگونه خنثي كرد:
اطلاعيه دفتر امام خميني(ره) خطاب به ملت مسلمان ايران و مسلمانان جهان در مورد وجوب قتل سلمان رشدي و تكذيب شايعات
"رسانههاي گروهي استعماري خارجي به دروغ به مسئولين نظام جمهوري اسلامي نسبت ميدهند كه اگر نويسنده كتاب آيات شيطاني توبه كند حكم اعدام درباره او لغو ميگردد. امام خميني-مد ظله-فرمودند:
اين موضوع صددرصد تكذيب مي گردد. سلمان رشدي اگر توبه كند و زاهد زمان هم گردد، بر هر مسلمان واجب است با جان و مال تمامي هم خود را به كار گيرد تا او را به درك واصل گرداند. حضرت امام اضافه كردند: اگر غير مسلماني از مكان او مطلع گردد و قدرت اين را داشته باشد تا سريعتر از مسلمانان او را اعدام كند، بر مسلمانان واجب است آنچه را كه در قبال اين عمل ميخواهد به عنوان جايزه يا مزد عمل به او بپردازند."
در روز نهم اسفند سال 67 مجلس شوراي اسلامي طي جلسه فوق العادهاي با اعلام ضربالاجلي يك هفتهاي براي انگليس، هرگونه رابطه سياسي با دولت انگليس را منوط به عذرخواهي مقامات انگليسي و تجديد نظر آنان در مواضع غير اصولي شان نسبت به جهان اسلام و كتاب "آيات شيطاني"، در طول اين يك هفته دانست. وزير خارجه انگليس ضمن ابراز تاسف از انتشار كتاب آيات شيطاني، خود و دولت متبوع خود را جدا از مسئوليت انتشار اين كتاب دانست، ليكن اين اظهارات و موضعگيريها به خاطر آنكه فاقد عذرخواهي رسمي و علني لندن از مسلمانان بود، وزارت خارجه جمهوري اسلامي ايران در شانزدهم اسفند ماه 67 و در پايان مهلت يك هفتهاي مجلس شوراي اسلامي رسما روابط سياسي خود را با انگليس قطع كرد.
وزراي خارجه 46 كشور عضو سازمان كنفرانس اسلامي نيز در 25 اسفند 1367 در قطعنامه پاياني خود كتاب سلمان رشدي را يك اثر كفرآميز اعلام و شديداً آن را محكوم كردند. اين قطعنامه همچنين به تبعيت از حضرت امام، ضمن مرتد خواندن سلمان رشدي، از تمامي كشورهاي عضو خواست اين اثر را در كشور خود ممنوع نمايند. قطعنامه از بنگاههاي ناشر خواست هرچه سريعتر اين اثر را از گردش خارج كنند و هر بنگاه انتشاراتي را كه به اين درخواست احترام نگذارد، تحريم نمايند.
14 كشور اروپايي پس از آن يكباره سفراي خود را از ايران خارج كردند و پس از گذشت چند ماه، مجبور به بازگشت به ايران شدند و با شرمساري، سفارتخانههاي خود را از نو بازگشايي كردند.
سلمان رشدي از لحظه صدور حكم امام خميني(ره) مخفي شد و پليس انگليس (اسكاتلنديارد) حفاظت از وي را در مكانهائي نامعلوم برعهده گرفت. هزينههاي محافظت از او در سال بين يك تا 10 ميليون پوند تخمين زده ميشد؛ در حدي كه يكبار شاهزاده چارلز (وليعهد انگلستان) اعلام كرد: سلمان رشدي سرباري پرخرج براي ماليات دهندگان انگليسي است. همچنين شركت هواپيمايي "بريتيش ايرويز"، حضور رشدي را در هواپيماهاي خود تا سال 1998 (1377 ش) ممنوع اعلام كرده بود و شركت هواپيمايي "ايركانادا" چند سال پيش سفر رشدي را با پروازهاي خود غيرممكن اعلام نمود.
سلمان رشدي با وجود خشم جهان اسلام عليه خود، از تجديد چاپ كتاب كفرآميز خود صرف نظر نكرد و زماني كه انگلستان حاضر به چاپ ارزان قيمت اين كتاب (بدون جلد گالينگور و با كاغذ كاهي) نشد، آن را به آمريكا برد و به صورت ارزان قيمت (براي سهولت خريد عمومي آن) به چاپ رساند.
سلمان رشدي در يكي از آخرين كتابهاي خود، به فلاكت و ذلت پس از انتشار كتاب "آيات شيطاني" اشاره ميكند. وي در كتاب خود با اشاره به مجروحيت مترجم ايتاليايي كتابش توسط مسلمانان ايتاليايي تا سر حد مرگ و به هلاكت رسيدن مترجم ژاپني آيات شيطاني بر اثر حمله مسلمانان ژاپني، از روز اعدام ناشر نروژي كتابش به اين شكل ياد ميكند: "روزي كه ناشر نروژي مورد اصابت گلوله قرار گرفت يكي از بدترين روزهاي عمر من است." او در آن ايام تنها طي 20 روز 13 بار محل خواب خود را تغيير داد. چنان فضاي جهنمي بر زندگي او حاكم گرديد كه همسرش از وي جدا شد و در مطبوعات وي را "فردي بزدل" ناميدند. حتي كار به جايي رسيد كه تنها چند ماه پس از فتواي تاريخي حضرت امام خميني(ره)، "مصطفي مازح"، جوان لبناني خود را براي اجراي حكم امام خميني به انگليس رساند و در هتل محل نگهداري سلمان رشدي مستقر شد كه پيش از انجام عمليات، بمب منفجر شد و مصطفي در راه اجراي حكم تاريخي اعدام سلمان رشدي به شهادت رسيد.
در سالهاي اخير، سلمان رشدي در آمريكا زندگي ميكند و علاوه بر آن كه به رياست انجمن قلم آمريكا رسيد، توسط دولت آمريكا محافظت ميشود. اختاپوس رسانهاي غرب تاكنون بارها اعلام كرده است كه حكم اعدام اين نويسنده از طرف ايران پس گرفته شده است كه هر بار با واكنش سريع رهبر انقلاب اسلامي حضرت آيتالله خامنهاي، اين مسئله تكذيب و اعلام شد كه حكم يك مرجع قابل نقض نميباشد و حتي پس از فوت او نيز بر همه مسلمانان لازمالاجراست.
آخرين بار نيز در پيام رهبر معظم انقلاب به حجاج بيتالله الحرام در سال 1383 بر مهدورالدم بودن سلمان رشدي و لازمالقتل بودن او تأكيد شد. در طول 25 سال گذشته، هم رشدي و هم حاميانش در مقابله با مسلمانان سنگ تمام گذاشتند تا شايد بتوانند اين حكم تاريخي را شكسته و يا رخنهاي در آن ايجاد كنند ولي چيزي عايد آنها نشد و مسلمانان جهان همچنان مترصد موقعيتي هستند تا به وظيفه انقلابي و شرعي خود عمل كنند. بوقهاي تبليغاتي، محافل مسالهدار و كساني كه با دريافت پول و رشوه در اين سالها با رشدي همدردي و همراهي ميكردند، همه و همه از حيثيت خود سرمايهگذاري كردند ولي نتوانستند براي رشدي چيزي بيشتر از آنچه در ابتدا داشت، يعني برگه حكم اعدام، بدست بياورند، با اين تفاوت كه همه حاميان رشدي به اندازه خود وي در اين زمينه رسوا شده و ثابت كردند كه از دست آنها هم كاري ساخته نيست و سلمان رشدي 66 ساله بايد تا ابد از كابوس مرگ ازسوي فرزندان معنوي امام خميني گريزان باشد.