با اوجگیری بحران در شبهجزیره «کریمه» اوکراین، تقابل روسیه و غرب بر سر این موضوع نیز روزبهروز شکل جدیتری به خود میگیرد؛ تقابلی که از آن به جدیترین رویارویی روسیه و غرب پس از جنگ سرد یاد میشود. در این میان، برخی منابع خبری رژیم اسرائیل از تعیین شروطی از سوی مسکو خبر داده که در صورت تأمین آنها، اقدام نظامی روسیه در کریمه متوقف خواهد شد.
به گزارش «تابناک»، پایگاه اینترنتی «دبکا فایل»، وابسته به محافل اطلاعاتی رژیم اسرائیل با انتشار مطلبی مدعی شد، در حالی که کشورهای غربی طی روزهای اخیر، اقدامات روسیه در قبال کریمه را محکوم کردهاند، مسکو و واشنگتن محرمانه مذاکراتی برای رسیدن به توافق جهت حل و فصل مسأله اوکراین آغاز کردهاند.
به ادعای این سایت، هماکنون مسکو بر ماندن نیروهای نظامی خود ـ که کنترل کریمه را به دست گرفتهاند ـ اصرار دارد؛ اما آماده است تا درباره شرایط خودداری از پیشروی به دیگر مناطق طرفدار خود در شرق اوکراین مذاکره کند.
مذاکرات دو طرف در این زمینه، از طریق کانال آلمان در جریان است و دولت آلمان به شدت در تلاش است تا از وقوع جنگی احتمالی در شرق اروپا جلوگیری کند. آنجلا مرکل، صدراعظم آلمان و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، یکشنبه شب گفتوگوی تلفنی با یکدیگر داشتند و تصمیم گرفتند در روزهای آتی نیز درباره راههای پیشبرد مذاکرات به رایزنی ادامه دهند.
به نوشته دبکا، این نقل قول منتسب به مرکل که گفته «پوتین تماس خود را با واقعیت از دست داده»، به هیچ وجه درست نیست. در حقیقت، وی به پوتین پیشنهاد کرده نیروهای روس از کریمه عقبنشینی کنند و نیروهای ناظر اتحادیه اروپا جای آنها را در این منطقه بگیرند. در مقابل، دولت موقت اوکراین نیز باید تعهد بدهد که نیروهای خود را وارد مناطقی که روسیه تخلیه کرده نکند و با شهروندان روس تبار نیز بدرفتاری نکند.
گفته میشود، موارد مطرح از سوی مرکل، موضوعاتی بوده که در جریان رایزنیهای اعضای ناتو و اتحادیه اروپا در بروکسل مورد توافق قرار گرفته است؛ اما در طرف مقابل، پوتین نیز شرایط مشخصی برای توافق با طرف مقابل دارد که از آن جمله، غیرنظامی شدن منطقه کریمه از سوی اوکراین به گونهای است که تهدیدی از این منطقه متوجه روسیه نشود.
بر این اساس، دبکا مدعی است که پوتین درخواستهای خود را در چهار محور کلی به طرف مقابل ارائه کرده است:
۱ ـ هر دولتی که در اوکراین تشکیل شود، باید تعهد کتبی بدهد که از برقراری هر گونه روابط با ناتو خودداری کند.
۲ ـ آمریکا، ناتو و هیچ قدرت دیگری نباید در قلمرو زمینی، دریایی یا هوایی اوکراین اقدام به استقرار پایگاههای راداری «ایکس بند» یا «بیایکس وان» کند. این تضمین همچنین باید دربرگیرنده عناصری از سپر دفاع موشکی غرب باشد که روسیه را در برد خود دارد.
۳ ـ ارتش اوکراین باید در نوع سلاحهایی که مورد استفاده قرار میدهد، محدودیتهایی را بپذیرد.
۴ ـ به منظور محافظت از روس زبانها و اقلیتهای روس تبار در اوکراین، ساختارهای نظامی محلی باید شکل بگیرد.
پوتین در گفتوگوی خود با مرکل تأکید کرده تا هنگامی که این چهار شرط تأمین نشود، نیروهای روس در مواضع کنونی خود میمانند و در صورتی هم که نیاز باشد، به سوی دیگر مناطق اوکراین پیشروی خواهند کرد.