هنوز ماه اول فصل پاییز تمام نشده است اما از هفته ها قبل، پرتقال های زرد رنگ در مغازه ها جا خوش کرده اند. میوه هایی که «نارس» چیده شده اند، اما با دخالت سودجویان به رنگ زرد در آمده اند. در حقیقت این میوه های کال با گاز اتیلن ظرف چند ساعت به شکل و شمایل میوه رسیده در می آیند و به این عمل، رنگ آوری گفته می شود.
به گزارش مهر، دکتر زهرا حصاری معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این باره می گوید: گاز اتیلن (C۲H۴) ترکیبی از گازی آلی است که سادهترین ساختار شیمیایی آلکن را دارند (آلکنها حاوی پیوند دوگانه کربن-کربن هستند). گاز اتیلن تجاریترین ترکیب آلی است که در جهان تولید می شود و کاربردهای صنعتی زیادی دارد. اتیلن همچنین گاز هورمون گیاهی است.
شهرام میراخورلو معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان نیز در این باره با ابراز نگرانی از برداشت زودهنگام پرتقال، گفت: افراد متخلف با سوءاستفاده از تقاضای مصرف کننده، با برداشت پرتقال نارس به رنگآوری یا رنگ آمیزی در مراکز سورتینگ اقدام و آن را به عنوان محصول نوبرانه وارد بازار کرده اند. این در حالی است که نگرانی از مصرف مواد شیمیایی غیرخوراکی و فاقد سلامت بهداشتی در این فرایند وجود دارد.
دکتر ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران نیز در واکنش به وجود پرتقال های نارس در بازارمی گوید: ای کاش با حرارت رسیده شوند، متاسفانه از موادی استفاده می شود که برای سلامت مصرف کنندگان مضر و خطرناک است. وی با گلایه از سودجویانی که برای درآمد بیشتر سلامت مردم را به خطر می اندازند، افزود: این افراد برای این که پرتقال رنگ رسیده به خود بگیرد، از موادی استفاده می کنند که شاید الان مشکل ساز نباشد اما عوارض آن بعدها مشخص خواهد شد.