نزدیکی سودان با عربستان سعودی و قطع روابط دپیلماتیک با ایران، زمینه را برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی فراهم میکند و منافع ریاض و تلآویو به دنبال مخالفت شدید آن دو با توافق هستهای ایران به نقطه اشتراک رسید.
به گزارش خبرگزاری فارس، هفته گذشته «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان با صدور دستوری مبنی بر بازگشایی مرزهای خود با همسایه جنوبی «سودان جنوبی»، از مقامات این کشور خواست زمینه را برای همکاری بیشتر با «جوبا» پایتخت سودان جنوبی فراهم کنند (جزئیات بیشتر).
از سال 2011 و به دنبال جنگ داخلی در سودان، سودان جنوبی از سرزمین اصلی خود جدا شد و مقامات سودان اقدام به بستن مرزهای خود با سودان جنوبی کردند.
پایگاه خبری «البدیل» مصر، در یادداشتی به قلم نویسنده «خالد عبد المنعم» به این رویداد جدید و غیر معمول در سیاست سودان جنوبی و سودان پرداخت و دلایل این تغییر و تأثیر آن بر مصر را بررسی کرد.
مصر بین خارطوم و جوبا
البدیل مینویسد: اختلافات سودان با سودان جنوبی هر چقدر کمتر شود، بر مصر نتایج مثبتی خواهد داشت؛ زیرا با توجه به موقعیت سودان و قرار گرفتن آن در مرزهای جنوبی مصر، سودان عمق استراتژیک برای قاهره به شمار میرود و نزدیکی جوبا به خارطوم به امنیت مصر کمک خواهد کرد.
روزنامه البدیل با اشاره به نزدیکی خرطوم و جوبا مینویسد: خطر تنها از جانب دشمن حقیقی منطقه، متوجه این کشورها بوده و این دشمن رژیم صهیونیستی است که از این توافق در راستای خدمت به منافع و امنیت ملی خود استفاده میکند.
سودان جنوبی و رژیم صهیونیستی
این روزنامه مصری در این رابطه مینویسد: رژیم صهیونیستی از اولین دولتهایی است که یک روز بعد از اعلام استقلال سودان جنوبی، آن را به رسمیت شناخت و جوبا نیز از نیت خود برای برقراری روابط دیپلماتیک کامل با اسرائیل خبر داد و تل آویو از این اقدام سودان جنوبی استقبال کرد.
بر اساس این یادداشت، گزارشهای سازمان ملل متحد تاکید داشت که رژیم صهیونیستی تکنولوژیهای شنود مخفیانه را در اختیار سودان جنوبی قرار داده است تا از آنها علیه معارضان خود استفاده کند.
مطابق این گزارشها، ارتش سودان جنوبی از تسلیحات ساخت رژیم صهیونیستی استفاده میکند.
سودان و رژیم صهیونیستی
البدیل در مورد روابط سودان و رژیم صهیونیستی مینویسد: «ابراهیم الغندور» وزیر خارجه سودان در اقدامی غیر متعارف از عادیسازی روابط سودان با رژیم صهیونیستی خبر داد و این اقدام در رأس جدول کاری کمیته روابط خارجی همایش گفتوگوی ملی سودان قرار گرفت.
این اقدام سودان با نص قانون اساسی سودان که هر گونه تعامل و ارتباط با دولت رژیم صهیونیستی را ممنوع میکند، در تعارض است.
«عبد المنعم» نویسنده این یادداشت با بیان اینکه اقدام سودان در عادیسازی روابط خود با رژیم صهیونیستی پسرفت و عقبنشینی در موضع رسمی سودان به شمار میرود، مینویسد: این اقدام سودان نشان میدهد که «نه گفتنهای» مشهور سودان در خصوص «صلح» با این رژیم، «به رسمیت شناختن» آن و «گفتوگو» با آن، دیگر از اصول بنیادین سیاست خارجی سودان نیست.
البدیل در ادامه مینویسد: با وجود اینکه رژیم صهیونیستی نزدیکی روابطی را که سودان از آن سخن میگوید، انکار میکند، ولی سیاست باز خارطوم با جوبا راه نفوذ اسرائیل در منطقه سودان به شمار می رود و در همین مسیر حرکت میکند و نزدیکی عمر البشیر به رژیم صهیونیستی در چارچوب برنامههای وی جهت به دست آوردن دوستی ایالات متحده و تحکیم رابطه خرطوم با آمریکا است تا از این طریق تحریمهای آمریکا علیه این کشور برداشته شود.
طبق این گزارش، رژیم صهیونیستی نیز تلاش خواهد کرد به تعمیق روابط خود با سودان بپردازد ولی به صورت تدریجی صورت خواهد گرفت؛ زیرا سودان در مقایسه با رژیم صهیونیستی، موضعی راهبردی در منطقه آبخیز رود نیل دارد و این رژیم، قبل از آن توانسته است اتیوپی را به طرف خود جذب کند.
از سوی دیگر، نزدیکی سودان با عربستان سعودی و قطع روابط دپیلماتیک سودان با ایران، زمینه را برای عادی سازدی روابط با رژیم صهیونیستی فراهم میکند؛ به گونهای که منافع ریاض و تلآویو به دنبال مخالفت شدید آن دو با توافق هستهای ایران به نقطه اشتراک رسید.
این روزنامه مصری در پایان مینویسد: شکی نیست که نزدیکی جوبا به خارطوم به نفع مصر تمام میشود ولی قاهره باید برای هر گونه معادله جدیدی که احتمالا رژیم صهیونیستی بر نزدیکی این دو کشور تحمیل میکند، آماده شود.