در هنگام تنظیم «قولنامه» باید به چه نکاتی توجه کرد؟

ناآگاهي مردم از مسائل قضايي و حقوقي در جامعه موجب تشكيل پرونده‌هاي قضايي غيرضروري، سردرگمي مردم در محاكم قضايي و در نهايت افزايش شمار زندانیان شده است، ارتقای آگاهي هاي حقوقي، ضمن صرفه‌جویی در وقت و هزینه مردم، بار دستگاه قضايي را نیز کاهش خواهد داد.
کد خبر: ۶۸۵۲۱۹
|
۲۷ فروردين ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۰ 16 April 2017
|
268480 بازدید
|
آنچه در زبان حقوقی مبایعه‌نامه می‌گویند، همان چیزی است که در عرف، قولنامه نام دارد و نمی‌توان بر این اساس که لفظ قولنامه و مبایعه‌نامه با هم متفاوت است، آثار حقوقی متفاوتی بر آنها بار کرد. قولنامه مانند سایر قراردادهایی که طرفین برای انجام تعهدی تنظیم می‌کنند، در دادگاه معتبر است و باید مفاد آن را اجرا کنند و به موجب آن، می‌توان الزام (اجبار) طرفی را که از انجام تعهدش خودداری می‌کند، از دادگاه درخواست کرد. بدین ترتیب، اگر فروشنده از حضور در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند، خریدار می‌تواند از دادگاه صالح درخواست کند تا او را برای به نام زدن سند در دفترخانه مجبور کند.

به گزارش «تابناک»؛ قراردادی که با نام قولنامه در بنگاه‌های معاملاتی یا بیرون از آنجا تنظیم می‌شود، سندی عادی است و به همین دلیل طرفین (خریدار و فروشنده) باید نهایت دقت را در تنظیم آن داشته باشند تا بعداً دچار مشکل نشوند.

خریدار در قرارداد قولنامه باید به نکاتی توجه کند که به چند نمونه آن اشاره می شود؛


1-خریدار باید مشخصات مالی را که قصد خرید آن را دارد، با آنچه در سند قید شده است، مطابقت دهد و روشن شود که مال در وثیقه یا رهن یا در توقیف نباشد. اگر مورد معامله، ملک است، بررسی شود که مواردی مانند آب، برق، گاز، تلفن، پارکینگ و انباری به طور روشن در سند توصیف شده باشد.

2-اگر کسی که قولنامه را امضا می‌کند، خود مالک نیست، بلکه وکیل یا ولی یا قیم مالک است، دلایل احراز سمت آنها بررسی تا مشخص شود، آیا وکیل در وکالت‌نامه خود حق فروش و گرفتن قیمت مال را دارد یا خیر؟ و اگر امضاکننده ولی مالک است، مطمئن شود در زمان امضای قولنامه توسط ولی، کودک، بالغ نشده است. همچنین در جایی که امضاکننده قیم مالک است، باید روشن شود آیا قیم به تنهایی حق فروش مال مولی‌علیه (صغیر) خود را دارد یا با دخالت مقام قضایی چنین حقی برای او در نظر گرفته شده است.

3-اگر مورد معامله از طریق ارث به فروشنده رسیده، باید گواهی انحصار وراثت را ببیند و فتوکپی برابر اصل آن را نیز از فروشنده بگیرد و همچنین تصفیه حساب مالیات بر ارث را نیز ملاحظه کند.

4-خریدار مطمئن شود که فروشنده ممنوع‌المعامله یا مشمول فراری نظام وظیفه نباشد که در این حالت فروشنده قادر به انتقال رسمی ملک به خریدار نخواهد بود.

5-اگر فروشنده خیلی پیر یا مریض احوال است و حرکات غیرعادی دارد، خریدار باید این احتمال را بدهد که او محجور است و برای اطمینان به اداره سرپرستی محجورین مراجعه کند و مطمئن شود که نام فروشنده در میان اسامی محجورین آن اداره نباشد.

6-تا زمانی که مورد معامله را دریافت نکرده یا با سند رسمی به وی منتقل نشده است، از پرداخت کل قیمت مورد معامله خودداری کند. اگر شخص قصد خرید ملک مسکونی، تجاری یا اداری را دارد مطمئن شود که ملک مذکور در تصرف مستأجر نباشد و اگر چنین بود در قرارداد ترتیب، مهلت و ضمانت اجرای بیرون رفتن مستأجر قید شود.

7-خریدار سعی کند تمام پرداختی‌ها به وسیله چک تضمینی انجام شود در صورتی که فروشنده منکر دریافت وجه شود، وسیله‌ای برای اثبات پرداخت خود داشته باشد.

8-در قولنامه برای حضور در دفتر اسناد رسمی (محضر) حتماً روز، ساعت و دفترخانه مشخصی را تعیین کنند و برای عدم حضور یا امتناع از حضور، وجه التزام سنگینی قرار داده شود. در مورد خرید املاک دقت شود که ملک مورد نظر مشکل ثبتی یا معارضی نداشته باشد.

همچنین فروشنده هم در قرارداد قولنامه باید به نکاتی توجه کند؛


1-از توان مالی خریدار برای پرداخت قیمت معامله اطمینان حاصل شده و شروطی در قولنامه آورده شود که در صورت عدم پرداخت قیمت یا ناتوانی از پرداخت قیمت معامله، برای فروشنده حق بر هم زدن معامله وجود داشته باشد.

2- فروشنده، مورد معامله را قبل از دریافت تمام قیمت به خریدار تحویل ندهد. حتماً در خصوص پرداخت مابقی قیمت از طرف خریدار، زمان تعیین شده و این نکته گفته شود که در صورت عدم پرداخت در تاریخ مقرر، فروشنده می‌تواند فسخ معامله را اعلام کند و معامله را برهم زند.

3-اگر مالکان متعدد بوده و یکی از آنها عهده‌دار مذاکره با خریدار باشد، حتماً باید ذیل قولنامه را همه مالکان امضا کنند، مگر اینکه به یک نفر وکالت در فروش بدهند که در این صورت وکیل از طرف همه مالکان قولنامه را امضا می‌کند.

4-اگر فروشنده قیمت معامله را از طریق چک دریافت می‌کند، باید توجه داشته باشد که در صورت برگشت خوردن چک، وی تنها می‌تواند وجه چک را مطالبه کند و نمی‌تواند معامله را بر هم زند. مگر اینکه چنین شرطی را در قرارداد گنجانده باشند.

درج وجه التزام در قولنامه


طرفین قرارداد برای محکم کردن قولنامه، معمولاً مبلغی را در قرارداد قید می‌کنند تا در صورتی که متعهد از انجام تعهد خود سر باز زند، مکلف به پرداخت آن مبلغ به طرف دیگر (متعهدله) باشد، این مبلغ را وجه التزام می‌گویند.

وجه التزام به یکی از سه روش‌ زیر می‌تواند باشد؛


1) در قولنامه قید می‌شود در صورتی که فروشنده یا خریدار از اجرای مفاد تعهد خویش امتناع کند، فلان مبلغ را باید به طرف دیگر بپردازد. در این صورت اگر فروشنده به تعهد خود (انتقال مال) عمل نکند، خریدار می‌تواند با احراز عدم اجرای تعهد وجه التزام تعیین ‌شده را مطالبه کند و نمی‌توان هم وجه التزام را بگیرد و هم از فروشنده بخواهد که مورد معامله را با سند رسمی به وی انتقال دهد.

2) در قولنامه طرفین موافقت می‌کنند، در تاریخی معین در دفترخانه تعیین‌شده حضور یابند و سند رسمی تنظیم کنند و در صورت عدم حضور هر یک در دفترخانه، وی مکلف است مبلغ مشخصی را به طرف دیگر بپردازد و تعهد خویش را نیز انجام دهد. در این حالت با احراز عدم حضور، متعهد باید وجه التزام را بپردازد و تعهد را نیز انجام دهد.

3) چنانچه در قولنامه ذکر شود که طرفین موافقت کردند در تاریخ... در دفترخانه.... حاضر شوند و سند رسمی تنظیم کنند و در صورت عدم حضور یا امتناع فروشنده، فروشنده ملزم به انتقال و پرداخت روزانه... ریال خسارت تأخیر است، در این فرض مالک باید مورد را به خریدار منتقل کند و خسارت مذکور را هم بپردازد. کسی که وجه التزام را مطالبه می‌کند، باید خود تعهداتش را کامل انجام داده باشد. مثلاً خریدار باید در دفترخانه حاضر شود و قیمت معامله را نیز به رؤیت دفتردار برساند و عدم اجرای تعهد طرف دیگر احراز شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۷
انتشار یافته: ۱۰
f
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
به جای این همه توضیح یه قولنامه مینوشتید دیگه
بهمن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
خیلی ارزشمند بود سپاس فقط کاش توضیح می دادید بنگاه های معاملات ملکی موظف به رعایت این موارد هسند یا خیر مثلا اگر یک نفر خودش اطلاعی نداشت و به بنگاه مراجعه کرد آیا مدیر بنگاه مسئول عواقب تخلف هست یا خیر ؟
پاسخ ها
ناش
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
برادر همیشه خودت به فکر حفاظت از مال و اموالت باش، به هر حال پای هر معامله ای بیشتر افراد فقط دنبال سود و نفع خودشان هستند و رعایت عدالت و پیروی از وجدان برای همه مقدور نیست.
امير
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
تمام اين موارددرست است ولي آيانقش و مسئوليت مشاورين املاك در معاملات كه پول خوبي هم ازهرطرف معامله ميگيرند چيست ؟ آيا نبايد تمام اين موارد را مشاورين املاك كنترل كنند و در صورت بروز هر مشكلي در معامله مسئوليت تام داشته باشند تا معامله كنندگان كه در يك مشاوراملاك معتبرمعامله اي را انجام ميدهند خيالشان ازهرلحاظ راحت باشد.
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
با سلام و خسته نباشيد
بسيار كاربردي و مفيد؛ واقعا دمتون گرم
اگر امكانش هست هر از گاهي مطالبي شبيه اين را بذاريد تا سطح آگاهي ما از مسائل قضائي بالاتر بره
سپاس
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
مشخص نیست که وقتی قولنامه ای نوشته می شود و طرفین تعهد می کنند که در صورت عدم توانایی پرداخت خریدار ، معامله فسخ و هیچ ظرر و زیاتی شامل طرفین نباشد ولی مشاور املاک آیا باید کل مبلغ حق مشاوره را بگیرد و یا درصدی و یا اینکه بدون دریافت حق مشاور باید باشد.
کرمان املاک
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
واقعا اموزنده بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
وضعیت نظام وظیفه دیگر برای معاملات الزامی نیست فقط شناسنامه و کارت ملی فروشنده ضروری است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
به نظرم باید وظیفه اون بنگاه باشه که همه اینا را به طرفین بگه و سازکاری باشه که اگر بنگاه وظیفه خود را درست انجام نداد و بعدش مشکلی پیش اومد جوابگو باشد جون دارد برای معامله پول میگیرد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
بند 4 ایراد دارد اولا اطلاعات افرادممنوع المعامله فقط دراختیار دفاتراسنادرسمی هست و بنگاههای املاک ازاین موضوع آگاهی ندارند و درثانی شرط داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت برای ثبت رسمی معاملات از سال 90 برداشته شده و نیازی به داشتن آن نیست.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیت دلار
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات