حضور ایران در شصت و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم کن با متن و حواشی همراه بود که استقبال متفاوت از عصرانه ایرانی از متن و سلسله وقایعی که منجر به رفتن محمد اطبایی پخشکننده بینالمللی سینمای ایران زیر تیغ جراحی پزشکان فرانسوی شد، جزو حواشی این رویداد بود؛ اتفاقاتی که آرش امینی مسئول چتر ایران در جشنواره کن با «تابناک» در میان گذاشت.
به گزارش «تابناک»، شصتوهفتمین دوره جشنواره کن در حالی به مدت ١٠ روز از ١٤ ارديبهشت در شهر ساحلى كن فرانسه برگزاری میشود که سینمای ایران بار ترکیبی متفاوت نسبت به ادوار پیشین متشکل از 12 تن از مدیران بین الملل سازمان سینمایی، موسسه رسانههای تصویری، بنیاد فارابی و انجمن سینمای جوان به همراه سینماگران منتخب سی و دومین جشنواره بین المللی فجر و جشنواره مستند سینما حقیقت در این رویداد حضور یافته است؛ اتفاقی که به گفته آرش امینی مدیر بخش بین الملل سازمان سینمایی، نتایجش شش ماه پس از جشنواره مشخص میشود.
مسئول چتر ایران در جشنواره کن گفت: سینمای ایران برخلاف سینمای برخی کشورها شناخته شده است و مشتریهای خاص خودش را دارد که با سبک فیلمسازی کارگردانهای ایران و کیفیت سینمای نجیب کشورمان آشنایی دارند و اینجا نیز زمینه عرضه این فیلمها با نمایش فیلمها فراهم میشود اما اینجا پولی جابجا نمیشود و تبادلات مالی پس از بررسی همه آثار توسط نمایندگان کمپانیهای بین المللی و پس از جشنواره اتفاق میافتد. بنابراین چند ماه پس از جشنواره میتوان نشست خبری برگزار و درباره دستاوردهای جشنواره کن سخن گفت و باید اندکی زمان داد.
امینی در مواجهه با این پرسش که حضور بسیاری از سینماگران که نه برگزیدگان جشنواره بودند و جزو مدیران بین الملل در این رویداد ابهاماتی را در پی داشته، پاسخ داد: بسیاری از چهرههای سینمایی همچون علی معلم یا سیف الله صمدیان سالها است که به صورت شخصی در جشنواره کن و دیگر جشنوارهها حضور دارند و در این جشنواره نیز شخصاً اقدام کرده و حضور یافتهاند و ارتباطی با سازمان سینمایی ندارد و همان گروه محدود مورد اشاره، گروه اعزامی ایران به جشنواره کن را تشکیل میدهد که بلااستثناء مسلط به زبان انگلیسی هستند تا حضورشان در این جشنواره و بازار کن کارکرد داشته باشد.
عصرانه ایرانی از ابتکارات ایران در جشنواره 67 کن بود و مطابق با برنامه ریزی لیلا حاتمی بازیگر سینمای ایران و داور بخش اصلی مسابقه جشنواره کن در چتر سینمای ایران حضور پیدا کرد و با مهمانان خارجی و ایرانی به گفتگو پرداخت اما خبری از عباس کیارستمی نشد. امینی درباره دیگر میهمانان این عصرانه گفت: روئسای برخی جشنوارههای بین المللی نظیر مدیران فستیوال مسکو و فستیوال آنتالیا و به همراه گروهی از چهرههای سینمایی از جمله ژان میشل فرودون منتقد مطرح فرانسوی و سردبیر سابق کایه دو سینما از جمله میهمانان خارجی بودند که با نان و پنیر سبزی به عنوان عصرانه ایرانی پذیرایی شدند.
مدیرکل بین الملل سازمان سینمایی در پاسخ به این پرسش که با توجه به نوع محتوای بومی برخی آثار عرضه شده در این رویداد، آیا اصولاً مشتری برای فیلمهایی ایران عرضه شده، وجود دارد؟ گفت: فارابی و شرکتهای خصوصی مشتریان خاص خودشان را دارند و رایزنیهایی انجام داده اند و گروهی از مشتریان سنتی نیز بخشی از بازار بین المللی سینمای ایران را در اختیار دارند که تلاش کردهایم وسعت خریداران آثار ایرانی افزایش یابد و در این زمینه نیز راهکارهایی را در نظر گرفتیم و پیاده سازی کردیم که تنها به تبلیغات فیلمهای ایرانی خلاصه نشد.
وی در هر فستيوالى را از نظر اجرايى كار پيچيده و معجزه آسایی ندانست و تاکید کرد: در مديريت هنرى چنين رويدادهايى، اصولا استراتژى كلى در ابتدا به دو بخش: مراحل اجرايى و اهداف نشانه گذارى شده و كيفيت و كميت دستيابى به آنها، تقسيم شده و طرح آن از اين دو شاخه یاد شده به موازات هم گسترش پيدا مى كند. در مورد نخست آنچه مسلم است با توجه به بودجه در نظر گرفته شده و قرارداد
مرسوم با يكى از سازمان هاى تابعه، غرفه ايران در مكان هميشگى برپا شد.
تفاوت اصلى اينكه، طراحى استقرار موسسات از طريق يك موسسه معمارى معتبری
صورت گرفت و نتيجه آن نيز چه براى شركت كنندگان و چه براى بازديدكنندگان
متفاوت و قابل قبول بوده است.
وی در ادامه افزود: در مجموع از عقد قرارداد تا تامين سخت افزار ها و ملزومات غرفه روند چندان پيچيده اي ندارد و هریك از صدها كمپانى شركت كننده به فراخور بودجه و سلايق گردانندگان آن در اين بازار شركت مي كنند. تلاش و برنامه ریزی ما به گونه ای خواهد بود که از سال آينده فقط دو نفر به
عنوان عرضه كننده حرفه اى سازمان سينمايى و موسسات تابعه در جشنواره كن
حضور یابند و با اين تمهيد سازمان سينمايى قادر خواهد بود تعداد بيشترى از
شركت هاى خصوصى را حمايت كند.
وی درباره حواشی به وجود آمده برای محمد اطیابی و اینکه عنوان شده بود او تا سر حد مرگ پیش رفته و در بیمارستان موناکو بستری شده، گفت: این پخش کننده کشورمان روز چهارشنبه به دلیل درد شدید راهی بیمارستان کن که یکی از مجهزترین بیمارستانهای فرانسه است، شد و مشخص شد سنگ کلیه دارد. به همین دلیل نیز عنوان شد برای دفع این سنگ نیاز به دستگاه پیشرفتهای است که در بیمارستان موناکو موجود است و قرار بود ایشان به این بیمارستان اعزام شود اما سنگ دفع شد و نیاز به مرخصی برطرف شد و این خبر نادرست اعزام این سینماگر به کن از اینجا مطرح شد.
وی ادامه داد: عبور سنگ کیسه صفرا موجب انسداد و التهاب لوزالمعده و ایجاد عفونت خونی شدید برای این سینماگر کشورمان شد و تا امروز تحت درمان آنتی بیوتیکی در بیمارستان بود و قرار بود امروز مرخص شود اما در آخرین ساعات پیش از مرخصی وضعیت ایشان مجدداً ملتهب شد و عنوان شد باید برای خروج کیسه صفرا تحت عمل جراحی قرار گیرد و در نهایت ایشان تحت جراحی قرار گرفت. از اخلاق حرفه ای و انسان دوستانه به دور است که اگر کاری برای هموطن خود انجام می دهیم، دستمایه گزارش و تبلیغات فردی قرار گیرد اما حسب وظیفه اداری و انسانی خود با همراهی جمعی از همکاران به طور مستمر ضمن عیادت، وضعیت درمان ایشان را پیگیری کرده و از روز نخست کلیه مسئولیت های این هموطن سینماگر را به عهده گرفته ایم.