"درخت کاج" بهدلیل برگهای سوزنی، سطح کمتری را پوشش داده و قدرت تصفیه هوا و ساخت اکسیژن آن در حد صفر است همچنین کاج خاک پیرامون خود و زیر درخت را اسیدی کرده و مانع از رشد گونههای دیگر گیاهان میشود.
به گزارش پویا، درخت "کاج" بومی ایران نیست، میوه ندارد، چوب آن دیر رشد میکند، در مصارف صنعتی و غیر صنعتی کمبازده است، به علت سمی بودن برگهای سوزنی کاج، پرندگان روی آن لانه نمیسازند یا کمتر آشیانه میکنند، در زیر چتر آن گیاهان رشد نمیکنند، تولید اکسیژن برگهای سوزنیشکل کاج نسبت به چنار، سرو، بلوط و نارون در حد صفر است، تنها فایده آن سبز بودن در تمام فصول است مضافاً اینکه تحقیقات عدهای از متخصصان و صاحبنظران نیز حکایت از مضرات و معایب دیگری برای کاج دارد از جمله:
١ ـ در برابر مواد سمی و بارانهای اسیدی، آسیبپذیر است.
٢ ـ به علل گوناگون، آفتها و آلودگیها در اطراف آن انباشته میشوند.
٣ ـ به دلیل برگهای سوزنی، سطح کمتری را پوشش داده و قدرت تصفیه هوا و ساخت اکسیژن در حد صفر است.
٤ ـ خاک پیرامون خود و زیر درخت را اسیدی کرده و مانع از رشد گونههای دیگر گیاهان میشود؛ تولید این اسید به حدی زیاد است که برای کاشت درختان دیگر به غیر کاج باید محل کاشت کاج را تا عمق چهار متر خاکبرداری کنند.
٥ ـ برخی بر این عقیدهاند که کاج نوعی اکسید نیتروژن را وارد فضا می کند که در فضای شهرهای پرتردد شهری که اکسید نیتروژن بیش از اندازه توسط صنایع و خودروها تولید میشود به جای تصفیه هوا بر آلودگی میافزاید، سایهانداز مناسبی هم ندارد.
٦ ـ مطالعات انجام شده نشان میدهد که متوسط پوشش علفی در تیپ کاج سوزنی برگ 1/2 % است که عامل آن را میتوان در موارد ذیل دانست: خاصیت آللوپاتی گونه کاج تهرانی، کمبود رطوبت مورد نیاز پوشش علفی، کوبیدگی شدید خاک، تراکم زیاد درختان کاج در واحد سطح، نور و حرارت کم و فراوانی لاش برگ و سوزنیهای ریخته شده و تولید آهک و اسید در قطعاتی که کاج سوزنی کاشته شده است.
٧ ـ طی سالیان گذشته آتشسوزیهایی که در پارکهای جنگلی اتفاق افتاده است اغلب در قطعات کاج بوده که بر اثر قابلیت زیاد اشتعال برگهای سوزنی خشکیده (صمغ و رزین) است.
٨ ـ بر خلاف سرو، چنار، بلوط، نارون، کنار و زبان گنجشک که گرچه آنها هم میوه ندارند اما در جریان جابهجایی هوا و فرصتدهی به سایر گیاهان ممانعتی مثل کاج ندارند.
٩ـ از نظر فرهنگی و در بین عامه مردم درخت کاج نماد گورستان است و از طرفی یادآور مراسم غربی بوده و با مراسم و فرهنگ ایران چندان انطباق ندارد و هیچ زیبایی برای پارکها و معابر ندارد.
10ـ چون رطوبت سطحی زمین را به اعماق هدایت میکند در اطراف آن گیاهی رشد نمیکند، اگر گیاهی هم کشت شود نیاز به آب فراوان دارد؛ پارک تفریحی چیتگر نمونه مشهود برای معرفی گونه کاج است، تقریبا اکثر شهروندان تهرانی حداقل یک بار به پارک جنگلی چیتگر رفتهاند و متوجه شدهاند که قسمت سوزنی برگها تبدیل به مکانی بیروح و مرده شده است، چون سطح خاک این مناطق عاری از گیاه بوده و هیچ پرندهای در میان درختان لانه نکرده و خاک زیر درختان، متراکم و سفت است.