باورش سخت است اما واقعیت دارد؛ تأمین جان و مال شهروندان یکی از پرجمعیت ترین شهرهای کشورمان به پیمانکاران بخش خصوصی سپرده شده و ایشان با حساب دو دوتا چهارتا میکوشند به گونهای در عملیات نجات، اطفای حریق و دیگر مشکلات پیش آمده عمل کنند که درآمدشان بیشتر شود!
به گزارش «تابناک»، ایده واگذاری نهاد مهمی مانند سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی، شاید یکی از عجیب ترین ایده های ممکن در جهان باشد؛ اما عجیب تر آنکه بدانیم این ایده در یکی از بزرگترین و پرجمعیت ترین شهرهای کشورمان اجرایی شده و مخالفت های فراوان با آن نیز نتوانسته تغییری در شرایط ایجاد کند.
این اتفاق در مشهد مقدس رخ داده است. آن هم نه به تازگی، که از حدود 5 سال پیش و با مصوبه شورای اسلامی شهر مشهد؛ مصوبهای که برای اجرایی شدنش، نیازمند تصویب در فرمانداری مشهد بود اما بی دریافت این مصوبه، اجرایی شد و سال ها از آن موضوع میگذرد. آنقدر که اشکالات دیگرش موجب شده اعتراضاتی بیافریند و توجه ها را به خود جلب کند.
حدود پنج سال است که چند ایستگاه آتش نشانی در مشهد، با ترک تشریفات و برخلاف مفاد فراوان قانونی، به بخش خصوصی واگذار شدهاند. به این صورت که شرکتی آنها را در اختیار گرفته و به ازای خدماتی که میدهد، از شهرداری پول دریافت میکند؛ شیوهای که قابل حدس است چه اشکالاتی به دنبال داشته و چه مشکلاتی پدید آورده است.
از جمله این اشکالات، میزان حقوق پایین آتش نشانان شاغل در این ایستگاه ها و عدم تامین آتیه ایشان است که به واسطه قراردادهای کوتاه مدت، به ظاهر رسمی هم شده است؛ قراردادهایی که به کمکشان میتوان آتش نشانان معترض را راهی خانه کرده و با نیروهای جدید جایگزینشان نمود، بی آنکه با مشکل قانونی مواجه شد!
وضعیتی که تداوم آن اعتراض این آتش نشانان را موجب شده و پس از بی نتیجه بودن پیگیری های فراوان، ایشان را مجاب کرده که به شیوه ای دیگر اعتراض نمایند؛ تصمیمی که بر اساس آن، امروز تجمع اعتراضی شماری از این آتش نشانان مقابل استانداری خراسان رضوی شکل گرفت.
تجمعی که اگر بدانیم حاضران در آن، نه کارگران ساده، که آتش نشانان جان برکف و متخصصان عرصه ایمنی هستند، دردناک تر جلوه خواهد کرد و این پرسش را به وجود خواهد آورد که چگونه ممکن است اطفای حریق و ارائه دیگر خدمات ایمنی به شهروندان به بخش خصوصی و پیمانکاران سپرده شود؟ اصلا خصوصی سازی و واگذاری امور به پیمانکارانی که یکی از مهم ترین اولویت هایشان، سود مالی است، تا کجا میتواند ادامه داشته باشد؟
این در حالی است که گلایه های آتش نشانان شاغل در این ایستگاه ها حکایت از تنظیم قراردادهای بسیار کوتاه مدت و چند ماهه با ایشان دارد؛ قراردادهایی که بر اساسشان، درآمد ماهانه این آتش نشانان به سقف ماهانه حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان میرسد؛ اما از ایشان توقع جان فشانی میرود.
وضعیتی اسفناک که بر اساس موازین قانونی نیز پذیرفته شده نیست، چون مصوبه شوراهای اسلامی شهرها بی تأیید در فرمانداری ها قانونی نیست و از این حیث، واگذاری شماری از ایستگاه های آتش نشانی مشهد به بخش خصوصی، غیرقانونی است. بماند که اصرار فرمانداری به غیرقانونی بودن این واگذاری هم نتوانسته طی پنج سال اخیر تغییری در وضعیت به وجود آورده و اوضاع را به مدار قانونی بازگرداند.
با این حساب کافی است حادثه اخیر رخ داده در تهران، یعنی ماجرای هولناک فروریختن پلاسکو و حواشی آن را مرور کنیم تا دریابیم اگر خدای ناکرده رویداد مشابهی در محدوده عمل یکی از ایستگاه های آتش نشانی بخش خصوصی در مشهد رخ دهد، چه خواهد شد و انتظار شهروندان از آتش نشانان چه خواهد بود؟ آن هم در شهر پرجمعیتی مانند مشهد مقدس که همواره میزبان شمار زیادی از زائرین امام هشتم (ع) است و ساختمان های ناامن فراوانی دارد!
در پایان گفتنی است، «تابناک» در آینده جزئیات بیشتری از روند خصوصی سازی آتش نشانی در این شهر و مستندات مربوط با غیرقانونی بودن این اقدام منتشر خواهد کرد؛ به این امید که مشخص شود پشت پرده چنین تصمیم شگفت انگیزی چیست!