برخی افراد سالمند معتقدند غذاهای خاصی مثل کله و پاچه به آنها انرژی میرساند و خوردن پاچه به رفع پادرد آنها و تقویت این اندامشان کمک میکند.
به گزارش خبرنگار کلینیک باشگاه خبرنگاران، واقعا لازم نیست غذای سالمندان با دیگر اعضای خانواده متفاوت باشد، چون این کار باعث افسردگی و گوشهگیری آنها خواهد شد. دکتر انتظاری با بیان این مطلب تاکید میکند: سالمندان میتوانند از همان غذای خانواده استفاده کنند، ولی مثلا باید ماستشان کمچربتر باشد و غذاهایی با گوشتهای آسانهضمتر مصرف کنند. غذای این گروه سنی باید کمنمکتر هم باشد که میتوان غذای خانواده را کمنمکتر پخت و از جوانترها خواست سرسفره در حد متعادل روی غذایشان نمک بزنند.
در واقع مواد غذایی مورد نیاز سالمندان مانند میانسالان باید شامل چربی، قندها، پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی باشد و نباید هیچ کدام از این گروهها را از رژیم غذایشان حذف کنند. البته تفاوتهایی در دریافت این منابع برای گروه سنی سالمندان وجود دارد، مثلا باید از منابع پروتئینی قابلهضمتر مثل تخممرغ و شیر کمچرب استفاده کنند، اما پروتئینهای حبوبات سختتر هضم میشوند، بنابراین باید کمتر حبوبات بخورند.
با توجه به این مساله، این افراد باید بیشتر به رژیم غذاییشان توجه کنند، اما مواد قندی را در رژیم غذاییشان کاهش و مصرف انواع میوه را افزایش دهند چون میوهها چربی و فشار خون را پایین میآورد، حتی اگر در حجم کم و وعدههای متعدد مصرف شود، قندخون را تنظیم میکند.
همچنین باید حتما فرآوردههای لبنی کمچرب مصرف کنند و چربی گوشت را کاملا بگیرند تا به چربی خون مبتلا نشوند. به گفته او، رعایت کردن این نکتههای تغذیهای گفته شده برای این گروه بسیار لازم است، چون در غیر این صورت دچار چربی و فشار خون و افزایش قندخون خواهند شد که ابتلا به این بیماریها، امکان دچار شدن به بیماریهای قلبی ـ عروقی و کلیوی را افزایش میدهد، اما با تغذیه سالم و داشتن تحرک کافی، حتی در سنین بالا هم سلامت خواهند بود.
پوکی استخوان یکروزه ایجاد نمیشود و شدت و درجههای مختلف دارد و هر چه شدیدتر باشد، شکنندگی استخوانها بیشتر میشود بنابراین اگر کلسیم و ویتامین D کافی دریافت کنیم، ممکن است نتوانیم تراکم استخوانها را خیلی بیشتر کنیم، اما حداقل پوکیاستخوان شدیدتر نخواهد شد، به همین دلیل است که برنامههایی برای رایگان قرار گرفتن مکمل ویتامینD در اختیار سالمندان قرار است در کشور اجرا شود.
تمام سالمندان حتما باید روزی 20 دقیقه با لباس آستین کوتاه در حیاط، بالکن یا اتاق آفتابگیر قرار بگیرند تا نور آفتاب به بدنشان بتابد. علاوه بر این، فرآوردههای لبنی کمچرب را هرگز از رژیم غذاییشان حذف نکنند و در حد متعادل مصرف کنند. دکتر انتظاری با اشاره به این که معمولا یکی دیگر از مشکلات افراد در سنین بالا، ابتلا به آرتروز است، میافزاید: یکی از عواملی که آرتروز و دردهای آن را تشدید میکند، چاقی است.
چاقی، هم در ایجاد آرتروز و هم در تشدید درد آن تاثیر دارد بنابراین اگر وزن یک سالمند کنترل شود، تغذیه سالم و کمی پیادهروی داشته باشد، مشکل او کمتر خواهد شد. این استاد دانشگاه در ادامه به نکته مهمی اشاره میکند: برخی روغنهای گیاهی مثل کانولا، روغن زیتون و حتی گردو ضدآرتروز هستند و اگر به میزان متناسب مصرف شوند، میتوانند در کاهش دردهای مفصلی موثر باشند و حتی در پیشگیری و به تاخیر انداختن ابتلا به آرتروز هم تاثیر دارند.
علاوه بر این، بهتر است تمام سالمندانی که میتوانند، در روز پیادهروی ملایم داشته باشند و به شنا و دوچرخهسواری بروند. دکتر انتظاری با این توصیه ادامه میدهد: این ورزشها باعث میشود چربی، قند و فشارخون کنترل شود و واقعا، هم طول عمر با این فعالیتها افزایش مییابد و هم سلامتتر زندگی خواهند کرد. به گفته او، سالمندان هرگز نباید شیوه زندگی کمتحرک را انتخاب کنند و باید در محیط سالم مثل پارک و حتی در حیاط منزل به فعالیت بپردازند. البته اگر بیماری خاصی دارند، بهتر است در این باره و میزان و نوع ورزش با پزشک خود مشورت کنند.
برخی افراد سالمند معتقدند غذاهای خاصی مثل کله و پاچه به آنها انرژی میرساند و خوردن پاچه به رفع پادرد آنها و تقویت این اندامشان کمک میکند، این باور غلط است و ادامه میدهد: البته حذف کلی این غذا را از رژیم غذایی توصیه نمیکنم، ولی مصرف آن باید به سالی یکی دوبار محدود شود، چون کله و پاچه در عین این که شاید منبع پروتئین و کلسیم باشد، منبع بسیار بد چربیهای مضر است، بنابراین اگر هم سالمندان خیلی تمایل به خوردن این غذا دارند، اولا باید بدانند فایدهای که تصور میکنند، از خوردن آن نخواهند برد و دوم این که بهتر است قسمتهایی مثل زبان و بناگوش که تقریبا شبیه گوشت است، بخورند و از مصرف پاچه و مغز و چشم و... صرفنظر کنند!