درخواست ترامپ از پوتین برای خارج کردن ایران از سوریه، اعزام نظامیان اسرائیل به مرزهای سوریه، هشدار جدی ترامپ به شرکت های اروپایی طرف معامله با ایران، خروج عراق از لیست سیاه FATF و سفر ظریف به مسقط برای دیدار با وزیر خارجه عمان از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، می توان به اختلاف مشاوران ترامپ درباره سیاست آمریکا در قبال ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ روز یکشنبه روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» به نقل از مقامهای آمریکا و رژیم صهیونیستی از اختلاف نظر میان مشاوران ارشد «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره اهداف راهبردی واشنگتن در قبال ایران خبر داده است.
بنا بر این گزارش، در حالی که برخی مقامهای آمریکایی از جمله «جان بولتون» مشاور امنیت ملی ترامپ معتقدند که اکنون زمان مناسبی برای تلاش جهت براندازی نظام جمهوری اسلامی است، گروهی دیگر از مقامات به رهبری «جیمز متیس» وزیر دفاع آمریکا بر این باورند که واشنگتن باید برای دستیابی به یک «توافق گسترده» با ایران تلاش کند.
مقامهای آمریکایی به هاآرتص گفتهاند، در حالی که بولتون معتقد است، «یک ضربه دیگر» برای تغییر نظام ایران کافی است، متیس تلاش برای براندازی نظام در ایران را منطقی و معقول نمیداند و نگران است که چنین تلاشی به وقوع یک جنگتمام عیار با ایران منجر شود که میتواند «اقتصاد جهان را با آسیب جدی مواجه کرده و متحدان آمریکا در خاورمیانه را در معرض خطر جدی قرار دهد.»
با وجود این، متیس هم از افزایش فشار با ایران حمایت میکند، اما معتقد است که هدف این فشار باید «آوردن ایران به پای میز مذاکره» و دستیابی به توافقی باشد که علاوه بر مسأله هستهای، دیگر «نگرانیهای» آمریکا را هم برطرف کند.
بنا بر این گزارش، «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا هم موضعی بینابین دارد و در حالی که هنگام حضور در کنگره آمریکا از تغییر نظام ایران حمایت میکرد، اکنون به سمت متیس گرایش یافته است. با وجود این، او در روزهای گذشته آشکارا از بروز ناآرامی در ایران حمایت کرده است.
علاوه بر این، به نوشته هاآرتص، افرادی مانند «رودی جولیانی» وکیل ترامپ هم که این هفته در نشست گروهک منافقین در پاریس سخنرانی کرد، به دولت ترامپ برای در پیش گرفتن سیاستی بیش از پیش ضدایرانی فشار میآورند.
هرچند دولت آمریکا میگوید اظهارات جولیانی موضع کاخ سفید نیست، یک دیپلمات اروپایی به هاآرتص گفته است: «آنهایی که در مسأله ایران به متیس و پامپئو گوش میدهند، اما نفوذ افرادی مانند جولیانی و "شلدون ادلسون" (میلیاردر ضدایرانی صهیونیست و از حامیان مالی کارزار انتخاباتی ترامپ) را نادیده میگیرند، درک نمیکنند که دولت ترامپ چطور کار میکند.»
همزمان «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم در روزهای گذشته با انتشار ویدئوهایی تلاش کرده نمایشی ناآرام از ایران به تصویر بکشد که در آستانه تغییر نظام قرار دارد.
با وجود این، یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در گفتوگو با هاآرتص مدعی شده که واشنگتن به دنبال دستیابی به دوازده هدفی است که پامپئو ماه گذشته اعلام کرد. وی گفت: آمریکا برای رسیدن به این اهداف، در حال تشکیل یک ائتلاف بینالمللی برای فشار به ایران است. توقف کامل برنامه هستهای، توقف برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای، از جمله خواستههای دوازده گانه پامپئو از ایران است.
درخواست ترامپ از پوتین برای خارج کردن ایران از سوریه
«جان بولتون»، مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه گفت: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در دیدار با همتای روس خود از مسکو برای خارج کردن ایران از سوریه کمک خواهد خواست.
وی که با برنامه «در پیشگاه ملت» شبکه «سی. بی. اس» صحبت میکرد، در پاسخ به این که آیا آمریکا میتواند به قولهای احتمالی روسیه درباره سوریه اعتماد کند، گفت: «زمانی که آن دو با هم دیدار کنند، میبینیم که چه میشود. احتمالاتی برای انجام گفتوگوهایی گستردهتر برای کمک به خارج کردن نیروهای ایرانی از سوریه و بازگرداندن آنها به ایران وجود دارد. این گام قابل توجهی رو به جلو خواهد بود. تا با روسیه به یک توافق برسیم، این امکانپذیر است.»
بولتون افزود: «این نبرد در سوریه برای بیش از هفت سال است که ادامه دارد. اما اکنون حضور ایران در سوریه و عراق و رسیدن آنها به لبنان و حزبالله که از ابتدا یک گروه مورد حمایت ایران بوده را شاهد هستیم.»
او در پاسخ به این که آیا «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه در حال پیروز شدن در جنگ سوریه است، گفت: «فکر نمیکنم اسد مسأله راهبردی باشد، فکر میکنم ایران مسأله راهبردی است. فقط ادامه برنامه تسلیحات هستهای آن نیست، بلکه حمایت گسترده آنها از تروریسم بینالمللی و نیروهای متعارف آنها در خاورمیانه است.»
مشاور امنیت ملی ترامپ افزود: «این مسألهای است که دو رئیسجمهور گفتوگویی مبسوط درباره آن خواهند داشت، چون تصمیم رئیسجمهور ترامپ برای خروج از توافق نامناسب هستهای و احیای تحریمها و شروع تحمیل فشار بسیار بیشتر بر ایران، اثر بسیار زیادی برای تصمیمگیری آنها دارد.»
وی ادامه داد: «آن هم نه تنها در مسأله هستهای، بلکه در مسأله تلاش آنها برای گسترش نفوذشان در سرتاسر منطقه.»
او با بیان اینکه روسها همواره گفتهاند، در زمینه «مقابله با تروریسم» آماده همکاری با آمریکا هستند، بار دیگر ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و گفت، مسکو باید در مسأله مقابله با ایران، با واشنگتن همکاری کند.
بر اساس اعلام کاخ سفید، قرار است روز ۲۵ تیر (۱۶ جولای) ترامپ در شهر هلسینکی فنلاند با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه دیدار کند. مسأله سوریه، یکی از موضوعاتی است که قرار است در این نشست مورد بحث قرار گیرد.
اعزام نظامیان اسرائیل به مرزهای سوریه
ارتش رژیم صهیونیستی روز گذشته نظامیان خود را به سوی مرزهای سوریه اعزام کرد. تل آویو مدعی است که این امر به عنوان یک اقدام پیشگیرانه انجام شده است.
بنا بر اعلام مسئولان رژیم صهیونیستی، اعزام نظامیان اسرائیلی به مرزهای سوریه در پی تحولات کنونی سوریه در بلندی های اشغالی جولان صورت می گیرد.
گفتنی است، به همراه نظامیان صهیونیست، تانک و شماری تجهیزات نظامی نیز به مرزهای سوریه ارسال شده است.
هشدار جدی ترامپ به شرکت های اروپایی طرف معامله با ایران
روز یکشنبه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفت، واشنگتن شرکت های اروپایی طرف معامله با ایران را تحریم می کند.
ترامپ همچنین سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را به دستکاری در بازارهای نفتی جهان متهم کرد و هشدار داد، این روند باید متوقف شود.
رئیس جمهوری آمریکا در عین حال هشدار داد، آمریکا قطعا شرکت های اروپایی را که با ایران داد و ستد دارند، تحریم می کند.
وی روز شنبه در صفحه توئیتر خود ادعا کرد، «ملک سلمان» پادشاه عربستان درخواستش برای افزایش تولید نفت تا دو میلیون بشکه در روز را پذیرفته است. اما عربستان پیام منتشره در صفحه توئیتر ترامپ مبنی بر موافقت ریاض برای افزایش تولید نفت را تأیید نکرد.
سفر ظریف به مسقط برای دیدار با وزیر خارجه عمان
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه روز یکشنبه و در چهارچوب مشورت های منظم دوجانبه با سفر به عمان، با یوسف بن علوی همتای عمانی خود دیدار و در خصوص روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای گفت وگو و تبادل نظر کرد.
خروج عراق از لیست سیاه FATF
روز یکشنبه، بانک مرکزی عراق در بیانیه ای با اعلام این خبر افزود: گروه ویژه اقدام مالی رسما خروج عراق را از لیست سیاه پیگیری خود اعلام کرد.
بر اساس بیانیه، این امر در پی تحقق پیشرفت های فراوانی صورت گرفت که بانک مرکزی عراق و دفتر مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم در این کشور در زمینه مقابله با پولشویی به دست آوردند.
اقدام بانک مرکزی عراق در زمینه رفع کاستی ها، پایبندی به توصیه های گروه ویژه اقدام مالی و فراهم کردن الزامات مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم از محورهایی است که در توضیح خروج عراق از لیست سیاه مطرح شده است.
در این گزارش همچنین به تصویب قانون مبارزه با پولشویی در عراق در سال 2015 و صدور دستورالعمل ها، ضوابط و مقررات مربوط و نیز تأسیس و فعالیت شورای مبارزه با پولشویی و نیز کمیته توقیف دارایی تروریست ها در این کشور اشاره شده است.
گروه ویژه اقدام مالی (به اختصار FATF) یک سازمان بین دولتی است که در سال 1989 (1367) با ابتکار گروه 7 با توجه به سیاستهای توسعه برای مبارزه با پولشویی تاسیس شد. اهداف این سازمان در تعیین استانداردها و ارتقای اجرای موثر اقدامات حقوقی و عملی برای مقابله با پولشویی، تأمین مالی تروریسم و دیگر تهدیدات وارد بر انسجام سامانه مالی جهانی، خلاصه می شود. دبیرخانه FATF در مقر سازمان همکاری اقتصادی و توسعه پاریس مستقر است.