قیمت‌گذاری دارو در اختیار بازار نیست

کد خبر: ۷۹۰۹۳۸
|
۲۸ فروردين ۱۳۹۷ - ۰۸:۲۰ 17 April 2018
|
3103 بازدید

سخنگوی سازمان غذا و دارو با تاکید بر این‌که قیمت‌گذاری در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در اختیار بازار نیست، گفت: از گذشته هم روال بر این بوده که سازمان غذا و دارو از طریق کمیسیون قیمت‌گذاری نسبت به تعیین قیمت دارو اقدام کرده و کلیه موارد قیمت‌گذاری در حیطه اختیارات این سازمان است.

به گزارش ایسنا، دکتر کیانوش جهانپور درباره نوسانات اخیر بازار ارز و تاثیر آن بر حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: در صورتی که مردم با مواردی مبنی بر نایاب بودن یا کمبود دارو مواجه شدند و یا اگر حس کردند داروخانه‌ای داروی مورد نظرشان را در اختیارشان قرار نمی‌دهد، ‌ با سامانه تلفنی ۱۹۰ که در سراسر کشور پاسخگوست، تماس بگیرند. همکاران ما در این سامانه ابتدا افراد را راهنمایی می‌کند که دارویشان را از کجا تهیه کنند و در مرحله دوم هم اگر گزارشی مبنی بر تخلف وجود داشت، قطعا پیگیری شده و با متخلف احتمالی بدون هیچ اغماضی برخورد می‌شود.

وی با بیان اینکه قیمت‌گذاری در حوزه دارو و بسیاری از اقلام و تجهیزات پزشکی موضوعی نیست که در اختیار بازار باشد، افزود: از گذشته هم روال بر این بوده که سازمان غذا و دارو از طریق کمیسیون قیمت‌گذاری نسبت به تعیین قیمت دارو اقدام کرده و کلیه موارد قیمت‌گذاری در حیطه اختیارات این سازمان است. بنابراین اینطور نیست که با بالا و پایین رفتن ارز یا هر چیز دیگری، بازار خودش اقدام کرده، قیمت را بالا و پایین برد و نرخ را تغییر دهد.

جهانپور با بیان اینکه به هر حال در کشور ما نظام دارویی ژنریک مستقر است و بنابراین نام علمی و ژنریک دارو برای ما مهم است، ادامه داد: بر این اساس سازمان غذا و دارو موظف به تامین برندی خاص از داروی خاصی و از سازنده خاصی نیست، بلکه موظف است داروی مورد نیاز را بر اساس نام ژنریک آن تامین کند. حال ممکن است پزشک برای بیمارش دارویی با برندی خاص تجویز کند، اما نوع ژنریک و مشابه داخلی آن در بازار وجود داشته باشد. حال احتمالا بیمار بنا بر توصیه پزشکش به دنبال همان برند خاص است. به هر حال سازمان غذا و دارو مکلف به تامین داروی خاص از برند خاصی نیست، بلکه ما مکلفیم هر دارویی را با استانداردهای کیفی مناسب چه از طریق تولیدکننده داخل و چه از طریق تولیدکننده خارجی تامین کنیم.

کمبود دارویی نداریم

سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه بعضا این موضوع شبهاتی مبنی بر عدم وجود یا کمبود دارو در بازار را ایجاد می‌کند، ‌ درحالیکه کمبودی نداریم، گفت: از طرفی داروهایی که در حال حاضر در بازار وجود دارند، در هفته‌ها یا ماه‌های گذشته از طریق واردات یا تولیدات داخلی تامین شده‌اند و اگر تحولی در بازار ارز یا هر بازار مالی دیگری در کشور ایجاد شود، روی آنها اثرگذار نیست. زیرا از قبل وارد شده‌اند.

رصد مداوم بازار دارویی کشور

جهانپور با تاکید بر اینکه سیستم مانیتوریگ سازمان غذا و دارو دائما بازار دارویی کشور را رصد می‌کند، افزود: بر همین اساس از قبل از زمان بروز موارد کمبود یک دارو، آن را از طریق تولیدکننده داخلی یا از طریق واردات تامین کرده و در اختیار شرکت‌های پخش قرار می‌دهد تا شاهد کمبود نباشیم. بنابراین این موضوع که اگر امروز نرخ ارز تغییر کرد، فردا دارو در بازار دچار کمبود می‌شود، درست نیست و چنین مشکلی در کشور وجود ندارد. در عین حال دولت هم با توجه به استراتژیک بودن دارو به صورت مستقیم وارد عمل شد و بلافاصله بعد از بروز نوسانات ارزی، ریاست جمهور، معاون اول رییس جمهور، رییس بانک مرکزی و رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور رسما اعلام کردند که دارو به صورت خاص تامین می‌شود و حتی برای مابه‌التفاوتی که بین ارز تک‌نرخی با نرخ ارز مرجع که قبلا دارو با آن وارد می‌شد، اختصاص خواهند داد تا در سطح عرضه بیماران دچار تفاوت قیمت بارزی نشوند.

وی ادامه داد: بنابراین در حوزه قیمت‌گذاری دارو اتفاق جدیدی در کشور نیفتاده است. قیمت‌گذاری فرآیندی مستمر است که همواره در طول سال در کمیسیون قیمت‌گذاری سازمان غذا و دارو و با هدف منطقی‌سازی قیمت‌ها انجام می‌شد. مسلما در این حوزه کمیسیون قیمت‌گذاری صلاح و منفعت عمومی مردم و بیماران را در نظر می‌گیرد. البته همزمان هم باید مراقب باشیم که تولیدکننده، واردکننده و تامین‌کننده هم دچار خسران نشوند و بتوانند به حیات و فعالیت‌شان ادامه دهند. باید توجه کرد که این روند همیشه وجود داشته است. به‌طوریکه هر ماه کمیسیون قیمت‌گذاری برگزار می‌شده و شرکت‌های تولیدکننده یا وارکننده‌ای که متقاضی تغییر قیمت بودند، ‌درخواست‌هایشان را می‌دادند. سپس درخواست‌های آنها بررسی می‌شد و اگر موجه ‌بود، استدلالات پذیرفته شده و عموما تا سقف نرخ تورم شاهد موارد تغییر قیمت بودیم. بنابراین این اقدامات چیز جدیدی نیست، همیشه این کمیسیون برگزار می‌شده و در سال جدید هم به کارش ادامه می‌دهد و هیچ ارتباط مستقیمی با نوسانات بازار ارز ندارد. زیرا دولت عملا با در نظر گرفتن مابه‌التفاوت نرخ ارز و افزایش آن، نوسانات بازار ارز را جبران می‌کند.

اگر مشکل دارویی دارید با "۱۹۰" تماس بگیرید
جبران مابه‌التفاوت نرخ ارز دارو از سوی دولت

جهانپور افزود: بنابراین فضای روانی ایجاد شده در بازار، فضایی واقعی نیست. هر کسی در تامین دارویش مشکل دارد، جهت گرفتن مشاوره، راهنمایی و یافتن روش پیدا کردن دارویش با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرد. باید توجه کرد که از میان بیش از ۲۵۰۰ قلم دارویی که در بازار دارویی کشور موجود است، در سال‌های اخیر و بویژه بعد از اجرای طرح تحول نظام سلامت، هیچگاه بیش از ۶۰ تا ۶۵ قلم کمبود دارویی آن هم به صورت مقطعی نداشته‌ایم. در حال حاضر هیچ اتفاق جدیدی رخ نداده و همه چیز بازار دارو روال عادی خود را طی می‌کند. حمایت‌های بیمه‌ای هم سرجای خودش است و حمایت‌های جدیدی چون جبران مابه‌التفاوت نرخ ارز از سوی دولت نیز انجام می‌شود. تولید و واردات هم سرجای خود بوده و مشکلی در حوزه دارو وجود ندارد.

قیمت‌گذاری تجهیزات پزشکی در اختیار سازمان غذا و داروست

وی با بیان اینکه در حوزه دارویی کشور نگرانی‌ برای آینده نداریم، گفت: در حال حاضر داروخانه‌ها فاکتورهای دارویی صادر می‌کنند. باید توجه کرد که هیچ داروخانه‌ای هم فاکتوری خلاف نرخ مصوب صادر نخواهد کرد، زیرا برایش یک سند تخلف محسوب می‌شود. در حوزه تجهیزات پزشکی هم شرایط مشابهی حاکم است و قیمت‌گذاری طبق تفویضی که از قبل از سوی دولت به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو انجام شده، انجام خواهد شد و در حوزه اختیارات کمیسیون مربوطه در سازمان غذا و دارو است. این کمیسیون نظرات پیشنهادی سندیکاها و اداره‌کل تجهیزات و ملزومات پزشکی اخذ و بر اساس آن تصمیم‌گیری می‌کند.

جهانپور با بیان اینکه در حوزه تجهیزات پزشکی هم کمبود یا گزارش خاصی نداشته‌ایم، گفت: باید توجه کرد که همه داروها و تجهیزات پزشکی از قبل پیش‌بینی و وارد چرخه توزیع می‌شوند. بنابراین اینطور نیست که امروز اتفاقی بیفتد و به سرعت تاثیرش را در سطح عرضه ببینیم. هرچند که دولت تمهیدات لازم را در نظر گرفت که بعدها هم در این حوزه‌ها مشکلی ایجاد نشود. باید توجه کرد که در سازمان غذا و دارو سیستمی وجود دارد که زنجیره توزیع، موجودی دارو را از انبار تولیدکننده و شرکت پخش تا محل عرضه نهایی رصد می‌کند و وقتی که موجودی از حدی پایین‌تر باشد، از طریق شرکت‌های داخلی یا وارداتی قبل از بروز موارد کمبود، انجام می‌شود و داروی مورد نیاز را تامین می‌کند. حال اگر در موارد عادی باشد دارو را از طریق شرکت‌های عادی و به صورت ثبتی تامین کرده و در موارد خاص هم دارواز طریق شرکت‌های واردکننده فوریتی تامین می‌شود تا قبل از بروز کمبود در زنجیره تامین شود. بنابراین این موارد دائما رصد می‌شود و از گذشته این تمهیدات بوده و اکنون هم به صورت مستمر انجام می‌شود و موارد و مشکلات طبق روال حل می‌شوند. بنابراین ما هیچ مورد خاص غیرعادی کمبود در حوزه دارو نداریم و روال مانند سابق است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟