پس از ادامه دار شدن تهدیدها و فشارهای غیر منطقی ایالات متحده بر ایران در دوره ریاست جهوری دونالد ترامپ و بعد از آن که در جدیدترین مورد از این تهدیدها و فشارها، سنای آمریکا، طرح تحریمی جدیدی علیه برخی نهادها و شرکت های ایرانی و غیر ایرانی به بهانه های موشکی و حقوق بشری تصویب کرد، امروز وزارت خارجه کشورمان، در اقدامی مشابه، نام پانزده شرکت آمریکایی ناقض حقوق بشر را که در جنایت های رژیم اسرائیل همکاری داشته اند، به فهرست سیاه تحریم خود وارد کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بیانیهای با نام «اقدام متقابل جمهوری اسلامی ایران برای تحریم شرکتهای آمریکایی که در جنایات رژیم صهیونیستی، پشتیبانی از تروریسم و مشارکت در سرکوب مردم منطقه نقش داشتهاند»، فهرست پانزده شرکت آمریکایی ناقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بینالمللی را اعلام و آنها را جزو کشورهای تحریم شده از سوی ایران معرفی کرد.
در بیانیه وزارت خارجه آمده است؛
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اقدام اخیر دولت ایالات متحده در اعمال تحریمهای فرامرزی یکجانبه علیه افراد و نهادهای ایرانی و غیرایرانی به بهانههای ساختگی و ناموجه را اقدامی خلاف حقوق بینالملل و مغایر با متن و روح برنامه جامع اقدام مشترک محکوم کرده و مجددا تکرار و تأکید میکند که تقویت و توسعه توانمندیهای دفاعی کشور، از جمله تقویت ظرفیت دفاعی موشکی به منظور اعمال حق دفاع مشروع در برابر هرگونه تجاوز خارجی و ارتقای توان بازدارندگی در برابر تهدیدها، قطعی و تردیدناپذیر است و جمهوری اسلامی ایران در حفظ و حراست از کیان و تمامیت ارضی خود و تأمین امنیت مردم هیچ محدودیتی برای خود قائل نیست.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، پیرو بیانیه مورخ ١٥ بهمن ماه ١٣٩٥، با استناد به موازین حقوق بشردوستانه بین المللی و در اجرای مصوبه شورای عالی امنیت ملی، بدین وسیله ١٥ شرکت ایالات متحده آمریکا به شرح زیر را، که نقض فاحش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بین المللی از سوی آنان مسجل است، از تاریخ اول فروردین 1396 در «فهرست افراد حقیقی و حقوقی تحت تحریم جمهوری اسلامی ایران» قرار میدهد.
این شرکتها مستقیم و غیرمستقیم در ارتکاب جنایات ددمنشانه رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی مشارکت یا معاونت داشته، یا از اقدامات ترویستی این رژیم پشتیبانی کرده و یا با نقض قطعنامه 2334 شورای امنیت اقدام به گسترش شهرک سازی غیرقانونی در فلسطین اشغالی کردهاند.
بر این اساس هرگونه مراوده با این شرکتها و نهادها ممنوع بوده، اموال آنها در حوزه صلاحیتی جمهوری اسلامی ایران مشمول توقیف خواهد بود، و از صدور روادید ورود به ایران برای آن دسته از اشخاصی که دارای سمت یا مسئولیتی در این شرکتها بوده یا به نوعی با آنها در ارتباط هستند، خودداری خواهد شد.
وزارت امور خارجه همچنان به رصد فعالیت شرکتها، نهادها و افراد حقیقی و حقوقی آمریکایی و نقش آنها در حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی، پشتیبانی از تروریسم، مشارکت در سرکوب مردم منطقه و به ویژه نقش آنها در بی ثبات سازی منطقه ادامه داده و در صورت لزوم نامهای بیشتری را به فهرست افراد و نهادهای تحت تحریم جمهوری اسلامی ایران خواهد افزود.
1. شرکت BENI Tal: این شرکت امنیتی طرف قرارداد با نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی بوده و در سرکوب مردم فلسطین نقش داشته است.
2. شرکت United Technologies produces: این شرکت اقدام به فروش بالگردهای بلک هاوک به رژیم صهیونیستی کرده که در بمباران سرزمینهای اشغالی فلسطین و اردوگاههای پناهندگان فلسطینی به کار گرفته شده است.
3. شرکت تسلیحاتی RAYTHEON: این شرکت تسلیحات پیشرفته در اختیار رژیم صهیونیستی قرار داده که در جنگ غزه و علیه شهروندان فلسطین به کار گرفته شده است.
4. شرکت ITT Corporation: این شرکت تجهیزاتی در اختیار نیروهای نظامی رژیم صهیونیستی گذارده است که از آنها برای حمله شبانه به اردوگاههای پناهندگان فلسطینی و روستاها استفاده میشود.
5. شرکت Re/Max Real Estate: این شرکت ساختمانی آمریکایی به طور غیرقانونی در خرید و فروش املاک در شهرکهای ساخته شده در سرزمین های اشغالی فعالیت داشته است.
6. شرکت Oshkosh Corporation: این شرکت اقدام به تامین قطعات زرهی مورد نیاز برای تجهیزات تاکتیکی ارتش رژیم صهیونیستی کرده که علیه فلسطینیان به کار گرفته شده است.
7. شرکت تسلیحاتی Magnum Research Inc: این شرکت در همکاری با صنایع نظامی رژیم صهیونیستی اقدام به توسعه وتولید اسلحه و تجهیز نیروهای نظامی آن رژیم کرده است.
8. شرکت تسلیحاتی Kahr Arms: این شرکت آمریکایی در همکاری با صنایع نظامی رژیم صهیونیستی اقدام به تامین قطعات و توسعه سلاحهای سبک مورد استفاده در ارتش آن رژیم کرده است.
9. شرکت M7 Aerospace: این شرکت تحت مالکیت شعبه آمریکایی شرکت Elbit Systems رژیم صهیونیستی است که در توسعه سیستمهای تسلیحاتی، راداری و موشکی آن رژیم مشارکت دارد.
10. شرکت Military Armament Corporation: این شرکت در امر تولید و ارائه خدمات فنی و تجهیزات مربوط به سلاحهای مورد استفاده پلیس رژیم صهیونیستی فعالیت دارد.
11. شرکت تسلیحاتی Lewis Machine and Tool Company: این شرکت آمریکایی در تولید قطعات و تامین خدمات برای تولید اسلحه برای ارتش رژیم صهیونیستی نقش دارد.
12. شرکت تسلیحاتی Daniel Defense: این شرکت آمریکایی در تولید قطعات و تامین خدمات برای تولید اسلحه برای ارتش رژیم صهیونیستی نقش دارد.
13. شرکت تسلیحاتی Bushmaster Firearms International: این شرکت آمریکایی در تولید قطعات و تامین خدمات برای تولید اسلحه برای ارتش رژیم صهیونیستی فعالیت دارد.
14. شرکت اسلحه سازی O.F. Mossberg & Sons: این شرکت آمریکایی تولید کننده سلاح برای ارتش و پلیس رژیم صهیونیستی است که در جریان سرکوب تظاهرات فلسطینیان نیز علیه غیرنظامیان به کارگرفته شده است.
15. شرکت تسلیحاتی H-S Precision, Inc: این شرکت اقدام به انتقال تکنولوژی ساخت اسلحه به رژیم صهیونیستی کرده است.
اهمیت بیانیه و اقدام متقابل وزارت خارجه ایران
این برای دومین بار است که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ – که مدتی بیش از آن نمی گذرد – ایران دست به یک اقدام متقابل علیه کاخ سفید و سناتورهای ایران هراس سنای آمریکا می زند؛ بار نخست در موضوع فرمان مهاجرتی ترامپ، ایران اقدام به وضع ممنوعیت برای مسافرت شهروندان آمریکایی کرد و اکنون نیز در قبال اقدام خصمانه کاخ سفید و سناتورهای آمریکایی 15 شرکت آمریکایی به واسطه دست داشتن در جنایات اسرائیل در فلسطین اشغالی و غزه، وارد فهرست تحریم های ایران شدند.
این اقدام متقابل از سوی ایران دو نکته را همزمان به گوش رژیم اسرائیل و ایالات متاحده می رساند. نکته اول اینکه اکنون ایران به یک بازیگر کنش گر و فعال در دیپلماسی تبدیل شده و گشایش های دیپلماتیک رخ داده طی سال های گذشته منجر به آن شده که ایران از ابزارهای خود به بهترین نحو ممکن و برای اقدام متقابل در برابر هر کشوری استفاده کند. بدون شک در دوره ای که شروع سرمایه گذاری های خارجی در بازار بزرگ و تقریبا 80 میلیونی ایران است، وارد شدن در فهرست تحریم های ایران به معنی یک عقب ماندگی جدی برای هر کشوری است که وعده بهبود اقتصادی را به شهروندان خود داده است.
این امر یک وجه دیگر نیز دارد و آن هشداری به سایر کشورهای دور و نزدیک است که جمهوری اسلامی اکنون بازیگری با دستور کار مشخص و توان و ظرفیت بازیگری و نقش آفرینی بالاست و اقدام های متقابل ایران در همه ابعاد سیاسی و دیپلماتیک، اقتصادی و در صورت لزوم نظامی فراهم است.
نکته دوم در اقدام متقابل ایران ـ که مستقیم رژیم اسرائیل را نشانه رفته است ـ موضوع نام بردن از شرکت هایی است که اکنون صنایع نظامی و امنیتی رژیم اسرائیل با آنها همکار یا به آنها وابسته است. در طول تحریم اقتصادی که قبل از توافق هسته ای بر ایران وضع شده بود، وزارت خزانه داری آمریکا پایگاه داده ای عظیم از فعالیت های ایران و شرکت ها و نهادها و افراد مرتبط با ایران تهیه کرده بود، نوعی از اشراف اطلاعاتی در این زمینه به وجود آورده بود که تمامی روزنه ها برای ایران بسته شود. هرچند این تلاش هیچ گاه به شکل کامل برای آمریکایی ها نتیجه نداد.
اکنون ایران با برشمردن شرکت هایی که مستقیم و غیر مستقیم با رژیم اسرائیل همکاری می کنند، به خوبی به این رژیم نشان داده که از اشراف اطلاعاتی در مورد همه فعالیت های نظامی و امنیتی این رژیم برخوردار است و به خوبی می داند که رژیم صهیونیستی احتمالا چه طرح و برنامه هایی برای آینده دارد.
هرچند در ظاهر اقدام متقابل ایران در تحریم شرکت های آمریکایی برای بسیاری اقدامی بیهوده باشد، نمادها و کدهای مستتر در پس این گونه اقدامات، می تواند سیگنال های موثری را به سمت کسانی که این اقدامات متقابل متوجه آنها است ارسال کند.