رئیسجمهور کشورمان با اشاره سخنان رئیسجمهور آمریکا در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: ما معتقدیم ترامپ به مردم ایران توهین کرده و منتظریم که از ملت ما عذرخواهی کند.
به گزارش «تابناک»؛ حسن روحانی در نشست خبری خود در نیویورک، پس از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل با بیان اینکه «ملت ایران در انتخابات بسیار پرشور و رقابتی ریاستجمهوری راه جدید چهار ساله خود را انتخاب کردند»، گفت: مردم خواهان روابط گسترده با جهان، توسعه و پیشرفت در کشور و ثبات، امنیت و آرامش در کل منطقه هستند.
وی همچنین با بیان اینکه «دولت دوازدهم موظف است اهدافی که ملت انتخاب کرده را دنبال کند»، اظهار داشت: سفر من به نیویورک برای تحقق همین اهداف است. در گفتوگوها با سران کشورهای مختلف در نیویورک، اولین مسأله ما، توسعه روابط اقتصادی با کشورهای دوست بود.
وی خاطرنشان کرد: بعد از برجام فضای بسیار مناسبی برای گسترش روابط ایران با کشورهای دیگر به ویژه در زمینه اقتصادی فراهم شده و ما دنبال آن هستیم از این فضا به نفع دو طرف و با سیاست برد- برد استفاده کنیم. بعد از برجام میلیاردها دلار در ایران از طریق شرکتهای خارجی سرمایهگذاری و دهها میلیارد دلار اعتبار از طرف بانکهای بزرگ خارجی تأمین شده است. فضای اقتصادی ایران هم نشان میدهد مردم به آینده کاملا امیدوار هستند.
وی ادامه داد: در پرسش های بانک مرکزی از خانوادهها این واقعیت گویاست که مردم به چهار سال آینده بسیار امیدوارتر از سالهای گذشته هستند. مرکز آمار ایران هم اعلام کرده که در سه ماهه اول سال جاری نسبت به سه ماه اول سال گذشته، 70 درصد رشد اقتصادی داشتهایم و این رشد در تمام بخشها بوده است. ما به خاطر رکود در مسکن نگران بودیم اما اکنون خوشحالیم این بخش از رکود خارج شده است و در همه بخشهای اقتصادی در مسیر توسعه قرار گرفتهاند. البته میدانیم رشد ایران بدون ثبات و امنیت در منطقه امکانپذیر نیست. توسعه با امنیت و آرامش، همبستگی و پیوستگی دارد.
مردم سوریه باید حکومت مورد نظر خود را تعیین کنند
رئیسجمهور در ادامه صحبتهای خود در جمع خبرنگاران در نیویورک با اشاره به کمکهای ایران به کشورهای منطقه جهت مبارزه با تروریسم تأکید کرد: ایران در مقام عمل نشان داده که برای مبارزه با تروریسم بسیار جدی است و از همه توان خود در این زمینه استفاده کرده است.
وی با بیان اینکه «تلاشها و اقدامات ایران برای مبارزه با تروریسم مورد اذعان کشورهای همسایه و منطقه از جمله عراق، سوریه و لبنان است»، خاطرنشان کرد: ما بسیار خوشحال هستیم که شهرهای بزرگی در سوریه و عراق از دست داعش خارج شده و یک امنیت نسبی در آنجا برقرار شده است.
وی همچنین با بیان اینکه «با کمک ایران، روسیه، ترکیه و همچنین دولت سوریه آتشبسی در این کشور ایجاد شده است و ما سعی میکنیم این آتشبس ادامه پیدا کند»، افزود: مرحله بعد این است که این زمینه فراهم شود که مردم سوریه حکومت مورد نظر خود را تعیین کند و ما این را دنبال میکنیم.
موضع کمک به مردم میانمار و فشار به دولت این کشور در این سفر دنبال شدروحانی با اشاره دیدارهایی که در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با مقامات دیگر کشورها داشته و در مورد مسائل منطقهای، بینالمللی و دوجانبه صحبت کرده است اشاره ، و اقدامات نژادپرستانه دولت میانمار علیه مسلمانان این کشور را یادآور شد و گفت: متأسفانه در هفتههای اخیر منطقه آسیا شاهد یک فاجعه جدید بوده است. به علت اتفاقاتی که در میانمار رخ داده 400 هزار نفر از مردم این منطقه از خانههای خود آواره شدهاند، منازل آنها به آتش کشیده شده و آنها مجبور شدهاند که به بنگلادش مهاجرت کنند.
وی افزود: نخستوزیر بنگلادش در روز سهشنبه در نشستی که با حضور کشورهای اسلامی در ارتباط با موضوع میانمار در نیویورک برگزار شده بود، اعلام کرد که غیر از 400 هزار آواره اخیر میانماری که در هفتههای اخیر به این کشور آمدهاند در ماههای گذشته نیز 400 هزار تن دیگر نیز به این منطقه مهاجرت کرده بودند و در مجموع آوارگان میانماری به 800 هزار تن در بنگلادش رسیدند.
وی با اشاره به ابعاد انسانی آنچه در میانمار رخ داده است، گفت: موضع کمک به مردم میانمار و فشار به دولت این کشور در این سفر دنبال شد و خوشحالیم که سازمان همکاری اسلامی جلسهای را در این ارتباط در نیویورک برگزار کرد.
علیرغم شعارها فکر نمیکنم آمریکا از برجام خارج شودروحانی در این نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار AP مبنی بر اینکه شما در سخنرانی خود گفتید که ایران اولین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج میشود ولی به کسانی که از برجام خارج شوند پاسخ قاطعانه خواهد داد، منظور شما از این پاسخ قاطعانه چیست، تصریح کرد: همانطور که شما میدانید توافق برجام یک توافق بینالمللی است، توافقی است که ماهها به خاطر اهمیت و دقت در تدوین بندهای آن مذاکره شده است. از دیگر سو، شورای امنیت سازمان ملل نیز در قطعنامه 2231 از این توافق حمایت کرد.
وی با بیان اینکه «برجام یک توافق دوجانبه نیست و حتی شبیه توافق آب و هوایی پاریس نیست»، افزود: همانطور که اشاره کردم این توافق توسط شورای امنیت تأیید شده است و نقش مهمی در امنیت جهانی و منطقه ما دارد. کشوری که آغازکننده نقض برجام باشد در کنار اینکه تعهد اخلاقی و حقوقی خود را زیر پا گذاشته راه انزوا را برای خود انتخاب کرده است.
وی تصریح کرد: در نطقهای سازمان ملل دیدیم که فقط دو نفر بودند نسبت به این توافق خوشحال نبودند و میگفتند مایه شرمساری است. این در حالی است که مقامات دیگر کشورها که در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کرده و خواهند کرد میگویند این بهترین توافق است. عقل، مصلحت جهانی و همچنین قوانین بینالمللی از جمله انپیتی این را میگوید.
رئیسجمهور با بیان اینکه «برجام زمینهساز برای توسعه روابط در منطقه و جهان است»، تصریح کرد: من نمیدانم اگر کشور یا کسی از این توافق خارج شود چه سودی برای او دارد جز رسوایی. اگر آمریکا از برجام خارج شود بیتردید قبل از هر کسی توسط ملت آمریکا محکوم میشود توسط اتحادیه اروپا و کل جهان محکوم خواهد شد و حتی متحدان آمریکا نیز جرأت نمیکنند که از این اقدام آمریکا حمایت کنند.
وی تصریح کرد: من نمیدانم با خروج از این توافق جز خوشحال کردم یک رژیم منفور در منطقه چه کس دیگری از این موضوع خوشحال میشود که دولت آمریکا بخواهد چنین کاری را انجام دهد.
وی با تأکید بر اینکه «این اقدام با منطق عقل، مصلحت و سیاست سازگار نیست»، تصریح کرد: فکر نمیکنم آمریکاییها دست به این کار بزنند ولو اینکه در این زمینه شعار داده، میدهند و خواهند داد.
آمریکا به مردم خود بگوید برای منطقه چه کرده استروحانی با بیان اینکه «اگر آمریکا از تعهد برجام خارج شود دست ایران برای هر انتخابی باز گذاشته شده است»، ادامه داد: دست ایران کامل برای هر اقدامی که مصلحت خود باشد، باز میشود و موانع در این زمینه برداشته میشود. اگر مقامات جدید آمریکا فکر میکنند با خروج از برجام به ایران فشار وارد میکنند، اشتباه کردهاند. خروج آمریکا فشاری به ایران وارد نمیکند و جایگاه ایران در سطح جهان بهتر شده و خود دولت آمریکا تحت فشار افکار عمومی جهان قرار میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: ما قبلا در این زمینه در تهران گفتوگو کرده و باز هم گفتوگو میکنیم. ما برای شرایط مختلف، پیشبینیهای لازم را انجام دادهایم و دستمان برای هر انتخابی باز است.
وی در پاسخ به اتهام آمریکا به ایران مبنی بر حمایت از تروریسم تصریح کرد: این اتهام جدید نیست اما من این را میپرسم چه دولتهایی از القاعده، طالبان و داعش حمایت کرده و آن را بوجود آوردهاند. چه کشورهایی نفت داعش را میخرد؟ چه کسی اشیای موزههای عراق را خریداری کرد؟ و چه کسانی در برابر القاعده، طالبان و داعش ایستادند و بغداد، دمشق و موصل را از دست آنها نجات دادند؟ پاسخ به این سؤال روشن میکند آنچه رئیسجمهور آمریکا میگوید تا چه حد با واقعیت منطبق است و چه میزان از این حرفها بیاساس و واهی است.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه «آمریکا به مردم خود بگوید برای منطقه چه کرده است»، گفت: بعد از 11 سپتامبر تا به امروز آمریکا ادعای مبارزه با تروریسم داشته اما جز توسعه تروریسم چه کرده است؟ آیا عراق، افغانستان و منطقه امنتر شده است یا شرایط مردم منطقه بدتر شده؟ خود ملت آمریکا از دولت این کشور بخواهد چقدر از مالیات مردمش را برای جنگطلبی خرج کرده است. کسی که در منطقه جنگ راه انداخته در جایگاهی نیست که به ایران چنین اتهاماتی بزند. باید این دولت به اتهامات وارده به خود پاسخ دهد.
وی ادامه داد: ما قربانی تروریسم بودهایم و 17 هزار تن از مردم ما قربانی تروریسم شدهاند. ما از روز اول با تقاضای دولت و مردم عراق و سوریه به آنها کمک کردیم و همواره در خط مقدم مبارزه با تروریسم بوده و خواهیم بود.
مذاکره با دولتی که تعهدات خود را زیر پا میگذارد اتلاف وقت استوی در پاسخ به این پرسش که آیا امکان دیدار شما با ترامپ با موضوعی غیر از برجام وجود دارد، اظهار کرد: ما پس از سالها و بعد از مذاکرات پیچیده بسیاری به توافق برجام رسیدیم اما آمریکا امروز بهانهجویی میکند؛ بنابراین، چه دلیلی دارد راجع به موضوع دیگری با آنها صحبت کنیم. اگر آمریکا این توافق را زیر پا بگذارد نه تنها ایران بلکه هیچ دولت مستقلی حاضر نیست با آمریکا حرف بزند. مذاکره با دولتی که تعهدات خود را زیر پا میگذارد اتلاف وقت است. از سویی دیروز ترامپ به ملت ایران اهانت کرد و باید از ملت ایران عذرخواهی کند.
اروپاییها به صراحت به آمریکا اعلام کردهاند که در برجام پایبند بماندرئیسجمهور در ادامه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا اروپا قادر است آمریکا را در برجام نگه دارد، تصریح کرد: در مذاکره با مقامات اروپایی از جمله فرانسه و انگلیس، آنها تأکید کردند باید برجام حفظ شود، زیرا برجام بهترین توافق است و هیچ راهحلی غیر از آن وجود ندارد. آنها به من گفتند نظرات خود را به صراحت به آمریکا اعلام کرده و خواستار این شدند که آمریکا به برجام پایبند بماند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگاری که پرسید آیا بدون آمریکا در برجام، این توافق باقی خواهد ماند؟، خاطرنشان کرد: زود است راجع به این پرسش ها بحث کنیم. اکنون تقدم طرفین برجام این است که این توافق حفظ شود چون به نفع همه است؛ اما در غیر این صورت تصمیم مقتضی گرفته خواهد شد.
نقش اروپا در تصمیم ما در صورت خروج آمریکا از برجام بسیار اهمیت داردوی در پاسخ به این پرسش که گزینههای ایران در صورت خروج آمریکا از برجام چیست؟ گفت: ایران گزینههای مختلفی دارد و نوع تصمیمگیریاش به نوع عکسالعمل اروپا هم بستگی دارد. در دهه 90 آمریکا دنبال تصویب قانون فرامرزی نسبت به ایران بود که اتحادیه اروپا در مقابل آمریکا ایستادگی کرد و آمریکا شکست خورد و سرخورده شد و سرمایهگذاران اروپایی در نفت و گاز ایران سرمایهگذاری کردند. نقش اروپا در تصمیم ما در صورت خروج آمریکا از برجام بسیار اهمیت خواهد داشت.
روحانی درباره راهبرد ایران برای مشارکت در توسعه جاده ابریشم خاطرنشان کرد: ما در این زمینه چندین بار با مقامات چینی گفتوگو کردهایم و اعلام میکنیم، ایران علاقهمند است در این طرح مشارکت داشته باشد، زیرا جاده ابریشم جدید میتواند برای منافع اقتصادی کشورهای مسیر جاده ابریشم مفید باشد. ما از این طرح استقبال میکنیم.