معرفی ایران به عنوان آیینه عبرت و الگوی بد مدیریت آب در جهان!

ایران به عنوان کشوری که تا همین صد سال پیش یکی از بی نظیرترین الگوهای مدیریت مصارف آب را در جهان داشت، اکنون یک الگوی بد در زمینه مدیریت منابع آب در جهان است و تا سال 2025 به یکی از خشک ترین و پرمسأله ترین کشورهای جهان در حوزه منابع آب تبدیل خواهد شد.
کد خبر: ۷۱۷۰۷۸
|
۰۹ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۷ 31 July 2017
|
23461 بازدید
|
گذر ایران از مرزهای بحران، با بدترین الگوی مدیریت آب در جهاندر سال های اخیر، نمونه های فراوانی از بحران آب مثل افزایش پدیده ریزگردها، خشک شدن رودها، خالی شدن روستاها، درگیری های مردمی بر سر آب و... بخش زیادی از فضای جغرافیایی ایران را فرا گرفته و خسارات برآمده از این مشکلات مدیریت کلان و محلی کشور را به شدت تحت تأثیر قرار داده است؛ مشکلاتی که گویا اراده یا توانی برای مقابله جدی با این آنها در میان مسئولان دیده نمی شود.

به گزارش «تابناک»؛ وضعیت کنونی منابع آب در ایران به اندازه ای نگران کننده است که این روزها جدا از کارشناسان و دوستداران داخلی، بسیاری تحلیلگران و مراکز پژوهشی خارجی نسبت به بحران آب در ایران حساس هستند و در این رابطه مطالعات زیادی انجام می دهند و مقالات متعددی می نویسند و با این اقدامات تلاش می کنند، ایران را الگوی بدی در مدیریت منابع و مصارف آب به جهانیان معرفی کنند.

در همین زمینه، به تازگی وبسایت «themediaexpress»، در مطلبی که با تیتر «بحران آب در ایران چقدر جدی است؟» منتشر کرد، در مورد وضعیت منابع آب ایران بی طرفانه و به شیوه ای کاملاً انتقادی مطالبی نوشت که اگر نگوییم دقیقاً همان مشکلاتی است که کشور در این حوزه با آن درگیر است، می توان آن را بخش زیادی از حقیقت بحران آب در ایران معرفی کرد؛ موضوعی که شاید اگر مدیران کلان کشور به آن توجه کنند، شاید در حل بخشی از مشکلات آبی کشور و اصلاحیه رویه های غلط فعلی به آنها کمک کند.

در این نوشته آمده است: یکی از دلایل اصلی بروز بحران آب در ایران، موضوع مهم بی عدالتی فضایی و پراکندگی ناهمسان امکانات در سطح کشور است. تمرکز بیش از حد امکانات در برخی مناطق مثل تهران، اصفهان، تبریز، مشهد و... و در پی آن افزایش جمعیت در این بخش ها به صورت طبیعی الگوی مصرف آب در ایران را نامتوازن و به بحران آب کمک کرده است.

میانگین بارش سالانه در ایران، تنها 250 میلیمتر است که حدوداً یک سوم میانگین جهانی است و از این میان نیز بیش از 70 درصد بارش ها به دلیل گرمای بسیار هوا تبخیر می شود. موضوع نگران کننده دیگر، مصرف بسیار بالای آب در ایران در مقایسه با میانگین های جهانی است؛ آنقدر که کارشناسان این میزان مصرف را حدوداً 70 درصد بالاتر از میانگین جهانی عنوان می کنند.

یکی دیگر از مهم ترین مشکلات آبی ایران را باید ساخت شمار بسیاری سد در دهه های اخیر عنوان کرد که بسیاری از آنها نه تنها مشکلات زیست محیطی دارد و به محیط زیست ایران خسارات سنگین وارد کرده، بلکه اکنون تعداد زیادی از این سدها به دلیل عدم آینده نگری طراحان با مسأله کمبود آب و خالی بودن رو به رو هستند.

مسئولان ایرانی در توجیه سدهایی که در سال های اخیر ساختند، بر موضوع تولید انرژی از این محل تأکید فراوانی دارند و هم اکنون نیز بخش زیادی از انرژی برق ایران از طریق نیروگاه های آبی کشور تولید می شود، حال آنکه جغرافیای کشور ایران، فرصت های بی نظیری را در زمینه تولید انرژی های بادی، خورشیدی، فسلی، زمین گرمایی و... داراست.

موضوع آبخیزداری، یکی دیگر از دلایل اصلی شکل گیری بحران آب در ایران است و این مسأله به رغم تأکیدهای فراوانی که بر آن در کشورهای توسعه یافته وجود دارد، در ایران به خوبی مدیریت نمی شود؛ موضوعی که بیشتر بر بهره برداری از منابع آب بر اساس توانمندی های مناطق مختلف تأکید دارد و در زمان هایی مثل بارندگی و سیل تغذیه سفره های زیرزمینی آب را دنبال کند.

سیاست نادرست مسئولان ایرانی در رابطه با خودکفایی در بسیاری از محصولات کشاورزی و بی توجهی آنها به افزایش کیفیت تکنولوژی در این مسیر، موضوع دیگری است که در دهه های اخیر ایران را به مرز بحران آب نزدیک کرد. علاقه به خودکفایی در برخی محصولات مثل گندم به هر قیمت، از جمله نمونه هایی است که دهه 70 دنبال و حالا خسارات آن آشکار شده است.

در این مطالعه، به موضوع قنات نیز اشاره شده و در این باره آمده است، ایرانیانی که به دلیل موقعیت جغرافیایی خشک کشورشان از هزاران سال پیش با طراحی سیستم های آب رسانی بسیار دقیقی مثل کاریز و قنات از جمله پیشتازان مدیریت صحیح منابع آب در جهان بودند، حالا و تحت تأثیر اقداماتی مثل طرح های عظیم انتقال حوضه به حوضه آب و از بین بردن حقابه تالاب ها، بدترین الگوهای مدیریت آب در کشور را دنبال می کنند.

هم اکنون در ایران بسیاری افراد با پمپ های آبی که با سوخت یارانه ای کار می کنند، غیرقانونی در حال بهره برداری از منابع آب هستند؛ اقدامی که قنات ها، چشمه ها و رودها را خشک و روستاها را به دلیل اتمام منابع آب خالی از سکنه کرده است.

یادداشتی که اینجا تنها به بخشی از آن اشاره شد، ایران را یک الگوی بد در زمینه مدیریت منابع آب در جهان معرفی و پیش بینی کرد. این کشور تا سال 2025 به یکی از خشک ترین و پرمسأله ترین کشورها در حوزه منابع آب تبدیل خواهد شد؛ کشوری که تا همین صد سال پیش یکی از بی نظیرترین الگوهای مدیریت مصارف آب را در جهان داشت.

حالا و با شرایط غیرقابل قبولی که در زمینه مدیریت منابع و مصارف آب چه در بخش مدیریتی و چه در بخش شهروندی در ایران وجود دارد، باید نشست و منتظر بود تا بحران آب روز به روز نشانه های بیشتری از خود را آشکار کند و قربانیان بیشتری بگیرد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۶۰
انتشار یافته: ۸۲
کورش
|
United States of America
|
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
دست مریزاد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۰
ایران خشک خواهد شد و به یکی از وارد کننده های بزرگ غذا در دنیا تبدیل خواهد شد.مرگ بر امریکا ، مرگ بر اسراییل
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
مبارک است . ولی هر کی هر چی می خواد بگه . ما از همه بهتریم . مرگ بر این . مرگ بر آن . ما حرف هیچ کارشناسی را گوش نمی کنیم چون همشون یا نوکر اجنبی هستند یا می خوان نفوذ کنند . همینه که هست !!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
همین قدر که بحران اب رو هم سیاسی میکنی مشخصه چقدر دلت به حال اب میسوزه
مریم
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
وقتی تو همه ارگانها در زمان استخدام به جای پرسش در خصوص تخصوص و علم و دانش طرف سوالات دینی در الویت قرار می گیره وقتی بند پ بیش از همه در استخدام با نفوذ تره آخرش میشه این، هیچیمون جای خودش نیست هر روز بدتر از دیروز
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
اگر همه چیز سیاسی نبود به نظرات کارشناسان در حوزه آبخوان داری و آب خیز داری توجه می شد نه اینکه انقدر سد بسازید که اسیر نتایج فاجعه بار آن بشوید .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۰
الوین تافلر در کتاب موج سوم که حدود 50 سال پیش نوشته بود به وضعیت بحران آب در این منطقه از جهان اشاره کرده و جنگهاب بعدی را جنگ آب نام گذاشته و قدرت را در دست کسانی دیده که مدیریت صحیح آب دارند اما متاسفانه مسولین کم سواد ما حتی کتاب هم نمیخوانند و سیاستمداری را با هوچی گری و فریاد و زیاده گویی اشتباه میگیرند
کارشناس وزارت نیرو
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
به عنوان یک کارشناس 20 سال سابقه در بخش مدیریت منابع اب وزارت نیرو باید گفت تا زمانی مدیران ارشد این بخش با دخالتهای سیاسیون و افراد وابسته به مافیای اب در وزارت نیرو که عمدتا از یکی از استانهای مرکزی کشور میباشند وسالهای مدیدی است حتی در دولت احمدی نژاد که همه تغییر کردند الا ایشان !!!!وامروز هم در حال بلعیدن منابع اب استانهای محرومی چون خوزستان وچهارمحال وبختیاری جهت رونق صنایع استان خودشان هستند!!!!! منصوب میشوند!!وضیت نابودی کاملی است که سالهای قبل هشدارش داده شده بود.تصمیمات وانتصابات سراسر سیاسی وبله قربان گو از یکطرف و ژست کارشناس گرفتن اقایان در مدیریت منابع اب کشور نتیجه ای جز خسران ونابودی ومهاجرت اکثر نخبگان را در پی داشته است.....کو گوش شنوا.....
پاسخ ها
سامان
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۰
منظورتون استان اصفهانس
مالک
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
کارشناس جون و سامان جون .چند نکته
کرمان و یزد چه همجواری با زاینده رود دارند ؟آیا میزان بارش در حوزه آبی باتلاق گاو خونی کم بوده ؟ آیا طرح های آبیاری قطره ای در چهارمحال موفق بوده یا باعث خشک شدن تالاب چغاخور شده ؟ ما اصفهانی ها بیش از 500 ساله که زاینده رود را رام کردیم اما شما با طرح نیشکرتون آب کارون رو زیر دست و پاتون به لنجزار تبدیل کردید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
در کشور کم ابی کە اساس توسعە اش را بروی کشاورزی میگزارد اوضاع از اینی که بهتر نخواهد شد.
پاسخ ها
مهدی
| - |
۰۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۰
مثلا اساس توسعه رو روی چه صنعتی بزارن؟؟خودروسازی؟؟تولید؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
خیلی ساده است. هر جا که نهادهای نظارتی و بازرسی ضعیف عمل کنند برآیندی این چنینی دارد. چگونه هر روز بر تعداد چاه های غیرمجاز اضافه می شود و آب از آب تکان نمی خورد؟ چاه های غیر مجاز و پمپ های غیرمجازی که در حریم رودخانه ها و حوضه های آبریز و یا مستقیم بر روی رودخانه ها قرار گرفته است و تصادفا کنتور برق نیز دارند...!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
ما در همه چی الگو و مایه عبرت دیگران هستیم به قول دوستمون ما مرگ بر همه دنیا رو سر لوحه داریم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
1- چاه های عمیق را باید چاره ای کنند.
2- استخرهای آب در شمال تهران را باید چاره ای کنند.
3- تصفیه آب فاضلاب باید گسترش یابد.
4- موقع مسواک زدن آب را خیلی ها باز می گذارند. در صورتیکه لزومی ندارد تمام 5 دقیقه آب باز باشد.
5- استاندارد حمام در اتحادیه اروپا 35 لیتر است ولی در ایران خیلی حمام ها آب مصرف می شود.
6- فلاش تانک ها می توانند بهینه تر شوند.
7- آبیاری فضای سبز، مزارع کشاورزی و باغچه ها می تواند بهینه شود.
8- در شستن خوردو می توان از کارواش یا یکی دو سطل آب استفاده نمود. همچنین در شستن حیاط و جلو ساختمان ها.
پاسخ ها
مژگان
| Germany |
۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۱
به نظر من یه فکری برای روان مردم ایران باید بکنند چون اکثرا دچار مریضی های اعصاب هستند خصوصا زنان
و هیچکدوم از شما تا ندیده باشید نمی دونید یه زن وسواس، به تنهایی چه حجم آبی رو مصرف می کنه. چند نفرشون رو من می شناسم وعین واقعیت رو می گم: حمام رفتنشون 4 الی 5 ساعت طول میکشه
از دستشویی زودتر از 45 الی 1 ساعت بیرون نمیان
فرش های خونه رو ماهی یه بار می شورند
میوه و سبزیجات و حتی گوشت رو انقدر می شورند که رنگشون سفید میشه
تا یه قطره آب می چکه روی چیزی، دیوانه وار می شورندش
زمان ظرف شستن، یه آبشار آب دائما بازه
دلم براشون خیلی می سوزه
ولی دلم برای اون آبی که اینا هدر می کنند بیشتر میسوزه
زن های وسواس رو درمان کنید!!!!
علی
| United States of America |
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
مژگان جان فرمایش شما درسته.نه تنها این قشر که زنان با میانگین سن بالا هم تو مصرف آب کارنامه بدی دارند.مثلا حتما باید دم در خونه رو آب بپاشند .روزی یکبار.همراهش حتما باید حیاط رو بشورند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
شدیم مثل پدرومادری که با همسایه هاشون در جنگ و دعوا هستند و از امور داخل خونه و تربیت فرزندان غافل.
حمید
|
United States of America
|
۱۵:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
در هر موضوع بدی از شاخص فلاکت گرفته، عصبانیت، تورم، بیکاری، فساد ادارای، اختلاف طبقاتی، تا وجود سلاطین متعدد مثل سلطان شکر، سلطان سیگار، سلطان گوشت و ..... اران همیشه جز 10 کشور اول در جهان بوده.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۰۹
العاقل و اشاره!!!!!!
مصر در زمان حضرت یوسف هفت سال وقت داشت.................................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟