به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی نهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
9 خرداد 1304، قانون انحصار معاملات قند و شكر در دست دولت كه يكم خرداد 1304 با هدف تثبيت بها و زمينه آن در بازار به تصويب مجلس رسيده بود در 93 سال پيش از چنین روزی به اجرا گذارده شد.
9 خرداد 1323، قرارداد بازرگاني جديدي ميان ايران و آمريكا در واشنگتن به امضا رسيد. محمد شايسته، وزيرمختار ايران در آمريكا اين قرارداد را از سوي دولت ايران امضا كرد.
9 خرداد 1332، آقای صهبا رئیس هیات مدیره شرکت ملی شیلات گفت: اکثر تقاضاکنندگان خارجی خرید از شیلات خواستار خاویار و ماهی حرام هستند و داریم به موضع درخواست آنها رسیدگی می کنیم.
همچنین در این روز جراید مطلع شدند که کارکنان کشتارگاه تهران همگی اعتصاب کرده اند و حاضر نیستند کشتار کنند. خبرنگار اطلاعات که برای پیگیری خبر به کشتارگاه تهران رفته بود، در این باره نوشت: کارکنان کشتارگاه میگویند ما خودمان گوسفند را گران تر از نرخ مقرره شهرداری خریداری می کنیم، به همین جهت انجام کشتار برای ما ضرر دارد و شهرداری هم حاضر نیست به تقاضای ما رسیدگی کند.
خبر دیگر این روز آغاز به کار "بانک توسعه و صادرات" بود.
9 خرداد 1338، به دستور دولت به 5 هزار پناهنده کرد عراقی مسکن داده شد و دولت تامین غذای آنان را عهده گرفت.
9 خرداد 1342، موافقتنامه اقتصادی جدیدی بین ایران و شوروی امضا شد که براساس آن مقرر شد شوروی چهارصد میلیون ریال به ایران ماشین آلات بدهد و ایران نیز در مقابل به آنان پنبه، سبزه، حنا و وسمه بدهد.
9 خرداد 1344، عملیات حفاری در آب های خلیج فارس به وسیله شرکت نفت بین الملل دریایی ایران آغاز شد.
9 خرداد 1351، ريچارد نيكسون ـ رئيس جمهور امريكا ـ و همسرش وارد تهران شدند.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی