بریدن شاهرگ حیات کارون با تونل سوم کوهرنگ؛ رگ زنی ادامه دارد!

حالا سوال اینجاست که آیا در چنین شرایطی باید تونل‌های انتقال آب را افزایش داد و با اجرای طرح تونل سوم کوهرنگ آخرین جرعه‌ها را هم از لب خشکیده کارون برید؟ از رودی که اکنون به جویی نحیف بدل شده که حتی توان راه یافتن به دریا را هم ندارد و این آب دریاست که وارد مسیر آن می‌شود!
کد خبر: ۸۱۳۹۹۹
|
۱۵ تير ۱۳۹۷ - ۱۳:۰۴ 06 July 2018
|
32794 بازدید
|
تونل انتقال آب «کوهرنگ ۳» که چند سال پیش تکمیل و پس از اعتراضات فراوان، بهره برداری از آن متوقف شده بود، در آستانه بهره برداری قرار دارد؛ خبر بریدن قریب‌الوقوع یکی از شاهرگ‌های حیات کارون!

به گزارش «تابناک»، بحران آب که مدتی است در برخی نقاط کشورمان قدرت نمایی می‌کند، مدتی است که گریبان اهالی خوزستان را -محکم‌تر از قبل- هم چسبیده و کام ساکنان صبور این استان را به شدت تلخ کرده است. بحرانی که مسئولان وعده مهارش را می‌دهند و مدعی هستند در سایه اقداماتشان، وضعیت آب شرب در خوزستان و به ویژه مناطق جنوبی آن به بهترین وضعیت خواهد رسید.

وعده‌هایی برای مدیریت توزیع آب و پایداری آب شرب و امثال آنها. اما ریشه مشکلات کجاست و چگونه در پایین دست کارون اوضاع آنقدر وخیم شده که ساکنان دشت حاصلخیز و وسیع این خطه با کم آبی و بی آبی دست به گریبان شده‌اند و حتی آب شرب ندارند؟

کرامت حافظی، فعال محیط زیست در این باره می‌گوید: زمانی آورد کارون برای خوزستان سالانه بیش از ۳۰ میلیارد متر مکعب بود که این آب برای کارون و تمدن انسانی پیرامون آن و محیط طبیعی خوزستان شریان واقعی حیات بود. حیاتی با تجربه نخستین کشاورزی بشر در خوزستان که از اکوسیستم‌های متنوعی، از علفزار و آبگیر گرفته تا هور و تالاب بهره‌مند بود. همان هور‌ها و تالاب‌هایی که در سال‌های اخیر همگان به اهمیتشان، به ویژه در کنترل ریزگرد‌ها پی برده‌اند.

همه این‌ها در حالی است که در مورد اکوسیستم علفزار و آبگیر‌های فصلی و دشت‌های سیلابی خوزستان کمتر صحبت می‌شود؛ جلگه خوزستان که میزبان طبیعی و خدادادی کارون و مارون و کرخه و زهره بوده، همواره وابسته به آبگیر‌های فصلی و سیلاب‌ها و سیراب شدن علفزار‌ها بوده است و تا زمانی که آب بود و علف بود، از ریزگرد خبری نبود چراکه آب سالی یک یا چند بار در دشت‌های وسیع خوزستان –ولو با عمق چند سانتی متر- گسترده می‌شد. رویدادی آشنا برای اهالی این خطه که دیگر اثری از آثار آن نیست و این پاسخ معمای ریزگرد‌های داخلی خوزستان است؛ دردی که درمان آن آب است و بس.

امروز به علت تغییرات اقلیمی شدید، بارش‌ها در زاگرس مرکزی در استان چهارمحال بختیاری بسیار کم شده تا جایی که این استان جزء ده استان خشک کشور به حساب می‌آید و کارونی که زمانی ۳۰ تا ۴۰ میلیارد متر مکعب آورد آب به خوزستان داشت حالا آوردش به سالانه حدود ۵ تا ۱۰ میلیارد متر مکعب رسیده که به خودی خود فاجعه است. در چنین شرایطی به جای صورت دادن اقداماتی عقلانی و منطقی، با انتقال آب کمر به تشدید این بحران بسته‌ایم؛ آن هم انتقال آب برای مصرف غیرشرب و تامین نیاز ده‌ها و صد‌ها کارخانه و کارگاه آب‌بر که در سال‌های اخیر در فلات مرکزی تاسیس شده‌اند یا در مسیر احداث قرار دارند.

بزرگترین کارخانه‌های آب‌بر خاورمیانه از فولاد تا پتروشیمی در اصفهان و یزد و کرمان با تکیه بر آب سرشاخه‌های کارون شکل گرفته و در حال گسترش هستند، به طوری که هفتمین مورد انتقال آب سرشاخه‌های کارون یعنی اجرای طرح تونل سوم کوهرنگ با هزینه صنایع فولاد اصفهان هم‌اکنون در اوج بی‌آبی کارون در حال انجام است. آن هم در حالی که مسئولان فولاد اصفهان اعلام می‌کنند فولاد اصفهان تا کنون هرگز منفعت اقتصادی نداشته و قیمت فروش محصولات فولادی همواره کمتر از هزینه تولید بوده چرا که هزینه تولید با آب انتقالی بین حوضه‌ای بسیار بالاست.
 
بریدن شاهرگ حیات کارون با تونل سوم کوهرنگ؛ رگ زنی ادامه دارد!
افزایش هزینه تولید در نتیجه انتقال آب بین حوضه‌ای را هیچ عقل سلیمی نمی‌پذیرد، اما متاسفانه هم صنعت و هم کشاورزی با انتقال پرهزینه آب کارون به فلات مرکزی انجام می‌شود و این یک فاجعه اقتصادی است. اما موضوع دیگر این است که در سال‌های اخیر زاگرس مرکزی کم‌آب‌تر از همیشه شده و هر ساله تولید آب در آن کاهش می‌یابد، به طوری که نه سهم کارون را تامین می‌کند و نه از پروژه‌های انتقال آب دردی دوا می‌کند. همین سبب شده تونل‌های انتقال آب بسیار کمتر از ظرفیت شان خروجی داشته باشند و تجربه‌ای شکست‌خورده به حساب بیایند.

حالا سوال اینجاست که آیا در چنین شرایطی باید تونل‌های انتقال آب را افزایش داد و با اجرای طرح تونل سوم کوهرنگ آخرین جرعه‌ها را هم از لب خشکیده کارون برید؟

کارون امروز با آوردی که به شدت کاهش یافته، به جویی نحیف بدل شده که حتی توان راه یافتن به دریا را هم ندارد و این آب دریاست که وارد مسیر کارون می‌شود، به طوری که مسیر کارون در خرمشهر و بهمنشیر که از انشعابات کارون است از آب دریا پر است: آب شوری که نه قابل شرب است نه قابل استحمام و نه مناسب کشاورزی. متاسفانه خیلی زودتر از آنچه پیش‌بینی شده بود شاهد مرگ کارون هستیم. حالا باید پرسید آیا هنوز هستند کسانی که به نظم طبیعت و آفرینش کارون بی‌اعتمادند و می‌گویند آب نباید به خلیج فارس برود؟ آیا اشخاصی مثل آقای عیسی کلانتری هنوز مدعی هستند کارون آب مازاد دارد؟

وضع کارون آنقدر بحرانی است که دولت دیگر آن را برای شرب مناسب نمی‌داند و برای اهواز و خرمشهر و آبادان به دنبال طرح انتقال آب نابودگر دیگری از دز و کرخه است که این معنایی به جز پذیرفتن مرگ کارون از سوی دولت ندارد. جالب آنکه با همه این مشکلات دولت هنوز در حال انتقال آب سرشاخه‌های کارون است.

شش سرشاخه کارون هر ساله انتقال داده می‌شود. تونل اول کوهرنگ در سال ۳۲ و تونل دوم کوهرنگ در سال ۶۷ بخشی از آب ارتفاعات کوهرنگ و زردکوه را به اصفهان و یزد انتقال داده بودند، چشمه لنگان، خدنگستان، کمال‌صالح و کوچری به قمرود دیگر سرشاخه‌های کارون هستند که بطور کامل انتقال یافته‌اند و حالا با آبگیری سد تونل سوم که هفتمین انتقال ویرانگر آب سرشاخه‌های کارون است تمام آورد آب زردکوه و کوهرنگ در اوج بی‌آبی، تغییرات اقلیمی و گرمای روزافزون خوزستان و در نتیجه در اوج نیاز طبیعی مردم خوزستان به آب کارون از دست خواهد رفت.

دولت اجرای طرح تونل سوم کوهرنگ که هفتمین انتقال آب سرشاخه‌های کارون است را از نوروز امسال آغاز کرده، حتی پیش از آنکه سد آن ساخته شود. استاندار اصفهان هم اعلام کرده است که با تمام تجهیزات و حدود ۵۰۰ نیرو برای آبگیری سد تونل سوم کوهرنگ تا ۱۸ ماه دیگر کارگاه سد کوهرنگ سوم را تجهیز کرده است و هزینه آن را صنایع فولاد اصفهان می‌پردازد. اگر سد کوهرنگ سوم آبگیری شود دیگر آب یخچال‌ها و برف چال‌ها و ارتفاعات کوهرنگ و زردکوه بطور کامل و همیشگی از کارون دریغ خواهد شد و این بزرگترین فاجعه برای خوزستان است که مرگ ابدی کارون را رقم خواهد زد.

سد کوهرنگ، شاهرگ اصلی کارون را که هویت، حیات و آب را از کوهرنگ گرفته قطع خواهد کرد تا نسل‌های آینده ایران، کارون را به عنوان نمادی از کفران نعمت پیشینیانشان بدانند و ما امروز شاید آخرین نسلی باشیم که بتوانیم جلوی نابودی ابدی کارون را بگیریم که اگر نگیریم و در انتقال آب‌ها برای صنعت و کشاورزی تجدیدنظر نکنیم فاجعه آب شرب آبادان و خرمشهر روز به روز بزرگتر شده و بحران ریزگرد‌های داخلی خوزستان روز به روز بغرنج‌تر می‌شود چه آنکه هم اکنون خوزستان از نظر بیماری‌های مرتبط با آب و هوا یعنی بیماری‌های آمیبی و تنفسی در صدر استان‌های کشور است.

از سوی دیگر، کاهش آورد آب کارون بحران شدید معیشتی برای کشاورزان خوزستان که زادگاه کشاورزی در دنیا است ایجاد کرده است. بحران‌هایی که حکایت از آن دارد که خوزستان در سایه سوء مدیریت‌ها و بی‌کفایتی‌ها علاوه بر نابودی محیط زیست طبیعی با نابودی جامعه انسانی روبه‌رو است. نابودی‌ای که گام نخست آن رگ زنی کارون است. خودکشی با طرح انتقالی آبی دیگر که ظاهرا قرار نیست هرگز شاهد توقفشان باشیم.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۱۰۹
انتشار یافته: ۷۳
ناشناس
|
Canada
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
حرفهایتان درست ولی نگفتین برای احیای زاینده رود وآب اصفهان کرمان یزد کاشان وحتی آب قم که به نوعی از همین رشته کوه تامین میشه چه بایدکرد?انتقاد درست ولی راه حل منطقی زود بازده وشدنی ارائه نمتئید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
تو این موارد تمام دنیا چه میکنند صرفه جویی و بهینه کردن مصرف
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
مشکل اب جدید نیست اینکه مسولین به فکر نبودن وکاری نکردند بهاشو کی باید بپردازد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
بنا نیست که تمام صنایع و آب کشور را در اختیار اصفهان قرار دهند
علیرضا
| Canada |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
راهکار نه انتقال اب بلکه مدیریت مصرف در استان های مقصد هست. وقتی اب برای شرب وجود نداره ضرورتی برای کشت برنج در لنجان و یا تولید فولاد در مبارکه با اب انتقالی از سرشاخه های کارون و سنگ اهن بافق یزد وجود نداره. راهکار استفاده از فاضلاب تصفیه شده در استان های مقصد برای استفاده صنعت و نه خشکاندن کارون هست. متاسفانه مدیران کشور٬ بیشتر استانی تصمیم می گیرن تا ملی و تا زمانی که نارضایتی اجتماعی بوجود نیاد پاسخگو نیستن. در واقع٬ تفکر ملی و نه قومی راهکار اصلیه.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
ما در کشوراساتید و کارشناسان و متخصصانی در این حوضه منابع آب داریم که از نظراتشون بخوبی میتوان استفاده کرد و از آنها راهکار خواست نه اینکه اگر کسی انتقاد درستی داشت بیفته گوشه زندان یا بهش انگ جاسوسی زده شود. مشکل کمبود و نبودآب جدی است آقایان!
احمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
من و خانواده ام چندصد سال
است اصفهان زندگی میکنیم
باوجود قبول همه مشکلات و خشک سالیها
در این سالهای پس از جنگ بسیاری از هموطنان استان خوزستان و چهارمهال ساکن اصفهان شده اند
خوب تشریف ببرن شهر خودشون تا آب را بندازن تو کارون
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۶
راه منطقی از بین بردن کارخانه های فولاد و پتروشیمی در اینمناطق و انتقال به محلهای دارای آب
بهمن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۶
هزاران ساله که کارون و زاینده رود و بقیه چیزا به حالت طبیعی بودن بدون کانال و تونل. ببینن چه کردن که همشون خشک شده و همون کارو نکنن. پدران ما هم با تونل آب جابجا میکردن و کشاورزی میکردن؟
ناشناس
|
Italy
|
۱۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
باید دید پیمانکار اصلی کیه و کیا سود میبرند ایران و محیط زیست در مرحله بعدیه.
ایمانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
ظاهرا باید خود مردم به صحنه بیایند وجلو این شبیخون بایستند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
آب دزدی حرام
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
مافیای آب
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
استاد گرامی تونل سوم کوهرنگ منبع تامین آبی است که جناب آقای خاتمی ریاست محترم جمهور اسبق به یزد ارسال فرمودند و باعث ایجاد این همه مشکل و تنش در اصفهان شد؛ میباشد.این تونل قرار بود منبع آب ارسالی به یزد باشد؛حال آنکه سالهاست از حق آبه اصفهانی های بیچاره دزدیده و به یزد ارسال میشود؛خاتمی و هم پالگیهایش باید پاسخگو باشند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
اون موقع که جناب خاتمی اینکار را کرد وضعیت اینجور نبود این دلیل نمیشود به قیمت نابودی یک منطقه منطقه دیگر آبادتر شود
ناشناس
|
United States
|
۱۳:۳۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
با فرار مغزها و غیرخودی دانستن عمده مردم، اکثر مسئولان توانایی پایینی دارند برای ارائه راه حلهای مناسب.
ابهام
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
چه دلیلی دارد تمام امکانات کشور صرف یک استان کویری و بدون آب مثل اصفهان شود ؟وجود کارخانه ذوب آهن اصفهان با مصرف آب بالا که باید در استانهای جنوبی تاسیس میشد در استان کویری اشتباه بزرگی بود که تاوان آن جبران نشدنی است. راستی برای من سوال است استخرهای تفریحی بزرگ و آکواریوم که چندی پیش در اصفهان افتتاح شد در راستای چه می باشد؟؟؟. مرگ استان خوزستان به بهای زنده نگهداشتن چه؟؟
قطعا باید اذعان کرد این همه بخاطر لابی بسیار قوی نمایندگان استان اصفهان هست که همیشه با فریاد مظلومیت نمایشی امتیازات زیادی را برای اصفهان گرفته اند.و چه بسا این با همراهی نمایندگان دوره های قبل استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری بوده و حالا متوجه شده اند چه کلاه گشادی سیاستمدارن اصفهان برای این استان ها دوخته اند.
ما در خوزستان آب نداریم به کوکانمان بدهیم آن وقت آقایان استفاده تفریحی و توریستی از آب میکنند!
تا بناک خودت میدانی که در شهرهای مثل مسجدسلیمان مردم آب را در مخازن با دمای 50 درجه مصرف میکنند و حالا که تابستان شد هفته یک بار برای چند ساعت آب وصل میشود و دوباره قطع میشود. اصلا چرا ما باید بدین شکل زندگی کنیم بقیه استانها آب تازه استفاده کنندو شما باید کاری کنید که جیره بندی برای همه استانها اجباری شود. چقدر ما خوزستانیها زجر بکشیم بذار بقیه هم ... .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
نزدیک به ۴۰ سال از که این صنایع ساخته شده است. شما اگه توانایی ساخت کارخانه داشتید تا حالا بجای غرغر کردن ساخته بودید.
بهتر است به خودتان بیایید. پیشرفت با تلاش و کوشش حاصل می شود نه با سر کوچه ایستادن و عینک ری بن زدن.
احمد رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
همین الان اصفهان عملا جیره بندی هست.اکثر مناطق 6 ساعت در روز آب داریم و مسئولان دائم میگویند آب امسال جیره بندی نیست!! دوست عزیز من، یه سر خواهشا بیا اصفهان، چه گناهی ما کردیم که باید آب چاه بخوریم و مبتلا به امراض کلیه؟ مگر اصفهان آب نداشت؟ الان به دلیل رها شدن زمین های کشاوری و خشکی تالاب گاوخونی که از تالاب هور العظیم بزرگتره، اصفهان خودش تولید کننده ریزگرد هست. چرا زوال اصفهان را بخواهیم؟
به نظر من مردم یزد و کرمان هم آدم هستند. باید مشکل اساسی حل شود. باید یه خط لوله از خلیج فارس و تاسیسات آب شیرین کن با ظرفیت حداقل 3 میلیارد متر مکعب در سال احداث بشه برای شهرهای سیستان، کرمان و یزد و آب زاینده رود اصفهان به خودش برگرده. الان امارات داره سالانه 11 میلیارد متر مکعب آب شیرین میکنه. چرا ما نتوانیم؟؟؟هیچ نیازی هم به انتقال اب از کارون نیست. خواهشا اهالی خوزستان هم حسادت و خود برتر بینی را کنار بگذارند..
رضایی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۶
زمانی که خوزستان صنایع داشت فکر نکنم اصفهان آب لوله کشی هم بداشت جناب ناشناس که فکر کردی مهد صنعت هستی ی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
معلوم است که چه سازی را با چه کوکی می‌زنید ؟ آب را تا وقتی به آبادان و خرمشهر انتقال نداده بودند هر روز از بی آبی این دو شهر قلمفرسایی می‌کردید و حال که به آنها آب رسید معلوم نیست برای چه منظوری جیغ بنفش میکشید که رود کارون جان رفتن به دریا ندارد. اگر طرح نوی دارید آن را بیان کنید . اگر دلسوز کشور و مردم هستید که هستید ! طرح عملیاتی مطرح کنید مشکل این کشور اینه که همه صاحب نظر هستند ولو غیر علمی و عملی ولی هیچ فرد عملگرا نیست . همه حرف میزنند و عمل را بر گردن دیگری می اندازند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
مصرف بی حساب تا کی در دل کویر صنایع اب بر ایجاد کردن برای چه
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
همه چیز برای اصفهان و یزد است. توسعه اصفهان و یزد تا همین حد هم غیر منطقی بوده و با زور سیاسی انجام شده. این کارها باعث اختلاف قومی میشود مگر اصفهانی ها چه برتری به ابادانیها دارند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۵
شما بجای سر تنبلی اگه کار کرده بودید تا حالا آبادان آباد شده بود.
کاستی های خودتون را سر بقیه خالی نکنید.
رضایی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۴۱ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۶
بزرگوار ناشناس شما ظاهرا اطلاعاتت خیلی پایینه. زمانی که آبادان صنعتی و آباد بود اصفهان چی داشت؟ جنگ و بعدش بی توجهی مسئولین این بلا رو سر آبادان آورد. فکر نکن خیلی همت کردی چهارتا کارخونه زدین به قیمت جون مردم خوزستان
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟