پایگاه خبری «میدل ایست آی» از حمله نیروهای پیشمرگه به شرق موصل به همراه ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا خبر داده است. در این خبر آمده است، نیروهای پیشمرگه با پشتیبانی هوایی هواپیماهای ائتلاف، با هدف بازپس گیری نواحی شرقی موصل، به نیروهای داعش در این ناحیه حمله کرده است.
به گزارش «تابناک»، طبق اخبار مختلف، این حملات به مواضع داعش در منطقه خازر در شمال شرق موصل صورت گرفته و نیروهای پیشمرگه، کنترل یک روستا در این منطقه را به دست گرفتند.
یکی از اعضای شورای امنیت اقلیم کردستان در همین زمینه گفته است: «این حملات با هدف افزایش فشار بر داعش در داخل و اطراف موصل برای آماده سازی جهت حمله نهایی به موصل انجام شده است».
همچنین به گزارش رویترز، در این عملیات، سربازان انگلیسی زبان از ائتلاف به رهبری آمریکا در کنار نیروهای کرد ـ که در حال انتقال وسایل نقلیه زره پوش به نزدیکی خطوط مقدم نبرد بودند ـ دیده شدند.
پرسش قابل تأملی که در این زمینه وجود دارد، آن است که نیروهای کرد با پشتیبانی آمریکا از حمله اخیر خود به شرق موصل چه هدفی را دنبال می کنند؟ ارتباط این حمله با عملیات نیروهای عراقی برای بازپس گیری فلوجه چیست و چرا آمریکایی ها که هدف کنونی خود را آزادسازی رقه (پایتخت داعش) اعلام کردند، تلاش دارند جبهه جدیدی در موصل نیز ایجاد کنند؟
ابتدا باید به نبرد برای آزادسازی فلوجه اشاره کرد. روز گذشته، نیویورک تایمز از به حاشیه رانده شدن و محدود شدن نقش آمریکا در آزادسازی فلوجه توسط ایران ـ که هم اکنون در حال انجام است ـ ابراز نگرانی کرده بود.
این روزنامه آمریکایی نوشت: «آمریکا هزاران پرسنل نظامی در عراق را به مدت دو سال برای آموزش ارتش این کشور به کار گرفته است، اما تا حد زیادی در نبرد برای بازپس گیری فلوجه در حاشیه مانده؛ این نیروهای شیعه تحت حمایت ایران هستند که نقش اصلی در نبرد فلوجه برای مبارزه با داعش را دارند».
بنابراین آمریکایی ها به رغم اینکه به نظر می رسید در کوتاه مدت تمرکز خود را به تصرف و بازپس گیری رقه، مرکز خلافت خودخوانده داعش در سوریه متمرکز کرده اند، هم اینک در حال باز کردن جبهه جدیدی در موصل علیه داعش هستند که بیش از هر چیز، واکنشی در قبال به حاشیه رانده شدن و محدود شدن نقش خود در عملیات آزادسازی فلوجه و حضور قدرتمند ایران در این عملیات است.
در واقع، آمریکایی ها می خواهند ضعف خود در عراق و مشخصاً عملیات آزادسازی فلوجه را با آغاز حمله به موصل با استفاده از نیروهای کرد، پوشش دهند.
از طرف دیگر، در زمانی که نیروهای تحت حمایت ایران در فلوجه عراق (کلید فتح موصل) و حلب سوریه (کلید فتح رقه) در حال مبارزه و نبرد با تروریست ها هستند، آمریکایی ها قصد دارند با همراهی و همکاری نیروهای کرد، ضمن حمله به مراکز اصلی داعش در موصل و رقه، خود را نیروی اصلی مبارزه با داعش در این دو کشور معرفی کنند.
آمریکایی ها که از طریق عوامل خود در خارج از عراق به اختلافات فرقه ای در این کشور دامن زده و از نیروهای عراق در برابر تهاجم داعش به موصل پشتیبانی نکردند و همچنین از طریق عوامل خود در داخل عراق، دولت وقت نوری المالکی را تحت فشار قرار داده بودند، مستقیم و غیر مستقیم در سقوط موصل نقش داشتند، اکنون بعد از حضور مستشاران ایرانی و نیروهای عراقی تحت حمایت ایران، گام های خود را به همراه نیروهای پیشمرگه برای حمله به موصل برداشته اند.
آمریکا نمی خواهد بعد از آزادسازی فلوجه توسط نیروهای وابسته به ایران، در موصل نیز به حاشیه رانده شود، به همین دلیل قصد دارد پیش از بازپس گیری فلوجه توسط نیروهای تحت حمایت ایران ـ که مقدمه آزادسازی موصل است پیش دستی کند و کنترل عملیاتی موصل را در اختیار گیرد. در رقه نیز آمریکایی ها همین روند را در پیش گرفتند و درست زمانی که از احتمال و فراهم شدن زمینه های حمله ارتش سوریه به رقه سخن گفته شده بود، آمریکایی ها نیز با گسیل نیروهای بیشتر به سوریه و همکاری با کردها، به رقه هجوم بردند.
بنابراین، باید گفت، تلاش آمریکا برای پیشدستی در حمله به موصل و رقه، واکنشی نسبت به حاشیه رفتن نقش خود در مقابل نقش فزاینده و قدرتمند ایران در این دو کشور است.