پیشنهاد حذف واژه طلاق از شناسنامه در مجلس شورای اسلامی چند روزی است که از سوی برخی فعالان حوزه زنان و برخی نمایندگان مطرح شده است این پیشنهاد واکنش های بسیار زیادی را در جامعه و خود مجلس داشته است و عده ای آن را به نفع زنان مطلقه ارزیابی می کنند و برخی هم ایراداتی جدی بر آن وارد کرده اند.
به
گزارش «تابناک»؛ گاهی برخی زنان مطلقه دوست ندارند که کسی از راز مهر شده شناسنامه آنها باخبر باشند، و گاهی هم برای آنها این موضوع دردسر هایی را ایجاد کرده است و یا اینکه گاها مجبور شده اند سنگینی برخی از نگاه ها رو تحمل کنند و چیزی نگویند و در کل این موضوع باعث شده است تا زنانی که مهر طلاق بر شناسنامه آنها سنگینی می کنند تکلیف خود را با خود روشن نکنند.
اکنون برخی از مسئولان به فکر چاره افتاده اند و راهکارهایی برای عبور از این دغدغه ها پیشنهاد داده اند. راهکارهایی که در نگاه اول شاید خیلی هم بد به نظر نرسد و با پیشنهاد حذف مهر طلاق از شناسنامه ها از رنگی شدن اوراق هویت آنها جلوگیری شود.
عبدالرضا عزیزی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اعتقاد دارد که ثبت نشدن طلاق در شناسنامه در واقع احترام گذاشتن به شخصیت زناناست و می تواند از وقوع مشکلات اجتماعی شدید در کشور پیشگیری کند.
این نماینده مجلس در خصوص این موضوع گفته است: زن یک انسان است و او نیز شخصیت دارد و همه باید به او احترام بگذارند و کسی نباید به خاطر این موضوع زنی را مورد سرزنش قرار دهد و نباید به گونه ای باشد که وجود این عامل باعث ایجاد بحران در زندگانی آینده فرد شود.
البته این موضع تنها مربوط به زنان نمی شود و مردان طلاق گرفته را نیز شامل می شود اما این موضع تنها دلالت بر موضوع زنان دارد که به نوعی باعث تضییع حقوق مردان می شود و فرقی بین دختران و زنان نمی گذارد.
با این حال این موضع مخالفان زیادی هم دارد، بسیاری از مخالفان بر این اعتقاد هستند که ثبت نشدن طلاق در شناسنامه ممکن است باعث ایجاد برخی سو استفاده ها در بین این افراد گردد و درواقع این اقدام را در صورت ازدواج دوباره یک نوع کلاه برداری قانونی به حساب می آورند.
امینی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس از جمله این افرادی است که با موضع حذف مهر طلاق از شناسنامه مخالف است وی در این باره گفته است: این موضع باعث ایجاد یک تجارت برای برخی افراد سودجو خواهد بود و این امکان وجود دارد که برخی از زنان با این روش سر شوهران خود را کلاه بگذارند و موفق به ازدواج دوباره شوند.
اما در این میان برخی از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که انجام این کار ممکن است نه تنها گره از کار ازدواج کشور باز نکند بلکه ممکن است باعث بالا رفتن امار طلاق در کشور نیز شود، طبق آموزه های دینی و عرف جامعه درامر ازدواج اصل بر صداقت است و زمانی که افراد بعد از مدتی از حقیقت آگاه شوند ممکن است بعد از مدتها باعث ایجاد سوءظن و از هم پاشیدن دوباره خانواده گردد.
نمایندگان مخالف این موضع در این خصوص گفته اند:پنهان کردن طلاق منشا آسیبهای دایمی میشودسهیلا جلودارزاده در خصوص حذف واژه طلاق از شناسنامه، با اشاره به اینکه حذف واژه طلاق از شناسانه افرادی که در دوران عقد جدا شدند، منطقیتر است، تصریح کرد: به نظر میرسد هر دختری که در زندگی خانوادگی دچار شکست شود، نباید آن را عیب دانسته و به دنبال پنهان کردن آن باشد زیرا این اتفاق منشا استرسها و آسیبهای دایمی خواهد شد.
وی افزود: فرهنگ مقابله با پدیده طلاق و برخورد با زنان مطلقه که در زندگی اول خود به دلایل مختلف شکست خوردند باید رد جامعه تغییر کند، بسیاری از زنان به دلایل اعتیاد مردان یا بیماری یا آسیبهای مختلف طلاق گرفته، حتی برخی از زنان در شکست اولیه زندگی مقصر هستند در هر حال برای عبور از این مرحله شکست نیازی به پنهان کردن یا حذف واژه طلاق از شناسنامه ندارد.
جلودارزاده معتقد است: مروجین فرهنگی کشور در این خصوص باید گامهای اساسی بردارند، حذف واژه طلاق به معنی صدور مجوز و حلال کردن دروغ است که به هیچ عنوان نباید انجام گیرد. کما اینکه طرح نپختهای است زیرا در هر حال ازدواجها و در صورت داشتن فرزند، اسامی فرزندان در شناسنامه ثبت میشود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: بنا نهادن زندگی بر پایه دروغ، ظلم به هر دو طرف در ازدواجهای مجدد است، به جای این موارد باید پذیرش شکست در ازدواج پذیرفته شود تا بدبینی و آسیبهای دیگر بروز پیدا نکند.
مشکل معضل طلاق در جامعه امروزی ثبت یا عدم ثبت آن در شناسنامه نیستهمچنین پروانه سلحشوری معتقد است: از منظر اخلاقی، عرفی و قانونی حذف واژه طلاق از شناسنامه درست نیست، در حقیقت مشکل معضل طلاق در جامعه امروزی ثبت یا عدم ثبت آن در شناسنامه نیست، این اقدام به نوعی پاک کردن صورت مسئله است.
وی یادآور شد: این اقدام برای آینده همان زنانی که اقدام به حذف واژه طلاق از شناسنامه خود میکنند، مشکل ساز میشود کما اینکه نباید بُعد قانونی به آن داد، حال اگر فردی خواهان حذف واژه طلاق از شناسنامه است میتواند به ثبت احوال مراجعه کند اما نباید این موضوع به قانون عمومی تبدیل شود.
با این حال این درست است که شانس ازدواج برای زنان مطلق نسبت به مردان مطلقه کمتر است با این حال و به رغم عادی شدن طلاق در جامعه هنوز هم به نظر می رسد که زندگی کردن زیر سایه طلاق برای بسیاری از افراد جامعه آسان نیست اما حذف بدون حساب و کتاب این واژه از شناسنامه هم ممکن است با افزایش سو تفاهم ها و از میان رفتن اعتماد به طلاق بیشتر منجر گردد.