کشورهای ابرقدرت از زمان تلف شده بین کنفرانسهای ژنو و آستانه برای گسترش مناطق نفوذ خود در داخل سوریه از طریق احداث پایگاههای نظامی بیشتر استفاده میکنند. اگرچه روسیه و آمریکا بیشترین پایگاهها را در سوریه دارند اما طرفهای دیگر مثل ترکیه نیز برای احداث بیش از یک پایگاه نظامی در سوریه تلاش میکنند.
به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط، روسیه دو پایگاه در سوریه دارد که برای همگان آشکار است و عبارتند از پایگاه هوایی "حمیمیم" در حومه لاذقیه و دومی پایگاه دریایی در "طرطوس".
روسیه اکتبر ۲۰۱۶ اعلام کرد که تصمیم دارد تأسیسات نظامی خود در شهر طرطوس را به پایگاه نظامی دائمی تبدیل کند؛ مسئلهای که نظام سوریه آن را کاملا طبیعی و عادی دانست و تأکید کرد که این پایگاه براساس توافق میان دو کشور ایجاد میشود.
اما واشنگتن درباره اماکن حضور نیروهایش در داخل سوریه که تعدادشان به بیش از ۹۰۰ تن میرسد پنهانکاری میکند. آمریکا هفته گذشته از اعزام ۴۰۰ تن از نیروهای تفنگدار دریایی به سوریه برای حمایت از نیروهای محلی جهت آزادی شهر رقه خبر داد.
براساس گزارشات منتشر شده این نیروها به محض رسیدن به سوریه پادگانی را برای خود ایجاد کردهاند تا بتوانند از طریق آن به حملات توپخانهای علیه داعش بپردازند.
آمریکا پایگاههای نظامیاش را در شمال سوریه و مشخصا در مناطق تحت سیطره کردها ایجاد کرده است. از جمله مهمترین این پایگاهها پایگاه "الرمیلان" در شمال شرق سوریه و پایگاهی دیگر در شهر "عین العرب"(کوبانی) است. کردها اما میگویند آمریکاییها پایگاههای دیگری نیز دارند.
اما تنها پایگاه نظامی انگلیس در سوریه در اطراف گذرگاه "التنف" در مرز با اردن و عراق در صحرای "الحماد" در جنوب شرق حمص واقع است.
الشرق الاوسط مدعی است که ایران نیز دو پایگاه نظامی در سوریه دارد که اولی در فرودگاه بین المللی دمشق و دومی در "جبل عزان" در نزدیکی حلب واقع است.
به این ترتیب میتوان گفت شاید جدیدترین پایگاههای نظامی خارجی که در سوریه احداث شده، پایگاههای ترکیه باشد. این پایگاهها در منطقه بین "جرابلس تا اعزاز" و در محور الباب و مرزهای اداری منبج واقع هستند.
اخبار ضد و نقیضی درباره این پایگاهها وجود دارد و ترکیه درباره پایگاههایش مثل آمریکا پنهانکاری میکند البته بیشتر از آمریکا.
در همین حال منابع کرد میگویند ترکیه بیش از یک پایگاه در سوریه دارد که در محور شهرکهای الراعی و اخترین واقع است.
رامی عبدالرحمن، مدیر دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز میگوید که این پایگاهها در شهرک "الراعی" و " جرابلس" و سومی نیز در "جبل الشیخ عقیل" در غرب الباب واقع هستند.
عبدالرحمن گفت: سوریه عملا به کشوری تبدیل شده که تحت قیمومت بین المللی قرار دارد و کشورهای ابرقدرت تلاش میکنند تا پایگاههای نظامیشان را در سوریه گسترش دهند و همین مسئله موضوع تجزیه را به یک موضوع واقعی تبدیل میکند.
نظام سوریه فوریه گذشته در دو نامه به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت اعلام کرده بود که مسئولان ترکیه پایگاه نظامی را در روستای "جترار" در شمال شهرک "تل رفعت" در استان حلب ایجاد کردهاند.
منابع مخالف سوری نیز اعلام کردند که آنکارا عملا پایگاه نظامی را در شهر الباب ایجاد کرده و احتمالا بیش از یک پایگاه را برای تضمین تثبیت نفوذش در شمال سوریه ایجاد کند.
عبدالرحمن الحاج، پژوهشگر و متخصص امور گروههای تندرو اعلام کرد که میتوان درباره سه منطقه نفوذ در سوریه شامل مناطق آمریکا، روسیه و ترکیه صحبت کرد. منطقه تحت نفوذ آمریکا در شرق فرات و تا دیر الزور و مرزهای عراق واقع است و واشنگتن تلاش میکند تا از این طریق مسیر امداد حزبالله به سمت بیروت را قطع کند.