درخواست لاوروف از اسرائیل برای ارائه مدارک علیه برنامه هسته ای ایران، بسته پیشنهادی اروپاییها به ترامپ برای حفظ برجام، نقشه تازه آمریکا برای سوریه، سقوط یک فروند جنگنده روسی در سواحل سوریه و خوشحالی عربستان، امارات، بحرین، قطر و اردن از قطع روابط مغرب با ایران، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به توافق احتمالی آمریکا و اروپا بر سر تنبیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک روزنامه انگلیسی نوشته، دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا، حمایت کشورهای اروپایی را برای تحریم ایران در صورت تلاش برای ساخت موشکهای بالستیک قارهپیما جلب کرده است.
منابع آگاه به مذاکرات آمریکا ـ اروپا در خصوص برجام به فایننشالتایمز گفتهاند، مقامهای دو طرف با تنبیه ایران در صورت ساخت موشکهای قارهپیما به عنوان بخشی از پیشنویس «توافق مکمل» برجام توافق کردهاند.
یک منبع گفت: «ایران، موشک قارهپیما ندارد و این کشور آشکارا اعلام کرده که به دنبال آن نخواهد بود. ما میخواهیم آنها را به این متعهد کنیم.»
اما یک مقام ارشد دولت آمریکا به فایننشالتایمز گفته دولت ترامپ به دنبال آن است تا با یک طرح جداگانه و تکمیلی محدودیتهای بیشتری علیه طیف گستردهتری از موشکهای بالستیک ایران در نظر گرفته شود. جزئیات این طرح به رغم «توافقات گسترده» میان طرفین هنوز مشخص نشده است.
دولت آمریکا میخواهد، در طرح دوم به مابقی توانمندیهای موشکی ایران پرداخته شده و موشکهای بالستیک با برد کوتاهتر ایران هدف گرفته شوند.
مقام آمریکایی گفت: دولت ترامپ میخواهد ایران برد زرادخانه موشک بالستیک خود را به 300 کیلومتر یا پایینتر از آن محدود کند.
درخواست لاوروف از اسرائیل برای ارائه مدارک علیه برنامه هسته ای ایران
«ایمن الصفدی»، وزیر امور خارجه اردن به همراه «سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجه روسیه در شهر «سوچی»، کنفرانس خبری مشترک برگزار کردند.
لاوروف در این کنفرانس خبری به بحث سوریه اشاره کرد و گفت: «ما از تلاشهای مسالمتآمیز در راستای مبارزه با تروریسم در سوریه حمایت می کنیم».
وی افزود: «وضعیت در خاورمیانه ما را نگران کرده و از ازسرگیری مذاکرات صلح حمایت میکنیم. دعوت ما از فلسطینیها و اسرائیلیها برای مذاکره در مسکو، همچنان پابرجاست و قدس باید پایتخت ادیان سهگانه باشد».
لاوروف در بخشی از سخنان خود به شو ضدایرانی اخیر «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: «اگر اسرائیل یا هر کس دیگری اسنادی را دریافت کرده که اثبات میکند ایران همچنان قصد تولید سلاحهای هستهای دارد، باید فوراً این اسناد را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه دهد که مسئولیت اجرای برجام را بر عهده دارد».
وی ادامه داد: «کارشناسانی که در آمادهسازی برجام مشارکت داشتند و اظهاراتشان را شنیدهام، نشان دادهاند که این اسناد که به فعالیتهای گذشته اشاره دارد، از قبل در بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در نظر گرفته شده است».
شامگاه دوشنبه (10 اردیبهشت) نتانیاهو در شوی تبلیغاتی جدید علیه ایران، در یک سخنرانی زنده تلویزیونی، زونکن و لوحهای فشردهای با نام «اسناد و مدارک» نشان داد و مدعی شد، پس از امضای برجام، ایران مخفیانه بُعد نظامی برنامه هستهای خود را حفظ کرده و تلاش داشته به سلاح اتمی برسد.
بسته پیشنهادی اروپاییها به ترامپ برای حفظ برجام
رویترز بامداد جمعه به نقل از منابع آگاه، جزئیاتی از آخرین تلاشهای کشورهای اروپایی برای قانع کردن «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا جهت ماندن در توافق هستهای برجام منتشر کرد.
شش منبع آگاه در مصاحبه با رویترز گفتهاند، فرانسه، انگلیس و آلمان به دنبال توافق سیاسی جداگانه با کاخ سفید در خصوص اعمال فشارهای بیشتر علیه ایران هستند. چند تن از آنها گفتهاند، درباره احتمال موفقیتآمیز این طرحها مطمئن نیستند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی گفت: «یک هفته فرصت داریم گفتوگو با آمریکاییها را ادامه دهیم تا ببینیم میتوانیم در خصوص برجام به توافق برسیم.»
وی در خصوص اینکه آیا این طرح برای نگاه داشتن آمریکا در برجام مثمر ثمر خواهد بود گفت: «فکر نمیکنم دلیل زیادی برای خوشبینی باشد.»
به نوشته رویترز، کشورهای ایران، روسیه و چین که سه عضو غیراروپایی برجام هستند در توافق سیاسی جدید مشارکتی نخواهند داشت.
این توافق سیاسی قرار است برنامه کشورهای اروپایی برای مهار برنامه موشکی ایران و نفوذ این کشور در منطقه، نحوه بازرسی بازرسان بینالمللی از سایتهای ایران و چگونگی پرداختن به بندهای زوالپذیر برجام را برای ترامپ تشریح کنند.
در حالی که از اختلافات اروپاییها و آمریکاییها کاسته شده، دو طرف هنوز بر سر نحوه تمدید برخی از محدودیتها علیه برنامه هستهای ایران بدون بازمذاکره در خصوص برجام اختلاف دارند.
یک دیپلمات ارشد دیگر گفت: «به دنبال پیدا کردن فرمولی صحیح برای برآورده کردن انتظارات آمریکاییها و عدم اقدام علیه توافق هستهای هستیم.»
وی اضافه کرد: «شانس رسیدن به توافق را داریم، اما حتی اگر توافق هم حاصل شود، مطمئن نیستم برای جلوگیری از خروج آمریکا کافی باشد.»
یک مقام فرانسوی به رویترز گفت: «اگر نتوانیم ترامپ را قانع کنیم که از برجام خارج نشود، بهترین راه حلی که داریم این است که آمریکاییها را مجاب کنیم شرایط تسهیل ادامه تجارت شرکتهای ما در بخش غیرنفتی را حفظ کنند.»
نقشه تازه آمریکا برای سوریه
یک منبع امنیتی سوریه گفت: نیروهای امنیتی آمریکا برای انجام مقدمات تحریکات شیمیایی جدید در سوریه هستند.
این منبع سوری به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: اقدامات تحریک آمیز جدیدی با استفاده از سلاحهای شیمیایی با مشارکت نیروهای امنیتی آمریکا در نزدیکی پایگاه نیروهای این کشور در دیر الزور در حال انجام است.
این منبع اظهار کرد: سرویس امنیتی آمریکا برای تحریکات جدیدی در خاک سوریه با استفاده از مواد ممنوعه برنامه ریزی میکند. این عملیات را یک فرد مسلح که پیش از این عضو داعش بوده مدیریت میکند.
به گفته این منبع، هدف از این اقدام اجرای نمایش حمله شیمیایی علیه غیر نظامیان و سپس انتشار آن در رسانههاست. زمینهسازی برای این عملیات از ۲۳ ماه آوریل گذشته آغاز شده است.
سقوط یک فروند جنگنده روسی در سواحل سوریه
یک فروند جنگنده سوخو30 روز گذشته پس از پرواز از پایگاه حمیمیم در سوریه در نزدیکی سواحل دریای مدیترانه سقوط کرد.
بر اساس گزارش شبکه المیادین، ارتش روسیه با بیان این خبر اعلام کرد دو خلبان این جنگنده هم در نتیجه سقوط آن جان باختهاند.
وزارت دفاع روسیه در این باره اعلام کرد، احتمالاً این جنگنده بر اثر برخورد یک پرنده با موتور آن سقوط کرده است.
خوشحالی عربستان، امارات، بحرین، قطر و اردن از قطع روابط مغرب با ایران
سهشنبه (11/2/97) بود که مغرب، ایران را به حمایت از گروه نظامی-سیاسی «جبهه پولیساریو» متهم کرد و به همین بهانه از قطع روبط دیپلماتیک خود با تهران خبر داد.
این اقدام مغرب، بلافاصله با استقبال عربستان و برخی دیگر از کشورهای منطقهای روبه رو شد.
«انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجی امارات عربی متحده اولین نفری بود که به این موضوع واکنش نشان داد و حمایت خود را اعلام کرد. وی در صفحه توئیتر خود نوشت: «در رابطه با حساسیت مغرب در خصوص مسائل ملی و مخالفت با دخالتهای ایران در امور داخلی خود، در کنار مغرب هستیم و سیاست و رویکرد حمایتی ما از مغرب یک میراث تاریخی است».
«عادل الجبیر» نیز مانند همیشه اتهاماتش را مبنی بر اینکه ایران در راستای متشنج کردن کشورهای عربی و اسلامی گام برمیدارد ، تکرار کرد.
وی در صفحه توئیتر خود نوشت: آنچه ایران از طریق حزب الله در مغرب و آموزش نیروهای پولیساریو انجام میدهد، نمونه خوبی از مداخله ایران در امور کشورهای دیگر است.
مقامات قطر نیز سهشنبه شب (دیشب) این اقدام مغرب را تأیید کردند. بر اساس گزارش وبگاه «الشروق»، در بیانیه وزارت خارجه این کشور آمده است: قطر، همبستگی کامل و عمیق خود با کشور برادر مغرب برای حفظ وحدت اراضی در مقابله با تهدیدها را ابراز میدارد.
«خالد بن حمد» وزیر خارجه بحرین نیز در صفحه توئیتر خود نوشت: در کنار مغرب ایستادهایم؛ همانگونه که همیشه کنار ما بوده است، به شدت از قطع روابط این کشور با ایران به خاطر حمایت تهران از دشمنان مغرب با همکاری حزبالله حمایت میکنیم؛ خداوند «محمد ششم» و ملت برادر مغرب را حفظ کند.
«ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن نیز در واکنش به این موضوع در حساب توئیتری خود نوشت: در کنار برادران خود در مغرب ایستادهایم و به آنها در مقابله با هر تهدیدی که امنیت مغرب و ثبات و وحدت اراضیاش را تهدید کند، کمک میکنیم.