رفع فقر و افزایش سطح درآمد خانوارها و رساندن آن ها به یک رفاه نسبی یکی از وظایف اصلی دولت ها است. رسیدن به این هدف نیز شاید نیازمند آن است که دولت بتواند شغل ایجاد کند و تعداد شاغلین خانوارها افزایش یابد و در نتیجه آن، سطح درآمد و سطح رفاه خانوارها افزایش یابد. آمارها نشان می دهد در یک دهه اخیر تعداد خانوارهای بدون شاغل افزایش یافته است.
به گزارش تابناک اقتصادی، رفع فقر و افزایش سطح درآمد خانوارها و رساندن آن ها به یک رفاه نسبی یکی از وظایف اصلی دولت ها است. رسیدن به این هدف نیز شاید نیازمند آن است که دولت بتواند شغل ایجاد کند و تعداد شاغلین خانوارها افزایش یابد و در نتیجه آن، سطح درآمد و سطح رفاه خانوارها افزایش یابد.
در ده سال اخیر با توجه به افزایش جمعیت متقاضی کار و شرایط خاص اقتصاد ایران، دولت ها نتوانسته اند آن گونه که باید برای متقاضیان کار، شغل ایجاد کنند و این خود سبب شده است تا به نوعی بسیاری از خانوارها به زیرخط فقر سقوط کنند.
بررسی آمارها نشان می دهد که در ده سال اخیر تعداد خانوارها با بدون حتی یک فرد شاغل افزایش یافته است. آمارهای زیر که از گزارش های مربوط به بررسی بودجه خانوارهای شهری بانک مرکزی طی ده سال اخیر استخراج شده است نشان می دهند که طی بازه زمانی مورد بررسی، بر تعداد خانوارهای بدون حتی یک فرد شاغل حدود 9.3 درصد افزوده شده است. در حالی که تعداد این خانوارها در سال 86 حدود 17.3 درصد بوده است، در سال 95 این تعداد به 26.6 درصد رسیده است. در نمودار زیر درصد خانوارهای بدون فرد شاغل از کل خانوارهای جامعه را مشاهده می کنید.
البته ممکن است در میان این خانوارها، خانوارهایی نیز وجود داشته باشند که افراد آن بی نیاز از انجام کار بوده اند که مرکز آمار ایران از آن ها به "افراد با درآمد بدون کار" یاد می کند. بازنشستگان بخشی از این افراد هستند. به عنوان مثال خانواری که تمام فرزندان آن تشکیل خانواده داده و تنها پدر و مادر که هر دو یا یکی از آن ها بازنشسته است در خانه باقی مانده، از جمله خانوارهای بدون شاغل می باشند. قطعاً تعداد این گونه خانوارها کم است اما به هر حال، آن ها بخشی از این خانوارهای بدون شاغل را تشکیل می دهند. شایان ذکر است تعداد افراد با درآمد بدون کار از 1.9 میلیون نفر در سال 1384 به حدود 4.8 میلیون نفر در سال 1395 افزایش یافته است.
همچنین آمارها نشان می دهند که طی ده سال اخیر از تعداد خانوارهای با یک نفر شاغل حدود 1.1 درصد، از تعداد خانوارها با دو نفر شاغل حدود 5.3 درصد و از تعداد خانوارها با سه نفر شاغل و بیشتر نیز حدود 2.9 درصد کاسته شده است.
به هر صورت آنچه از آمار پیداست طی ده سال اخیر بر تعداد خانوارها بدون شاغل افزوده شده و کمی بیش از 25 درصد از خانوارهای جامعه بدون حتی یک فرد شاغل می باشند و همچنین از تعداد خانوارها با افراد شاغل کاسته شده است. با توجه به این آمار می توان گفت در طی بازه مورد بررسی احتمالاً بر تعداد خانوارهایی که به زیر خط فقر سقوط کرده اند افزوده شده است.
باید منتظر ماند و دید که دولت دوازدهم با لایحه بودجه 97 خود که با هدف اشتغالزایی، رفع فقر و عدالت بسته شده است چقدر می تواند این مشکلات خانوارها را رفع کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.