حضرت آیتالله خامنهای در پیامی به مستندسازان فرمودند: هنر شما قادر است با استناد به واقعیات، سرچشمهی امید و شوق و حرکت باشد. با سرِ افراشته، زبان و عمل نشان دهید که مؤمن و انقلابیاید.
به گزارش «تابناک»، جمعی از مستندسازان فعال انقلاب اسلامی پنجشنبه 21 دی به دیدار رهبر انقلاب رفتند. آیت الله خامنهای در بخشی از بیانات شان در این دیدار تاکید کردند: «[ساخت] فیلم مستند، یکی از اقبالهای هنری امروز جمهوری اسلامی است؛ الحمدللّه مستندهای خوبی ساخته میشود. اساساً فیلم مستند، چیز باارزشی است و الحمدللّه جهت، جهت انقلابی و دینی و ارزشی است؛ سعی کنید این جهت را حفظ کنید. سعی کنید گرایشهای هنری محض و چیزهایی که معمولاً برای هنرمند جالب است -شهرت و مانند آن- آن صفا و صمیمیّت هنر انقلابی را از شما نگیرد. هنر انقلابی هنر است و درعینحال در آن دروغ نیست، فریب نیست، فساد نیست، اغوا نیست؛ هنر اسلامی این است؛ این روحیه را حفظ کنید، این را نگه دارید، این خیلی باارزش است.»
ایشان متذکر شدند: «امروز دشمنان این ملّت و دشمنان این انقلاب و دشمنان این نهضت عظیم مردمی -که به برکت دین به وجود آمده- به سراغ تحریف و دروغ و تغییر واقعیّات در ذهنها و اینها رفتهاند؛ چیزی که میتواند ذهنها را روشن کند، همین مستندهای شما است. البتّه فیلم غیر مستند هم میتواند نقش ایفا کند -در این تردیدی نیست- امّا مستند، سرراستتر و روراستتر و متّکی به واقعیّت و نشاندهندهی [آن است]. اگر بتوانید این جهتگیری انقلابی و این صداقت انقلابی را حفظ کنید، خیلی میتوانید خدمت بکنید: به کشور و به انقلاب و به مردم و به آینده و به تاریخ و به حقیقت؛ میتوانید خیلی خدمت بکنید.»
رهبر انقلاب خاطرنشان کردند: «دو جور میشود انتقاد کرد: یک انتقادی که وقت شنیدن، شنونده آن را فحش و دشنام تلقّی میکند؛ یک انتقادی که همان مطلب است امّا وقتی که شنونده آن را میشنود، آن را نصیحت تلقّی میکند؛ دو جور میشود حرف زد؛ سعی کنید آن نوع اوّل نباشد یعنی گرایش به سمت آن نوع اوّل نباشد؛ در زمینهی کارهای انتقادی، این را من عرض میکنم به شما، این را توصیه میکنم.»
همچنین ایشان پیام پنج بندی را در این دیدار برای مستندسازان بهیادگار نوشتند. متن کامل پیام رهبر انقلاب بهشرح زیر است:
جوانان عزیز مستندساز!
در پی جلسه شیرین دیشب، این نکتهها را در یاد نگه دارید:
1ــ جهت انقلابی را با دقت تمام حفظ کنید، بازیهای تکنیکی و شهرت حرفهای بر صفا و درستکاری انقلابی کار غلبه نکند، با سرِ افراشته، زبان و عمل نشان دهید که مؤمن و انقلابیاید.
2ــ جنگ نرم دشمن، بر پایهی دروغ و تحریف و شایعه و سانسور و بایکوت بنا شده است. هنر شما میتواند با سند، کار دشمن را بیاثر کند. تاریخ 40ساله، لبریز از سندها بر حقانیت جمهوری اسلامی و کجروی و گمراهی دشمنان است.
3ــ یک هدف اساسی دشمن، ترویج بدبینی و نومیدی است. دستمایههای امید در کشور بیشمار است. هنر شما قادر است با استناد به واقعیات، سرچشمهی امید و شوق و حرکت باشد.
4ــ مستند انتقادی، مفید و لازم است. لحن اثر باید ناصحانه و چارهجویانه باشد. در انتقاد، لحن خصمانه و یأسآلود و هرجومرجطلبانه، فایدهی آن را تبدیل به زیان میکند. زبان طنز به رسایی و سودمندی اثر کمک میکند.
5ــ رضای خدای را در کارها در نظر بگیرید و از او کمک بخواهید.
والسلام علیکم و رحمةالله
کلیدواژه | بیانات |
جهتگیری انقلابی | جهتگیریهای انقلابی، واقعی و کاملاً روشن و واضح و مبتنی بر بیانات امام رحمهالله است. ۱۳۹۴/۱۱/۱۴ یک انسان انقلابی، شجاعت دارد، اهل اقدام و عمل است، ابتکار میورزد، بنبستشکنی میکند، گرهگشایی میکند؛ از چیزی نمیترسد، به آینده امیدوار است، به امید خدا به سمت آیندهی روشن حرکت میکند. ۱۳۹۵/۰۸/۱۲ |
جنگ نرم دشمن | امروز هدف جنگ نرم دشمن و جنگ پنهان دشمن، این است که مردم را از عرصهی جهاد و مقاومت دور کند، مردم را نسبت به آرمانها بیتفاوت کند؛ هدفشان این است. ۱۳۹۵/۰۷/۰۵ در جنگ نرم، دشمن به سراغ سنگرهای معنوی میآید که آنها را منهدم کند؛ به سراغ ایمانها، معرفتها، عزمها، پایهها و ارکان اساسی یک نظام و یک کشور؛ دشمن به سراغ اینها میآید. ۱۳۸۸/۰۷/۰۲ |
اهداف دشمن | هدف کوتاهمدّت دشمن به هم زدن امنیّت کشور است، ایجاد آشوب و فتنه در کشور است. هدف میانمدّت آنها مسئلهی اقتصاد کشور و معیشت مردم است، تا مردم بهخاطر مشکلات معیشتی ناامید و مأیوس بشوند... هدف بلندمدّت هم، اصل نظام اسلامی است. ۱۳۹۶/۰۲/۲۰ |
انتقاد منصفانه | بایستی انتقاد کرد، نقد کرد؛ منتها نقد منصفانه و نقد مسئولانه، نه نقد همراه با فحّاشی و تهمت. نقد و نقدپذیری واجب است، تهمت و لجنپراکنی حرام است؛ نقد با تهمتزنی و لجنپراکنی فرق میکند، با تکرار حرف دشمن فرق میکند؛ نقد باید منصفانه، عاقلانه و مسئولانه باشد. سیاهنمایی هنر نیست. ۱۳۹۶/۱۰/۰۶ |
زبان طنز | طنز، هنر خیلی بزرگی است. طنز، یعنی مطلب مهمِ جدی که با زبان شوخی بیان میشود؛ محتوا و معنایی در آن هست، منتها به زبان شوخی. ۱۳۸۳/۰۹/۱۱ ما باید کاری کنیم که در دل مردم، نور امید بدرخشد. انتقاد و طنز، خوب است؛ تا این حد اثر دارد. باید امید ایجاد شود و نور امید در دلها بدرخشد. ۱۳۷۱/۱۰/۰۱ |