این رشته‌های تحصیلی بازار کار ندارند

کد خبر: ۶۴۹۶۰۱
|
۲۹ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۳ 19 December 2016
|
18421 بازدید
|
قرار است رشته‌های دانشگاهی فاقد جذابیت برای بازار کار از چرخه آموزش عالی حذف شوند. وزارت علوم طرحی را در دستور کار خود قرار داده، که بر اساس آن می‌خواهد ارزش افزوده مشاغل مختلف را در استان‌ها تهیه کند تا سیاست ارائه مجوز در رشته‌های دانشگاهی را متناسب با نیاز آن استان ارائه دهند.

معاون آموزشی وزیر علوم در گفت‌و‌گو با روزنامه «ایران» به این خبر اشاره می‌کند و می‌گوید: «تعداد قابل توجهی از دانش‌آموختگان وارد شغل‌های مرتبط با رشته خود نمی‌شوند، اگرچه آموزش عالی متولی و مسئول ایجاد شغل نیست ولی در بازار شغل بی‌تأثیر نیست و به اندازه تأثیرگذاری که دارد در حال بازنگری سیاست‌های خود است.»

شریعتی نیاسری به موضوع اشباع برخی از رشته‌ها و نحوه برنامه‌ریزی دانشگاه‌ها در پذیرش دانشجو اشاره می‌کند و می‌گوید: «طرحی را در دست تدوین داریم که براساس آن رشته‌هایی که بازار کار آنها اشباع شده از اولویت خارج می‌شوند. درحال حاضر این فهرست درحال تدوین است اما هنوز به تأیید نهایی نرسیده است. علاوه بر آن برخی از دانشگاه‌ها که در سطح پایین‌تری قرار دارند، اگر بخواهند رشته‌های اشباع شده را درخواست کنند به آنها مجوز نمی‌دهیم. البته حساب دانشگاه‌های بالاتر به علت اینکه مأموریت دانش‌افزایی بیشتر را برعهده دارند، جداست.»

سال‌هاست که کارشناسان آموزش عالی بر این باورند که برخی از رشته‌های دانشگاهی بازار کاری برای فارغ‌التحصیلانش ندارد. موضوعی که عمده دلیل بیکاری دانش‌آموختگان عنوان شده است که این مشکل هم آن‌طور که کارشناسان آموزش عالی می‌گویند با بازنگری برخی از رشته‌های دانشگاهی باید اصلاح شود. علاوه بر این وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی آخرین آمار خود را درباره اوضاع بیکاری در رشته‌های مختلف تحصیلی ارائه کرده است که بر اساس آن رشته بهداشت با ۷.۹ درصد، کمترین میزان بیکاری و رشته محیط زیست با ۴۹.۱ درصد بیشترین میزان بیکاری را در کشور دارد.

بر اساس این آمار رشته‌های علوم رفتاری و اجتماعی با نرخ بیکاری ۱۹.۷ درصد، بازرگانی و امور اداری با ۱۹.۵ درصد، حقوق ۲۱.۸ درصد، علوم زیستی ۲۲ درصد، علوم طبیعی ۲۲.۴ درصد، رایانه ۳۹.۹ درصد، صنعت و فرآوری ۳۲ درصد، معماری و ساختمان ۲۵.۹ درصد، کشاورزی، جنگلداری و شیلات با ۲۲ درصد و محیط زیست با ۴۹.۱ درصد؛ بالاترین میزان بیکاری فارغ‌التحصیلان در این رشته‌ها اعلام شده است. همچنین در رشته‌های تربیت معلم با ۸ درصد، روزنامه‌نگاری ۸.۸ درصد، بهداشت ۷.۹ درصد، خدمات امنیتی ۸.۴ درصد و خدمات حمل و نقل با ۱۰.۸ درصد، کمترین میزان بیکاری فارغ‌التحصیلان را دارد.

در ادامه این آمار آمده است که از مجموع ۶ میلیون و ۸۶ هزار مرد فارغ‌التحصیل دانشگاهی، ۳ میلیون و ۲۶۲ هزار نفر شاغل و تنها ۴۸۷ هزار نفر در جست‌و‌جوی شغل هستند. مابقی به تعداد ۲ میلیون و ۳۳۶ هزار نفر کاملاً غیرفعال هستند. در بین زنان نیز از مجموع ۵ میلیون و ۳۰۵ هزار زن فارغ‌التحصیل دانشگاهی، یک میلیون و ۲۸۲ هزار نفر شاغل بوده و ۵۴۶ هزار نفر در جست و جوی شغل هستند. در حال حاضر نرخ عمومی بیکاری زنان و مردان فارغ‌التحصیل دانشگاهی کشور ۱۸.۵ درصد است.

بر این اساس، نرخ بیکاری مردان ۱۳درصد و این نرخ در مورد زنان درس خوانده ۶۵.۵ درصد است. نکته اینکه تعداد زنان تحصیلکرده در جست‌و‌جوی شغل در حال حاضر از تعداد مردان تحصیلکرده در جست‌و‌جوی شغل بیشتر است. بر اساس این نتایج، بیشترین نرخ بیکاری جمعیت فارغ‌التحصیل یا در حال تحصیل دانشگاهی به ترتیب به استان‌های لرستان ۲۹.۵ درصد، کهگیلویه و بویراحمد ۲۷.۸ درصد و فارس ۲۷.۱ درصد اختصاص دارد. همچنین کمترین نرخ بیکاری مربوط به استان هرمزگان ۶.۲ درصد است.

آماری که معاون سازمان سنجش و آموزش کشور هم آن را تأیید می‌کند و می‌گوید: «برخی از رشته‌ها هستند که داوطلبان هم می‌دانند که بازار کار مناسبی برایش وجود ندارد اما آن را انتخاب می‌کنند مثلاً خانم‌هایی که وارد رشته کشاورزی می‌شوند خیلی نباید امیدوار پیدا کردن شغلی مناسب در این رشته باشند.آنها عموماً در رشته‌های غیر از کشاورزی کار پیدا می‌کنند.»

حسین توکلی می‌گوید: «برخی رشته‌ها که بازار کاری ندارند داوطلبانش هم بیشتر هستند برخی گروه‌های تحصیلی مانند کشاورزی، دامپزشکی و علوم تربیتی دارای بالاترین درصد از بیکاران هستند که دلایل گوناگونی دارد. خیلی‌ها فقط برای گرفتن مدرک تحصیلی می‌آیند و برایشان کار مهم نیست.»

وی تأکید می‌کند: «مشکل دانشگاه‌ها این است که در رشته‌هایی دانشجو می‌پذیرند که فارغ‌التحصیلانش بازار کاری ندارند از این‌رو وزارت علوم با همکاری وزارت کار باید رشته‌های تحصیلی را بازتعریف کنند تا رشته‌هایی در دفترچه کنکور آورده شود که  بازار کار دارند. فکر می‌کنم این اقدام وزارت علوم به نفع جامعه و خانواده‌ها باشد.» آن طور که کارشناسان آموزش عالی می‌گویند؛ نگاه کسب درآمد دانشگاه‌ها از پذیرش دانشجو بدون پذیرش هرگونه مسئولیت درباره اشتغال و اتفاقات پس از تحصیلات دانشگاهی افراد موجب شده تا امروز خیلی از جوانان فارغ‌التحصیل تجربه تلخ بیکاری را بچشند.

مدیرکل دفتر آموزش عالی غیردولتی وزارت علوم در این باره می‌گوید: «وضعیت رشته‌های تحصیلی و نیاز بازار کار موضوعی نیست که بشود با اساسنامه یا طرح‌های کلی آن را بررسی کرد. نیاز جامعه یک چیز است و وضعیت تحصیلی دانشگاه‌ها چیز دیگر. هم‌اکنون در بسیاری از شغل‌ها و البته رشته‌های تحصیلی مازاد وجود دارد. فقط هم چند رشته نیست بلکه تا وقتی تعداد فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها بالا باشد و تعداد مراکز آموزش عالی هم بسیار ما شاهد فارغ‌التحصیلان بیکار هستیم.

وی تأکید می‌کند: «قبول دارم یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث به وجود آمدن بیکاری قشر تحصیلکرده شده، عدم ارتباط صحیح و منطقی بین دانشگاه و بازار کار است تا جایی که هر یک از این بخش‌ها به صورت کاملاً جدا از دیگری کار می‌کند. البته تا زمانی که چرخ صنعت و اقتصاد نچرخد ما شاهد این وضع خواهیم بود.» به گفته وی، حذف رشته‌های تحصیلی نیاز به کار تحقیقاتی پیچیده دارد و این مشکلی نیست که بشود طی  یکی، دو  سال آن را حل کرد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۵
انتشار یافته: ۱۰
ناشناس
|
-
|
۱۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
بجای اینکه دختران جوان را استخدام کنند که نیازی به کار کردن ندارند بیایند مردان و پسران زن و بچه داری که نیاز به کار دارند را استخدام کنند. الان 90 درصد بهداشت های اذربایجان زن و دخترند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
اولین سوال اینه که آیا همه این فارغ التحصیلان شاغل، در زمینه مرتبط با تحصیلاتشون شاغل شده اند یا نه؟؟
فکر می کنم درصد بالایی از بانوان شاغل، در رشته های غیر مرتبط با تحصیلشون، مشغول به کار هستند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
بازار کار ربطی به مدرک نداره اگه پارتی باشه با دیپلم میشه حتی وزیر شد.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
بعضی از این رشته ها در دنیا بیشترین خواهان و درامد را دارند ولی علت عدم توفیق انها در کشور
1- عدم دقت در دروس و سیلابس انها توسط وزارت علوم
2- عدم توانایی استاتید در تدریس و اکتفا به داشته های کتابی فاقد تجربه عملی در تدریس
3- عدم وجود فعالیتهای عملی در رشته با توجه به نیازهای جامعه
4- عدم ایجاد خلاقیت در دانشجویان توسط ساختار غلط آموزش عالی کشور
5- برتری اجتماعی، شرعی، عرفی دلالی در کشور توسط مسولان و عدم توجه به تولید و حمایت از خلاقیتهای فکری و علمی
6- عدم شایسته سالاری در کشور که با روحیه جوان حداقل در سالهای اولیه جوانی ناسازگار است.
7- استفاده بی رویه از بازنشستگان تحت عناوین مختلف برای تداوم ناکارامدی و ادامه مدیریت مدیران نالایق
8- چند شغلی خیلی از افراد ناکارامد و نالایق که کشور را به اینجا رساندند
9 و غیره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
از این آمار میشه وضعیت کشور رو دید ... بیکار ترین ها محیط زیست علوم کامپیوتر ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
ترکیدم از خنده
خدایش این متن برای مزاح نوشتین
اون رشته که امار بیکاری کمی داره میزان افراد کمی هم سراغش رفتن
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
مشاغل مربوط به رشته های فناوری اطلاعات در کشورهای پیشرفته، همیشه جزء اولین ها هستند ولی در کشور ما دومین جایگاه بیکاری را در اختیار دارند. اشکال کار کجاست!!؟ آیا باید این رشته ها از سیستم آموزشی حذف بشوند چون درصد بیکاری آنها بالاست!؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
محیط زیست با ۴۹.۱ درصد
علوم رفتاری و اجتماعی با نرخ بیکاری ۱۹.۷ درصد
رایانه ۳۹.۹ درصد

چون توی این رشته ها جامعه ی قوی ای داریم بخصوص محیط زیست،نیازی به علمشون نداریم.
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
به نظر حقیر چند راهکار ساده می تواند برای کاهش نرخ بیکاری میان جوانان وجود دارد اما متاسفانه کسی گوش به این حرف ها نمی دهد:
1-الزام به بازنشستگی پس از 30 سال خدمت تمام.
2- تصویب قانونی مبنی بر عدم به کار گیری افراد بازنشسته در مشاغل دولتی.
3- اخراج کارگران خارجی (افغانی- هندی و بنگلادشی و پاکستانی و عراقی و...)و قانون عدم بکارگیری این افراد در کلیه مشاغل همانند ساختمان و صنعت نفت و کشتیرانی و.....
4-عدم صدور مجوز تاکسیرانی برای کارمندان دولت.(الان یکی از آشناهای ما هم در وزارتخانه آموزش و پرورش خدمت می کند هم 10 ساله مجوز تاکسی گردشی داره و هم اینکه با گذشت 31 سال حاضر به بازنشستگی نیست)
5-می توان مشاغل دولتی را بین بانوان که 44 ساعت کار هفتگی است بین دو نفر نصف کرد و هر کدام 3 روز در هفته سرکار بیایند و بقیه به امورات خانواده برسند و به هر کدام نیز حدود 60 درصد حقوق فعلی پرداخت کنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
در عوض رشته های هم که بازار کاردارند ادارات مجوز استخدام ندارند
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟