چند سالی است که ماه مبارک رمضان با فصل گرم مقارن شده و همین امر موجب شده روزه و روزه داری در این ایام به دلایلی چند از جمله طولانی بودن روزها و گرم بودن هوا و تشنگی و عطش ناشی از این گرما سخت و طاقت فرسا شود، اما آیا این بهانه مناسبی برای ترک روزه است؟
به گزارش ایسنا، مردم استان سیستان و بلوچستان، از شمال تا جنوب آن در روزهای اخیر دمای بالای 50 درجه را تجربه کردهاند، بطوری که این گرما در برخی شهرهای استان همچون زهک، هیرمند، راسک و کنارک واقعه بی سابقه بوده است.
ثبت دمای بیسابقه "۵۱ درجه" در سیستان و بلوچستانکارشناس هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: امروز در شهر راسک دمای 51 درجه سانتیگراد بالای صفر ثبت شد که بیشترین دمای ثبت شده در این شهر و استان سیستان و بلوچستان محسوب میشود.
علی ملاشاهی در گفت وگو با ایسنا افزود: گرمترین دمای ثبت شده در استان با 51 درجه سانتیگراد بالای صفر متعلق به شهر زابل بود و ثبت دمای 51.7 درجه سانتیگراد بالای صفر در راسک بالاترین دمای ثبت شده در استان از ابتدای تاسیس ایستگاههای هواشناسی محسوب میشود.
این کارشناس هواشناسی در ادامه گفت: بیشینه دمای شهر نیکشهر نیز 49.8 درجه سانتیگراد بالای صفر را نشان داده که رکورد گرمترین روز در نیکشهر از زمان تاسیس ایستگاه هواشناسی این شهر را نیز شکست.
روزه را به بهانه گرما ترک نکنیمبا این وضعیت گرما و حتی کبود شدید آب در برخی از مناطق جنوبی استان، باز هم مردم سیستان و بلوچستان ذرهای از اعتقادات و انجام فرایض دینی خود عقب ننشستند و این گرما باعث روزه نگرفتن آنها نشده است .
برخی از مردم سیستان و بلوچستان در گفت وگو با خبرنگار ما بیان کردند؛ میل و اشتیاق آنها به روزه داری نه تنها در این روزهای گرم کم نشده بلکه بیشتر نیز شده است.
محمد عثمان ریگی از اهالی شهر راسک گفت: شهر راسک دمایی بالای 50 درجه را دارد اما شما ملاحظه کنید که افراد کوچک و بزرگ شهر در هنگام ظهر و عصر و همچنین هنگام افطار در مساجد با چه شور و اشتیاقی دور هم جمع میشوند و اصلا گرمای هوا بر آنها تاثیری ندارد.
عیسی گرگیج یکی دیگر از شهروندان نیز بیان کرد: روزه در گرما نه تنها بد و زیان آور نیست بلکه برای آن اجری بزرگ نیز در نظر گرفته شده است.
عارف نوتی زهی از شهروندان بندر کنارک نیز گفت: صیادان کنارکی و بندر چابهار رابطه ویژهای با خدا دارند، چرا که حس میکنند مستقیما روزی خود را از خدا دریافت میکنند.
وی اظهار کرد: این ارادت و عشق در ماه رمضان با توجه به اینکه ماه میهمانی خدا است، اوج میگیرد و برای کسب روزی حلال حتی با زبان روزه هم دست از کار نمی کشیم.
ابراهیم احمدی از شهروندان ساکن شمال استان و شهرستان زهک نیز به خبرنگار ما گفت: بی شک روزهداری در گرمای شدید هوا، آن هم در مدت طولانی، اجر و ثواب بسیاری نزد خدای متعال دارد.
رضا نوری از دیگر شهروندان نیز اظهار کرد: واقعاً حیف است که انسان از فرصت عظیم معنوی این شبها و روزها، بیبهره یا کم بهره باشد و حال آن که خداوند بهترین زمینه را برای توبه، مغفرت و کسب درجات معنوی و والا در این ماه فراهم و مهیا کرده است، پس گرمای هوا نمیتواند مانع از انجام عباداتمان شود.
محمد کیخا شهروند هیرمندی نیز معتقد است، گرمای هوا نیز جزیی از نعمات خدا است نباید ناراضی بود بلکه همه باید شکرگزار نعمات الهی باشیم.
گرمای هوا دلیل مناسبی برای روزه خوری نیستمسئول کانونهای فرهنگی و هنری مساجد استان روزه داری را فرصتی ارزشمند از جانب خداوند عنوان کرد و گفت: روزه داری در این هوای گرم اجر و ثوابی دارد که خداوند بندگان روزه دارش را از آن بی نصیب نمیگذارد.
حجت الاسلام پودینه در گفت وگو با ایسنا بیان کرد: در میان استثنائات روزهداری به موردی بر نمیخوریم که گرما و طول روز را دلیل مناسبی برای روزه نگرفتن شمرد، از این رو میتوان گفت حکم وجوب روزه مختص به زمان و مکان خاصی نیست بلکه شامل حال تمامی مومنین در هر سرزمین و هر فصل سال که ماه رمضان با آن مقارن شده است، میباشد.
وی خاطرنشان کرد: روزه گرفتن در چنین هوایی یک امتحان الهی است که باید سعی کنیم از این امتحان نزد خداوند و پیامبر اکرم (ص) سرفراز بیرون آییم.
پودینه گفت: روزه گرفتن در هوای گرم نشانه مطیع خداوند و رسول خدا و ائمه اطهار(ع) بودن، علامت ایمان راسخ و ارادهای قوی است. حکایت از دلی سرشار از عشق به اسلام و خداوند دارد و حاکی از تسلط روزهدار بر هواهای نفسانی و شهوات است و روزهخواری ضد همه این ارزشها و مقدسات است.
به هر حال ماه رمضان شروع شده و گرمای بی حد و حصر هوای سیستان و بلوچستان بسیاری از فرایندها را مختل و یا دچار مشکل کرده است؛ چه خوب است که مسئولان حتی المقدور شرایط و امکانات را به گونهای برای شهروندان فراهم کنند که صبوری شهروندان با توجه به قرار گرفتن در شرایط بیرون از منزل هر چه بیشتر رقم بخورد و روند کاری و زندگی آنان را در این گرمای طاقت فرسا با زبان روزه تسهیل شود.