پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکنیم.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بازگشت بورس تهران به کانال 98 هزار واحد، فشار کاهش تقاضا بر «تسه»ها در بازار اوراق مسکن، کاهش قیمت نفت آمریکا با افزایش تولید نفت شل، ممنوعیت خرید بیت کوین با کارتهای اعتباری بین المللی، قطار اقتصاد از ریل خارج شده است، تهدید کانادا به خروج از پیمان نفتا، افزایش رضایت مشتریان از کیفیت خودروهای داخلی، فروش خودرو در بازار انگلیس باز هم کاهش یافت و طرح دو فوریتی نمایندگان برای کاهش عوارض واردات خودرو را در بر دارد.
بورس تهران دوباره به کانال 98 هزار واحد بازگشت
شاخص کل قیمت و بازده نقدی بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز دوشنبه شانزدهم بهمن ماه 96 با افزایش 225 واحدی معادل 0.23 درصد به رقم 98 هزار و 33 واحد رسید. تالار شیشه ای در سومین روز کاری از سومین هفته بهمن ماه 96، همانند روز قبل، شاهد روند صعودی شاخص های منتخب بود. بر این اساس، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی) با افزایش 72 واحدی معادل 0.23 درصد به رقم 31 هزار و 308 واحد رسید. شاخص کل هم وزن، با رشد 102 واحدی معادل 0.59 درصد، عدد 17 هزار و 612 واحد را به نمایش گذاشت. شاخص قیمت (هم وزن) نیز با افزایش 77 واحدی معادل 0.59 درصد به رقم 13 هزار و 234 واحد رسید. همچنین شاخص سهام آزاد شناور با رشد 0.22 درصد همراه شد و 229 واحد افزایش را رقم زد و به سطح 105 هزار و 190 واحد رسید. همچنین شاخص بازار اول با 203 واحد افزایش معادل 0.29 درصد به رقم 69 هزار و 453 واحد رسید و شاخص بازار دوم نیز با 249 واحد افزایش معادل 0.12 درصد همراه بود و عدد 209 هزار و 720 واحد را به نمایش گذاشت.
افت شاخص در بورس های ژاپن، هنگ کنگ و استرالیا
افت شاخص ها در آخرین روز معاملاتی هفته موجب سرایت این روند به نخستین روز کاری هفته جاری شد و بازار آسیا را به عنوان نخستین بازار فعال تحت تأثیر قرار داد. بر اساس این گزارش، قیمت سهام در منطقه آسیا افت کرد در حالی که شاخص های معیار در ژاپن با بیشترین میزان کاهش نسبت به ۱۵ ماه اخیر رو به رو شدند. در این میان، شاخص آتی اس اند پی با افت بیش از ۰.۹ درصدی همراه شد در حالی که قیمت سهام در بازار هنگ کنگ روند کاهشی و در شانگهای روند افزایشی را به خود اختصاص داد. شین اولیور، تحلیل گر سرمایه گذاری در موسسه خدمات مالی ای ام پی، در این خصوص بیان داشت: به نظر می رسد روند عقب گرد شاخص ها ادامه دار باشد و زمانی که فدرال رزرو با یک تصمیم جدید بازار را غافلگیر نکند، روند نوسانی ادامه دار باشد. در بازارهای آسیایی، شاخص تاپیکس ژاپن با افت ۲.۲ درصدی رو به رو شد در حالی که شاخص نیکی ژاپن کاهش ۲.۶ درصدی را از آن خود کرد. شاخص اصلی بورس هنگ کنگ افت ۱.۲ درصدی را از آن خود کرد در حالی که شاخص شانگهای ۰.۴ درصد مثبت شد. در این بین، شاخص کاسپی کره جنوبی روند منفی ۱.۳ درصدی را از آن خود کرد. بر اساس گزارش ایبنا، از سویی دیگر، شاخص اس اند پی استرالیا ۱.۶ درصد منفی شد در حالی که شاخص اصلی بورس نیوزلند کاهش ۲.۱ درصدی را تجربه کرد.
تاثیر نوسانات ارز بر بازار کامپیوتر
بازار کامپیوتر در روزهای اخیر باتوجه به نوسانات نرخ ارز بار دیگر افزایش در قیمتها را تجربه میکند. این بازار که در چند ماه گذشته دستخوش تغییرات زیادی بوده همچنان تحت تاثیر نرخ ارز بهویژه نرخ دلار قرار دارد و واردکنندگان و فروشندگان و خریداران همچنان چشم به این تغییرات دوختهاند و منتظر پایان یافتن این تغییرات تدریجی هستند. بر اساس گزارش دنیای اقتصاد، بسیاری از فعالان بازار کامپیوتر معتقدند که درحال حاضر نمیتوان نرخ ثابتی برای کالاها در این بازار ارائه داد و در چنین شرایطی فعلا بالا رفتن قیمتها تنها احتمال ممکن برای تخمین قیمتهاست. به گفته شاهدان، همین تحولات باعث خروج برخی صاحبان یا اجارهکنندگان واحدهای صنفی رایانه از این صنف شده است و دیگر شرکتها نیز در اندیشه کوچک کردن واحدهایشان هستند. تعدیل نیرو یا تعطیلی واحدها در این صنف در نقاط مختلف کشور دیده شده و کارشناسان معتقدند که برای توقف این روند یکی از راهها کنترل کردن نرخ ارز برای بازار است.
کمنوسانترین روز دلار با رشد اندک در سنا و بازار آزاد
روز گذشته یکی از کم نوسان ترین روزهای ارزی برای دلار در بهمن 96 رقم خورد. به طوریکه در سامانه سنا، هر دلار آمریکا با رشد اندک 214 ریالی نسبت به روز قبل، به طور میانگین به قیمت 46 هزار و 864 ریال فروخته شد. این در حالی است که در پایان فعالیت بازار آزاد، نرخ دلار با رشد اندک 20 ریالی به رقم 47 هزار و 520 ریال رسید. همچنین یورو در سامانه سنا، با 74 ریال افزایش همراه شد و در پایان روز به رقم فروش 58 هزار و 937 ریال رسید. هرچند یورو در بازار آزاد، با افت 400 ریال مواجه شد و به قیمت 61 هزار و 400 ریال فروخته شد. هر درهم امارات نیز در پایان معاملات بازار روز گذشته، 12 هزار و 962 ریال قیمت گذاری شد که نسبت به روز یکشنبه، به طور میانگین 243 ریال گران تر فروخته شد.
سکه طرح جدید یک میلیون و 522 هزار تومان
در جریان معاملات روز دوشنبه بازار تهران، هر سکه تمام بهار آزادی طرح جدید یک میلیون و 522 هزار تومان، سکه طرح قدیم یک میلیون و 471 هزار تومان، نیم سکه 753 هزار تومان، ربع سکه 448 هزار تومان و سکه یک گرمی 296 هزار تومان قیمت گذاری شد. /مهر
فشار کاهش تقاضا بر «تسه»ها در بازار اوراق مسکن
دیروز اوراق تسهیلات مسکن اسفند۹۴ (تسه۹۴۱۲) با افت ۳/ ۱ درصدی به قیمت ۷۱ هزار و ۳۱ تومان معامله شدند. در ادامه روند نزولی «تسه»ها در آذر و دی (افت ۳ درصدی) از ابتدای بهمن نیز کاهش تقاضا، حمایت سطح ۷۲ هزار تومانی را شکست. به این ترتیب روز اخیر نیز شاهد ادامه روند نزولی «تسه»ها بودیم. با این وجود، همگام با تشدید نوسانات بازارهای ارز و سکه در ماههای اخیر و آمارهای بانک مرکزی از افزایش پول (نسبت به شبهپول) تشدید نوسانات معاملات بازار مسکن در آذر و دی رقم خورد. امری که تشدید نوسانات صعودی قیمت مسکن را رقم زد و میانگین قیمت مسکن در تهران در دی رشد ۵/ ۱۶ درصد نسبت به دی سال گذشته را نشان داد. این عامل در کنار رشد قیمت نهادههای تولید میتواند عامل فشار بر تقاضای مصرفی بازار مسکن شود.
کاهش قیمت نفت آمریکا با افزایش تولید نفت شل توسط این کشور
روز دوشنبه، قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل نسبت به قیمت بسته شده در اواخر روز جمعه ۵۷ سنت (۰.۸ درصد) کاهش یافت و این نفت در بازار بشکه ای ۶۸.۰۱ دلار معامله شد. این در حالی است که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت با کاهشی ۴۷ سنتی بشکه ای ۶۴.۹۸ دلار صورت گرفت. لازم به ذکر است که در روز جمعه ی هفته ی گذشته قیمت نفت برنت ۱.۵ درصد کاهش یافت. همچنین، در هفته ی گذشته قیمت نفت برنت و وست تگزاس اینترمدیت در مجموع به ترتیب ۲.۷۵ و ۱ درصد کاهش یافته بود. گفته می شود یکی از دلایلی که موجب می شود قیمت نفت خام در بازارهای جهانی توسط اوپک و همپیمانان آن افزایش نیابد افزایش میزان تولید نفت شل آمریکا است. بر اساس آمار رسمی منتشر شده توسط اداره اطلاعات انرژی آمریکا، میزان تولید نفت آمریکا در ماه نوامبر سال گذشته رکوردی تاریخی را به نام خود ثبت کرده و برای نخستین بار از سال ۱۹۷۰ میلادی تا کنون از مرز ۱۰ میلیون بشکه در روز گذشته است.
ممنوعیت خرید بیت کوین با کارتهای اعتباری بین المللی
بر اساس اطلاعات منتشر شده، هرگونه نقل و انتقال مالی مربوط به بیت کوین و سایر ارزهای بین المللی برای ۸ میلیون نفر از اشخاص استفاده کننده از کارت های اعتباری گروه بانکی لویدز ممنوع شده است. لازم به ذکر است که گروه بانکی لویدز شامل بانک های لویدز انگلستان، بانک اسکاتلند، هلیفکس و ام بی ان ای می شود. به نقل از Russia Today، ممنوعیت نامبرده تنها خرید و فروش و مبادلات مالی مربوط به ارزهای مجازی با ''کارت های اعتباری'' را در برگرفته و شامل خرید و فروش با کارت های غیر اعتباری نمی گردد. به گفته ی سخنگوی گروه بانکی لویدز، تصمیم این گروه بر ممنوعیت نقل و انتقالات ذکر شده با هدف حفاظت از مشتریان اتخاذ شده است. باید خاطر نشان گردد که در تعطیلات آخر هفته ی گذشته سه بانک جی پی مورگان چیس، بانک آمریکا و سی تی مورگان در اقدامی مشابه نقل و انتقالات مربوط به ارزهای مجازی را با کارت های اعتباری ممنوع کرده بودند.
قطار اقتصاد از ریل خارج شده است
رئیس اتاق بازرگانی تهران در مراسم آغاز به کار خانه تشکل های اتاق تهران گفت: اوضاع اقتصادی در حال حاضر با مشکل مواجه است و قطار اقتصاد از ریل خارج شده و باید آن را به ریل بازگرداند. مسعود خوانساری افزود: بخش خصوصی باید در این شرایط صدای رسایی ایجاد کند و بنابراین باید انسجام داشته باشیم. اتاق تهران نیز در تلاش است که بتواند صدای خود را به گوش دولت برساند.
تهدید کانادا به خروج از پیمان نفتا
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا در جریان سخنرانی خود در یک گردهمایی در ایالت بریتیش کلمبیا گفته است که ''مذاکرات (جاری در خصوص تغییر پیمان نفتا) پیچیده و پرچالش است'' اما ''در صورتی که آمریکا یک توافق بد را پیشنهاد دهد کانادا مایل است که از این توافق خارج گردد''. لازم به ذکر است که کانادا و مکزیک در تلاش هستند تا نگرانی های آمریکا را در خصوص تاثیر منفی پیمان نفتا بر اقتصادهای در هم تنیده ی کشورهای آمریکای شمالی رفع کنند اما در عین حال مذاکرات جاری بین این سه کشور گره خورده است. در این خصوص، جاستین ترودو اذعان کرده است که تحت فشارهای غیر منطقی آمریکا قرار نخواهد گرفت اما در نهایت اگر آمریکا تصمیم به خروج از نفتا داشته باشد کانادا و آمریکا هر دو به شدت آسیب خواهند دید.
افزایش رضایت مشتریان از کیفیت خودروهای داخلی
شبکه اطلاع رسانی تولید و تجارت ایران نوشت: نتایج تحقیق اندازهگیری رضایت مشتریان از کیفیت خودروهای سواری برای نوزدهمین دوره متوالی از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران در هفت دسته قیمتی کمتر از 25 میلیون، 25 تا 50 میلیون، 50 تا 75 میلیون، 75 تا 100 میلیون، 100 تا 125 میلیون، 125 تا 200 میلیون و بالاتر از 200 میلیون تومان انتشار یافت که در آن به ترتیب دستههای قیمتی خودروهای سایپا 131، پارس تندر، ام وی ام (MT) X22، کیا پیکانتو، رنو کپچر، تویوتا پریوس و بیام و 530 بالاترین میزان رضایت مشتریان از کیفیت محصول را کسب کرده اند. در این تحقیق با 69 هزار و 74 نفر از خریداران 97 خودروی سواری که از 17 شرکت عرضه کننده خودرو در شش ماهه اول سال 96 خودرو خریداری کرده بودند مصاحبه انجام شده است که نتایج نشان می دهد رضایتمندی مشتریان شش ماهه اول سال 96 در مقایسه با سال 95 از رشد 15 امتیازی برخوردار بوده و 2.2 درصد افزایش داشته است. نتایج رضایت مشتریان در شش ماهه اول 96 نشان می دهد 57 درصد خودروها نسبت به مدت مشابه سال 95 از رشد رضایت مشتریان و 23.5 درصد با افت رضایت مواجه بوده است. شایان ذکر است 19.5 درصد مدل خودروها برای اولین بار در سال 96 مورد سنجش قرار گرفته اند.
فروش خودرو در بازار انگلیس باز هم کاهش یافت
آمار فروش خودرو در ژانویه سال ۲۰۱۸ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۳/ ۶ درصد کاهش یافته است. به گزارش پایگاه تخصصی اتواکسپرس، آمار فروش خودرو به سازمانها و صنایع نشاندهنده کاهش ۳۰ درصدی است. این آمار که توسط انجمن تولیدکنندگان و فروشندگان خودرو در انگلستان منتشر شده است، نشانگر ادامه روند کاهش فروش است که از سال ۲۰۱۷ آغاز شده بود.رشد ۶/ ۶ درصدی فروش خودروهای شاسیبلند در ماه ژانویه نیز نتوانست تغییر قابلملاحظهای در شرایط ایجاد کند. در سال گذشته میلادی فروش خودرو در بازار انگلستان بیش از ۵ درصد کاهش یافت. بازار انگلستان نیز همچون سایر کشورهای اروپایی شاهد رونق دوباره خودروهای بنزین سوز است؛ بهطوریکه فروش این خودروها در ماه ژانویه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۵/ ۸ درصد بیشتر شده است. فروش خودروهای هیبریدی نیز در این مدت ۹/ ۲۳ درصد رشد داشته است.
طرح دو فوریتی نمایندگان برای کاهش عوارض واردات خودرو
یک عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس از طرح دو فوریتی نمایندگان برای کاهش عوارض واردات خودرو خبر داد. بهرام پارسایی اظهار کرد: با توجه به پرونده مربوط به خودرو که در کمیسیون اصل ۹۰ مطرح بود و ایراداتی که در واردات و تولید خودرو وجود دارد که مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده و همچنین پس از مصوبه دولت برای افزایش عوارض واردات خودرو، نیاز به قانونگذاری در این زمینه احساس شد. بر همین اساس من و آقای حسینزاده طرحی را در این زمینه با عنوان تعیین ضوابط حقوق ورودی خودروهای وارداتی و ساماندهی بازار خودرو تهیه کردیم. وی اضافه کرد: ما این طرح را در قالب یک ماده واحده و هفت تبصره مطرح کردیم و ۲۱۷ نماینده آن را امضا کردند که این نشان دهنده گلایهمندی نمایندگان از وضعیت بازار خودرو است و ضرورت قانونگذاری در این زمینه است که این طرح به زودی به هیات رییسه مجلس ارائه خواهد شد. این عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در گفتوگو با ایسنا خاطرنشان کرد: دولت حقوق ورودی خودروهای وارداتی را از ۱۵ تا ۶۱ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داده و این رشد نگرانکننده است و توجیهی ندارد اما در طرحی که قرار است در مجلس مطرح شود پیشنهاد کاهش عوارض ورودی مطرح شده به نحوی که حداکثر عوارض برای واردات خودرو ۵۵ درصد باشد.
افزایش ۲ هزار تومانی قیمت گوشت گوسفندی
رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی، با بیان اینکه قیمت این کالا طی دو هفته اخیر، ۲ هزارتومان گران شده است، گفت: پیش بینی کاهش قیمت برای روزهای آینده نداریم. چرا که در حال نزدیک شدن به روزهای پایانی سال هستیم و ذخایر دام رو به اتمام است، مصرف پروتئین افزایش پیدا می کند و با توجه به این موارد، دام زنده گران می شود که این امر بر روی قیمت گوشت تاثیر دارد. وی اضافه کرد: هم اکنون، قیمت هر کیلوگرم شقه بدون دنبه برای مصرف کنندگان بین ۴۲ تا ۴۳ هزارتومان است. علی اصغر ملکی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه واردات نیز مقداری با مشکل مواجه شده است، افزود: یکی از دلایل این امر، شرایط جوی بوده است. ملکی درباره اینکه آیا بالا رفتن قیمت ارز نیز در اختلالاتی که در واردات گوشت قرمز بوجود آمده، موثر بوده است، گفت: بله، این امر نیز موثر بوده؛ مسئولان تنظیم بازار در حال پیگیری این مسائل هستند و قرار شده دولت یارانه ای را برای آن در نظر بگیرد تا قیمت بیش از این افزایش پیدا نکند.
پیشنهاد ارزی برای جایگزین "دلار" در محاسبات بودجه
معاون امور بانک، بیمه و شرکتهای وزارت اقتصاد با بیان اینکه نرخ ارز محاسباتی بودجه باید به یورو تغییر کند، گفت: امریکا به کشورهای اروپایی و آسیایی فشار میآورد و این کشورها نیز جرأت نمیکنند، کار انجام دهند. وی در خصوص نوسانات اخیر ارز اظهار داشت: محدودیتها و داستان تحریم همیشه از اول انقلاب بوده و آمریکا همیشه برای ما مشکل درست کرده و خواهد کرد. باید تدبیر داشته باشیم که برنامهها را خنثی کنیم. عبدالرحمن ندیمی بوشهری با تأکید بر اینکه ۸۰ درصد مردم نگاهشان به دلار است و حتی نمیدانند یورو چه قیمتی دارد، بیان داشت: مبنای ارز عملیات و فعالیتهای بزرگ کشور با یورو است، اما اثر دلار در بازار و میان افراد بیشتر است که باید اصلاح شود. وی در پاسخ به این سؤال خبرنگار فارس، که شما از مردم توقع دارید مبنای کار را یورو قرار دهند، اما ارز محاسباتی در بودجه دولت دلار است، چگونه میتوان چنین توقعی داشت، عنوان کرد: بله؛ یکی از مباحث همین است، چرا باید در بودجه به دلار کار داشته باشیم. نفت را به دلار نمیفروشیم. درست است که قیمت نفت را در دنیا با دلار محاسبه میکنند، اما قراردادهای نفتی ما با یورو است. ندیمی بوشهری در پاسخ به این سؤال که گفته میشود پول نفت به داخل کشور نمیآید و مجبوریم کالا در قبال آن وارد کنیم، با رد آن بیان داشت: این همه کالا وارد کشور میشود، اما اینگونه نیست که نفت در مقابل کالا به ما میدهند، بلکه پول نفت به حسابهای ما واریز میشود و برای خرید کالا، پول آن را میدهیم، منتها نقل و انتقال پول سخت است و فشار میآورند.