مهمترین خبرهای اقتصادی 2 اردیبهشت عبارتند از: سرمایه گذاری در صنایع پتروشیمی ایران در سال53، واردات مجاز اتومبیل به ایران در سال 43 و درگذشت واضع علم اقتصاد کلان جان مینیارد کینز در سال 1946.
به گزارش
تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی دوم روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
دو خبر اقتصادی از سال 53
2 اردیبهشت 1353: خبر اول که با عنوان «در صنايع پتروشيمي، پنج ميليارد دلار سرمايهگذاري ميشود» در جراید پوشش داده شده است، چنین شرح داده شده: «پنج ميليارد دلار در صنايع پتروشيمي كشور سرمايهگذاري مي شود و در اين سرمايهگذاري چند شركت بزرگ شيميایي خارجي مشاركت خواهند داشت. رئيس كل امور طرح و بررسي هاي شركت ملي صنايع پتروشيمي همچنين گفت: در طول برنامه چهارم عمراني كشور 350 ميليون دلار در صنايع پتروشيمي سرمايهگذاري شد و کارخانه های پتروشيمي موجود با هزينه اي معادل 450 ميليون دلار گسترش مي یابد و با اين سرمايهگذاري حجم توليد صنايع پتروشيمي كشور كه هم اكنون مورد بهره برداري قرار دارد از 400 ميليون دلار نيز تجاوز مي كند. گسترش ظرفيت توليد شركت هاي كود شيميایي ايران، پتروشيمي آبادان، شاهپور و خارك با سرمايهگذاري تازه تقريبا پايان خواهد يافت. وی اضافه كرد: طرح هاي ديگري نيز در دست بررسي است كه به تدريج به مرحله بهرهبرداري خواهد رسيد.»
دومین خبر که در همان روز با عنوان «زيرسازي خيابان هاي تهران بتوني ميشود» منتشر شده، اینگونه توضیح می دهد: «خيابان بوذرجمهري با بتون زيرسازي مي شود. بنا به خبر اطلاعات، اين خيابان اولين مسيري است كه با موافقت مشاورين فني و مهندسان اداره اماني و نظارت شهرداري با آسفالت بتني ساخته خواهد شد. طراحان اين برنامه معتقدند زيرسازي با بتن دوام طولاني دارد و بار سنگين ترافيك و عوامل ديگر طبيعي مانند گرما و سرما به آن لطمه نميزند.»
واردات مجاز خودرو به ایران به عنوان کالای ضروری
2 اردیبهشت 1343: شورای وزیران دولت وقت ایران به منظور جلوگیری از افزایش بهای خودروهای دست دوم در بازار سیاه، «اتومبیل» را یك كالای ضروری اعلام و واردات آن را آزاد كرد. در مصوبه شورای وزیران در مورد واردات خودرو دست دوم تاكید شده بود كه این نوع خودرو باید با مسافر وارد شود و شرط شمارهگذاری آن در ایران منوط بر این بود كه اتومبیل از نوعی باشد كه وسایل یدكی آن در ایران یافت شود (نمایندگی فروش داشته باشد). این تبصره بعدا چند بار لغو و ابقا شد.
درگذشت جان کینز، اقتصاددان و واضع اقتصاد کلان
22 آوریل 1946: جان مینارد کینز یکی از اقتصاددانان برجسته قرن بیستم محسوب میشود. کینز در ۵ ژوئن ۱۸۸۳ در انگلستان متولد شد. خانواده وی از طبقه متوسط جامعه محسوب می شدند.کینز، در زمان جنگ جهانی اول در خزانه داری انگلیس مشغول بهکار بود و پس از جنگ، ریاست هیئت نمایندگی خزانه داری انگلیس در انجمن صلح پاریس را بر عهده داشت. در سال ۱۹۱۹ نماینده وزیر دارایی در شورای عالی اقتصاد انگلستان شد؛ ولی خیلی زود از این سمت کنارهگیری نمود. چون توصیه های او درمورد نحوه دریافت غرامت جنگی از دولت آلمان مورد پذیرش مقامات انگلیسی واقع نشد.کینز در سال ۱۹۳۶ کتاب نظریه عمومی اشتغال بهره و پول را منتشر نمود که یکی از تأثیرگذارترین کتاب های اقتصادی قرن بیستم محسوب می شود.کینز که از سال ۱۹۳۷ به بیماری قلبی مبتلا شده بود، در آوریل ۱۹۴۶ در خانه روستایی خود در ساسکس، تیلتون در گذشت. لازم به ذکر است که پیش از کینز، تصور عمومی اقتصاددانان بر آن بود که نوسان های اقتصادی، عدم تعادل هایی هستند که در کوتاه مدت توسط مکانیزم بازار اصلاح می شوند و شرایط اشتغال کامل مجدداً احیا می شود. اما کینز معتقد بود که این چرخه های مخرب ممکن است در بلند مدت برگشت ناپذیر باشند و لذا دولت می بایست برای رسیدن به اشتغال کامل در اقتصاد دخالت نماید.کینز برخلاف نظریات اقتصاد کلاسیک، منتقد رویکرد به اقتصاد آزاد و سپردن اقتصاد به نیروهای بازار بود. وی این نظریه را که جامعه در حالت تعادل به اشتغال کامل می رسد رد کرد و اعتقاد داشت که سطح اشتغال با میزان تولید و میزان تولید با میزان تقاضای مؤثر (یعنی میزان خرید کالاها و خدمات) ارتباط مستقیم دارد؛ بنابراین وی معتقد بود که برای کاهش بیکاری، دولت میبایست اشتغال ایجاد نماید؛ هرچند که این اشتغال غیرمولد باشد.
وزارت خزانه داری در عهد اشکانیان
آرتادخت، اقتصاددانی بود که در دوره اردوان چهارم، آخرین پادشاه اشکانی، بهطور مستقیم در امور مالیات و خرج و دخل کشور دخالت داشت و در واقع نقش وزیر دارایی امروز را داشت. چنانچه در تاریخ یاد شده است، وی بی آنکه فشاری بر مردم بیاورد و باج و خراج را افزون کند، کشور را به توانگری می رساند. از کارهای بزرگ او در گردآوری دارایی کشور، یکی جلوگیری از هزینه های بیهوده به ویژه در ارتباط با درباریان و دیگری گرفتن باج و خراج از درآمد توانگران بوده است.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد / ویکی پدیا