به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سومین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
3 مرداد 1290، صمصام السلطنه وزیران خود را به این شرح معرفی کرد: صمصام السلطنه، رییس الوزرا و وزیر جنگ- وثوق الدوله، وزیر خارجه- قوام السلطنه، وزیر داخله- حکیم الملک، وزیر مالیه- مشیرالدوله، وزیر عدلیه- دبیرالملک، وزیر پست و تلگراف- علاءالسلطنه وزیر علوم و اوقاف، صمصام السلطنه همچنین برنامه دولت را در چند اصل به مجلس تقدیم کرد. اصل اول: تبدیل انتخابات مجلس شورای ملی به یک مرحله ای. اصل دوم: حق تجدیدنظر در قانون اساسی، اصل سوم: خواستن اختیارات بیشتر برای وزیران.
3 مرداد 1296، بانک شاهی به مناسبت جنگ بین المللی، شعبه خود را در بازار تهران تعطیل کرد.
3 مرداد 1312، محاکمه دکتر لیند نبلات آلمانی، مدیرکل سابق بانک ملی و همکاران وی در عدلیه آغاز شد. دکتر لیند نبلات در سال 1306 به اتفاق عدهای از بانکداران آلمانی جهت تاسیس و اداره بانک ملی استخدام شده بودند. پس از تاسیس بانک نامبرده مرتکب چندین فقره اختلاس شد و بیلان جعلی تنظیم کرد. وکلای وی مظفرفیروز و دکتر آقایان بودند. دادگاه او را محکوم به 18 ماه زندان و پرداخت شصت هزارتومان خسارت نمود.
3 مرداد 1323، اساسنامه اوليه شوراي عالي اقتصاد تدوين شد.
3 مرداد 1340، بانک صادرات و واردات آمریکا هفت میلیون دلار به ایران وام داد.
3 مرداد 1343، لايحه كاپيتولاسيون در مجلس سنا به تصويب رسيد.
3 مرداد 1349، لایحه جدید تعرفه گمرکی منتشر شد.
3 مرداد 1367، نيروهاي سازمان مجاهدين خلق (منافقين) عمليات موسوم به «فروغ جاويدان» را در مرزهاي غرب كشور آغاز كردند.
3 مرداد 1393، به دنبال توافق ژنو ۳ و کاهش برخی از فعالیت های هستهای ایران در برابر کاهش بخشی از تحریم ها، پس از ۳۵ سال، شرکت هواپیمایی بویینگ با ایران قرارداد امضا کرد. در این رابطه کمپانی آمریکایی بویینگ، یکی از سازندگان اصلی هواپیما های مسافربری، از عقد قرارداد با هواپیمایی جمهوری اسلامی «برای تامین قطعات هواپیما» خبر داد.
منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد