«بیپرده و صریح گلایه میکند از روحانیونی که خود را به انقلاب چسباندند تا به پست و مقام برسند و بعد هم با رفتارهای خود جایگاه روحانیت را خدشهدار کردند، مثالش را هم احمدینژاد میداند و روحانیونی که روزی پشت سر او قرار گرفتند و حامیاش بودند.»
حجتالاسلام سیدمهدی طباطبایی، استاد اخلاق و عضو شاخص جامعه روحانیت مبارز، تاکید دارد حامیان دیروز احمدینژاد باید صریحا بگویند که اشتباه کردهاند. از نگاه او اگر احمدینژاد سنگ را برداشته و به شیشه میزند، باید دید چه کسانی سنگ را به دست او دادهاند.
مشروح گفتوگوی نامه نیوز با حجتالاسلام طباطبایی را در ادامه بخوانید:
حاج آقا برخی بر این اعتقادند که مردم از روحانیت فاصله گرفتهاند. به نظر شما چه عاملی باعث به وجود آمدن چنین مسائلی شده است؟
معتقدم روحانیت اصیل ما هیچ تغییری نداشتهاند. صلابت نفس، دوری از هوای نفس، حرکت در جهت اعتلای اسلام و از خودگذشتگی در مسایل مربوط به دین از ویژگیهای روحانیت اصیل است. آنانی که خود را به انقلاب مستند کردند و انقلابی جلوه دادند تا به پست و مقامی برسند، جایگاه روحانیت را تخریب کردند و روحانیت را به فساد کشاندند. مردم از روحانیت اصیل فاصله نگرفتند و اگر گلایه و رویگردانی هست، از روحانیتی است که همه دغدغهاش پست و مقام است.
چقدر موضعگیریهای سیاسی روحانیت در ایجاد این شکاف تاثیر داشته است؟ برای مثال زمانی احمدینژاد را نماینده خدا میدانستند و امروز از او برائت میجویند.
اشکال کار همین است که برخی افراد در پستهای سیاسی هستند و به مقتضای شرایط صحبت میکنند. حضرت آقا مثال به جا و دقیقی فرمودند. این که یک بچهای سنگ برمیدارد و به شیشه میزند، نشان میدهد جایی لطمهای وارد شده اما دوستان باید بررسی کرد سنگ را چه کسی به دست این بچه داده و چه کسی این جسارت و قدرت را به او داده است که با سنگ به شیشهها بزند و مهمتر این که چرا این شیشه آخری آن قدر اهمیت پیدا کرده است؟ افرادی آن زمان این کار را کردند و امروز نتیجهاش این شده است.
احمدینژاد مخصوصا در دوره اول دولتش به شدت مورد حمایت برخی علما و روحانیت بود. رفتارهای او در دولت دومش و مخصوصا رفتارهای این روزهایش چقدر جایگاه روحانیت را خدشهدار کرده است؟ به هر حال مردم میگویند زمانی فلان روحانی پشتیبان او بود؟
جایگاه روحانیت از این رفتارهای او خیلی ضربه خورد. همان روحانیت الان گرفتار و پشیمان هستند. مهمتر این که هیاتها را به چالش کشید، مذهبیون را به جان هم انداخت، ملت را دو دسته دیندار و بی دین کرد. ضربات بسیار بدی به پیکره دین و اعتقادات زده شد.
کسانی که یک زمانی با او موافق بودند، حالا مخالف او شدند و حتی گاهی تندتر از اصلاحطلبان نقدش میکنند. از نگاه شما واقعا نیتشان این است که شرایط را به سمت ساماندهی امور ببرند یا این که فقط دنبال این هستند که خودشان را تبرئه کرده باشند؟
از نظر اخلاقی میگویم چون جرات آقایان ضعیف است با این کارها میخواهند حمایتهای دیروز خودشان را توجیه کنند. باید مستقیم و صریح بگویند اشتباه کردهاند. آدمها جراتشان کم است مدام بازی با کلمات میکنند که خودشان را تبرئه کنند. این طور نمیشود. باید همین الان بدانند که این کار به نتیجه نمیرسد. امیدوارم پشت پرده مسایل بازگو شود.
حاج آقا این روزها ما شاهد اعتراضاتی از سوی مردم بودیم. به نظر شما اگر آن ایده گفتوگوی ملی و آشتی ملی که مطرح شد به نقطه عمل میرسید، چقدر میتوانست اختلافات موردی در بدنه اجتماعی را مرتفع کند؟
به نظرم باید همه تلاش کنند تا اختلافات کم شود اما متاسفانه برخی به گونهای رفتار کردند که به جای کم کردن اختلافات بیشتر به آن دامن زده شد. همین مسئله موجب بیشتر شدن کینهها شد. امروز هم باید افراد خطاهای خود را بپذیرند و به سمت حل و فصل اختلافات پیش بروند. اگر این اراده در آنها وجود داشته باشد مردم هم به آنها کمک می کنند. اگر در این راستا گام برداشته شود، زمینه برای رفع اختلافات موجود است. من اختلاف و کینه و ناراحتی را در جامعه میبینم. بسیار نگرانکننده است. نمیشود دم از ملت و مردم زد اما همه نظرات را نشنید.