خاورمیانه در 24 ساعت گذشته، شاهد تحولات زیادی بود که بیشتر آنها، مربوط
به اقلیم کردستان عراق بوده است. اولین مصاحبه بارزانی پس از همه پرسی،
کشته شدن ده پلیس افغانستان در حمله هوایی اشتباهی، انحلال شورای همه پرسی و
تشکیل شورای استقلال اقلیم کردستان و ارسال تجهیزات نظامی ترکیه به مرزهای
سوریه، از جمله مهم ترین این تحولات بود. در این میان، به سفر رئیس ستاد
ارتش ترکیه به ایران نیز اشاره شد.
به گزارش «تابناک»، روز گذشته، ژنرال «خلوصی آکار»، رئیس ستاد ارتش ترکیه وارد ایران شد.
این
سفر در پاسخ به سفر اخیر هیأت عالیرتبه نظامی جمهوری اسلامی ایران به
مسئولیت سردار سرلشکر «محمد باقری»، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به کشور
ترکیه انجام شده و پیش بینی میشود پیشبرد توافقات صورت گرفته در آنکارا،
اوضاع منطقه به خصوص سوریه، مقابله با تروریسم، مرزبانی و مقابله با قاچاق و
موضوع کردستان عراق، از جمله مباحثی باشد که در دیدارهای مقامات نظامی
ایران و ترکیه در این سفر مورد گفتوگو و رایزنی قرار بگیرد.
به هنگام ورود رئیس ستاد ارتش ترکیه به تهران، سردار «قدیر نظامی» معاون بینالملل ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران،از وی استقبال کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز بزودی به تهران سفر میکند.
بارزانی: حالا می توانم با خیال راحت بمیرم
«مسعود بارزانی»، رئیس منطقه کردستان عراق در اولین مصاحبهاش پس از برگزاری همهپرسی، هدف از این کار را آغاز گفتوگو با بغداد اعلام کرده و گفت: این همهپرسی صرفا مربوط به کردهای عراق است و مداخلهای در امور کشورهای همسایه نیست.
وی روز سهشنبه در مصاحبه با «برنارد هنری لوی» فرانسوی که در پایگاه «تبلت» منتشر شده، گفته است: «یکی به من میگفت که بعد از پیروزی فرانسه بر آلمان در سال ۱۹۱۸، یکی از سیاستمداران شما گفته است که حالا میتوانم بمیرم. این احساسی است که من امروز صبح داشتم.»
بارزانی که دوره قانونی ریاستش چند سال است که به پایان رسیده، با بیان اینکه سالها برای مشاهده چنین روزی تلاش کرده، گفت پیشنهاد لغو یا تعلیق همهپرسی را از آنجا رد کرده که میخواسته بتواند «در چشم کسانی که مستقیما به من رأی دادند، نگاه کنم.»
همهپرسی روز دوشنبه کردستان عراق در حالی برگزار شد که هم دولت و پارلمان آن را غیرقانونی میدانستند و هم دیوان عالی عراق به عنوان عالیترین مرجع حل اختلاف در این کشور، برگزاری آن را خلاف قانون اساسی اعلام کرده بود.
او در پاسخ به پرسشی در مورد واکنش همسایگان عراق به برگزاری همهپرسی کردستان، گفت: «ما هیچ خلافی مرتکب نشدهایم. ما نه قانون قدرال عراق را نقض کردهایم و نه بر خلاف منشور سازمان ملل عمل کردهایم.»
بارزانی افزود: «و من بارها، حتی تا روز رأیگیری، تأکید کردهام که این به معنی یک اعلام استقلال شتابزده یا یکجانبه نیست، بلکه آغازگر مذاکراتی جدی با بغداد است که هر مقدار لازم باشد میتواند طول بکشد.»
وی ادامه داد: «بنابراین، درک این مسأله دشوار نیست که وقتی همسایگان ما به رأی ما با تهدید و ارعاب پاسخ میدهند، تنها نتیجهای که ما میتوانیم بگیریم این است که نگرانی ما و تلاشمان برای به دست گرفتن سرنوشتمان بعد از چندین قرن خیانت [در حق ما]، به حق بوده است.»
رئیس منطقه کردستان عراق با بیان اینکه امیدوار است اقدامات تنبیهی ایران، ترکیه و عراق متوقف شود، به آنچه تجربه کردها در تحمل شرایط سخت خواند، اشاره کرد و گفت: «باور کنید هیچ اقدام خصمانهای، هیچ تنبیه جمعی، نمیتواند از آنچه در گذشته تحمل کردهایم، سختتر باشد... دیگر کسی نخواهد توانست با مصونیت، شأن ما را مورد خدشه قرار دهد.»
وی سپس از «جامعه بینالملل» خواست از کردستان عراق حمایت کند. بارزانی گفت: «فرض کنیم که همسایگان ما طرحهای نامعقول خود را اجرا کردند. آیا جامعه بینالملل میایستد و تنها فشار به ما را نظاره میکند؟»
بارزانی ادامه داد: «بارها گفتهام که ما به دنبال مذاکره و گفتوگو هستیم. باز هم بارها و بارها تکرار میکنم استقلالی که به دنبالش هستیم، برای کردهای عراق است و به دنبال مداخله در امور کشورهای همسایه نیستیم. من این را به رئیسجمهور [امانوئل] ماکرون [رئیسجمهور فرانسه] هم که هفته گذشته بعد از بازگشت از نیویورک با من تماس گرفت، گفتم. او برخوردی دوستانه داشت و این مسئله را درک کرد.»
در بخشی از این مصاحبه، هنری لوی از پیشنهاد ماکرون برای میانجیگری میان اربیل و بغداد خبر داد و گفت: پاریس حاضر است بارزانی و «حیدر العبادی» نخستوزیر عراق را برای مذاکره به فرانسه دعوت کند.
بارزانی در پاسخ گفت که حاضر است همین فردا برای گفتوگو به پاریس سفر کند و منتظر است تا پاسخ عبادی به این پیشنهاد را بشنود.
اشتباه در حمله هوایی جان ده پلیس افغان را گرفت
در حمله هوایی ارتش افغانستان به منطقهای در هلمند، ده نیروی امنیتی این کشور کشته شدند.
بر این اساس، یکی از مقامات افغانستان روز یکشنبه اعلام کرد، در عملیات هوایی ارتش این کشور در هلمند ده نیروی امنیتی این کشور کشته شدند.
استاندار هلمند در این باره گفت: در این حمله هوایی که به اشتباه در منطقه "گرشک" صورت گرفت، دست کم 9 نیروی پلیس افغان نیز زخمی شدند.
وی افزود: این حمله زمانی اتفاق افتاد که نیروهای افغانستان در حال بیرون راندن عناصر طالبان در منطقهای راهبردی بودند.
انحلال شورای همه پرسی و تشکیل شورای استقلال اقلیم کردستان
اقلیم کردستان عراق، شورای عالی همهپرسی را منحل کرد و شورایی سیاسی برای گفت وگو با دولت مرکزی در بغداد تشکیل داد.
خلیل ابراهیم، عضو شورای عالی همهپرسی اقلیم کردستان در نشستی خبری گفت: مأموریت این شورا به پایان رسید و شورایی سیاسی برای بررسی نتایج همهپرسی تشکیل شد.
وی تأکید کرد، کردستان تا این لحظه بخشی از عراق است و استقلال به عنوان استراتژی اقلیم کردستان میماند.
ابراهیم اظهار داشت: ما از طرح آیتالله سیستانی استقبال و بر گفت وگو تأکید میکنیم. ما نه تهدیدی برای کسی هستیم و نه دلیلی برای بی ثباتی منطقه و از قوانین و مقررات بینالمللی سرپیچی نمیکنیم.
عضو شورای عالی همهپرسی اقلیم کردستان گفت: ما خواهان گفت وگو با بغداد و همه طرفهای منطقهای و بینالمللی هستیم و آمادهایم که همه مسائل را بررسی کنیم.
بر اساس این گزارش، در نشست امروز شورای عالی همهپرسی اقلیم کردستان، اعضای این شورا با تغییر نام آن به شورای عالی استقلال موافقت کردند.
همه پرسی غیر قانونی جدایی اقلیم کردستان، سوم مهرماه گذشته، در حالی برگزار شد که این اقدام یکجانبه از سوی دولت مرکزی عراق، کشورهای منطقه و بینالمللی و مجامع جهانی مورد انتقاد قرار گرفته و بر غیر قانونی بودن آن تأکید شده است.
ارسال تجهیزات نظامی ترکیه به مرزهای سوریهارتش ترکیه تجهیزات بیشتری برای یگانهای نظامی خود در نزدیکی مرزهای سوریه در منطقه جیلفا غوزو در شهر الریحانیه از توابع استان هاتای در جنوب ترکیه ارسال کرد.
خبرنگار العالم گزارش داد، کاروانی متشکل از بیست خودرو از جمله ماشین آلات ساخت و ساز و آمبولانس، عازم منطقه مرزی در الریحانیه شد. این خبرنگار افزود: این ماشین آلات و تجهیزات به یگانهای نظامی در نوار مرزی با سوریه ارسال شدند.
ارتش ترکیه در روزهای گذشته برای یگانهای مستقر در طول مرزهایش با سوریه در استان های کلس و هاتای در جنوب کشور تجهیزات نظامی ارسال کرده است.