دور جدید مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ در حالی در لوزان سوئیس پایان یافت که دو طرف همچنان نسبت به دستیابی به چهارچوب توافق نهایی در مدت زمان تعیین شده ابراز امیدواری میکنند. در این میان، گزارشها حاکی از آن است که دولت فرانسه، بار دیگر موضعی سخت مقابل ایران در پیش گرفته و به ویژه تلاش دارد از برداشته شدن تحریمهای موجود علیه ایران جلوگیری کند.
به گزارش «تابناک»، جولین برگر، خبرنگار روزنامه گاردین در گزارشی که از محل مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ تهیه کرده مینویسد، ایالات متحده و فرانسه در رسیدن به موضعی واحد در مذاکرات در مقابل ایران ناکام مانده و در این زمینه میان آنها اختلاف وجود دارد؛ وی این مطلب را به نقل از دیپلماتهای حاضر در مذاکرات بیان کرده است.
به نوشته برگر، هرچند دلیل رسمی توقف موقت مذاکرات، فوت مادر رئیس جمهور ایران و بازگشت هیأت ایرانی برای شرکت در مراسم وی عنوان شد، دلیل اصلی، اختلافات و شکافهایی است که به ویژه در موضوع تحریمها میان کشورهای غربی طرف مذاکره با ایران بروز کرده است. مهمترین اختلاف، میان آمریکاست که خواستار تدوین برنامهای برای برداشته شدن مرحلهای تحریمها در ازای اقدامات مشخصی از سوی ایران است و فرانسه که معتقد است، کاهش تحریمهای ایران تنها باید به صورت نمادین باشد.
دیپلماتهای حاضر در مذاکرات میگویند، لورن فابیوس، وزیر خارجه فرانسه تلفنی با اعضای هیأت مذاکره کننده کشور در لوزان گفتوگو کرده و از آنها خواسته از دادن امتیازات بیشتر به ایران خودداری کنند. وی گفته، بخش اعظم تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، تنها باید در صورتی برداشته شود که ایران توضیح کاملی درباره فعالیتهای هستهای نظامی خود در گذشته دهد.
در همین راستا، ژرار آرو، نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز در صفحه توئیتر خود نوشت: ما دوازده سال است با ایران مذاکره میکنیم. ما نباید برای دستیابی به توافقی که باید جامع باشد، عجله کنیم. از دید فرانسه، یک توافق قابل قبول باید دربردارنده تضمینهایی درباره همه موضوعات باشد. ما از هیچ یک از آنها صرف نظر نمیکنیم».
یک دیپلمات اروپایی ضمن اشاره به این موضوع میگوید، موضع فرانسه به هیچ وجه مورد پذیرش ایران نیست. با این حال، به گفته وی، هیچ راهی برای نرمتر کردن مواضع فرانسه نبوده است.
طرح آمریکا درباره تحریمهای ایران، طرحی مرحلهای است که بر اساس آن، در ازای هر گام «برگشت ناپذیر» ایران در زمینه برنامه هستهای، بخشی از تحریمها برداشته شود. در عین حال، ساز و کارهایی پیش بینی خواهد شد که در صورت تخطی ایران از مفاد توافق، تحریمها بدون نیاز به اجماع شورای امنیت، بار دیگر برقرار شود. این طرح مورد قبول آلمان و انگلیس نیز هست، ولی روسیه و چین مایل به دادن امتیازات بیشتری در این زمینه به ایران هستند.
هرچند ایران با همین موضوع، یعنی برداشته شدن «مرحلهای» تحریمها نیز مشکل دارد، دیپلماتها میگویند طرح فرانسه تا حدی سختگیرانه است که اصولاً سبب بر هم خوردن توافق میشود. دیپلماتهای آمریکایی نیز میگویند به جای جستوجو در فعالیتهای گذشته ایران، بهتر است بر محدود کردن برنامه هستهای کنونی این کشور تمرکز شود.
بر همین اساس و با توجه به این اختلافات، کارشناسان میگویند دیدار فردای وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی عضو گروه ۱+ ۵، میتواند نقش تعیین کنندهای در حل و فصل اختلافات و کاهش شکافها میان مواضع آنها داشته باشد.