آماده شدن آمریکا برای حمله به تأسیسات هسته ای ایران، اظهارات وزیر دفاع آمریکا در مورد تغییر رژیم در ایران، سفر هیأتی از کردهای سوریه به دمشق برای مذاکره با دولت، اعلام آمادگی امارات برای اعزام نیرو به مناطق مختلف خاورمیانه و درخواست آیتالله سیستانی برای تشکیل فوری دولت جدید عراق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ایجاد ناتوی عربی برای مقابله با ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رویترز در گزارشی به اقدام بی سر و صدای دولت ترامپ برای ایجاد یک ناتوی عربی با حضور شش کشور عربی حاشیه خلیج فارس به همراه اردن و مصر برای مقابله با ایران خبر داد.
بر اساس این خبر، کاخ سفید به دنبال همکاری عمیق تر میان این کشورها در زمینه دفاع موشکی، آموزشهای نظامی، مقابله با تروریسم و دیگر موضوعات نظیر تقویت اقتصاد منطقه ای و روابط دیپماتیک است.
مقامات دولت ترامپ امیدوارند این طرح که با نام "اتحاد استراتژیک خاورمیانه" نامیده میشود در نشستی که قرار است در 12 و 13 اکتبر در واشنگتن برگزار شود مورد بررسی قرار گیرد.
کاخ سفید تأیید کرد، در حال کار کردن بر مفهوم اتحاد با همکاران منطقه ای بوده و این موضوع از چندین ماه پیش در حال بررسی بوده است.
بر اساس گزارش رویترز، سنگینی این ائتلاف بر دوش دو کشور عربستان و امارات خواهد بود که همکاری تنگاتنگی با دولت ترامپ برای مقابله با ایران ایفا میکنند.
یک مقام ارشد ایرانی نیز به رویترز گفت: آمریکاییها و متحدان منطقهایش، تحت دستاویر تضمین ثبات در خاورمیانه، در حال تشدید تنش ها در منطقه هستند.
وی افزود: این رویکرد هیچ نتیجه ای نخواهد داشت و شکاف ها میان ایران، متحدان منطقهایش و کشورهای عربی مورد حمایت آمریکا را تشدید خواهد بخشید.
البته این اتحاد با چالش بزرگی مواجه است و آن قطع رابطه عربستان و امارات با قطر است؛ کشوری که میزبان بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در منطقه است. کشورهای عربی قطر را متهم به حمایت از تروریسم کرده اند، اتهامی که قطر آن را رد کرده است.
آماده شدن آمریکا برای حمله به تأسیسات هسته ای ایران
یک رسانه استرالیایی با استناد به گفتههای مقامات دولت کانبرا و در راستای همدستی با واشنگتن برای تشویش اذهان عمومی، مدعی آمادگی آمریکا برای حمله به تاسیسات هستهای ایران شد.
«ایبیسی نیوز» در مطلبی به نقل از منابع بلندپایه دولت کانبرا مدعی شد، آمریکا آماده بمباران تأسیسات هستهای ایران است و در این راه از حمایت اطلاعاتی استرالیا برخوردار خواهد بود.
گفتنی است منابع وابسته به دولت کانبرا برای آنکه ادعای خود را هراسآورتر جلوه دهند، تاریخ این حمله احتمالی را ماه آینده عنوان کردند!
البته برخی میگویند، همکاری اطلاعاتی هرگز به معنای مشارکت در نبرد و کمک به تعیین اهداف تلقی نمیشود.
این در حالی است که مالکوم ترنبول نخستوزیر استرالیا میگوید هیچ دلیلی وجود ندارد که گمان کنیم آمریکا آماده تقابل با ایران است و درخصوص چنین سناریویی با وی یا هیچ یک از وزرای خارجه یا دفاع استرالیا مشورت نشده است.
از سوی دیگر، گفته میشود کانادا و نیوزلند نیز هیچ تمایلی به ایفای نقش در این سناریوی تخیلی ندارند، حال آنکه به اذعان بسیاری از کارشناسان، با توجه به اوضاع ملتهب خاورمیانه، توسل به چنین اقدامات نسنجیدهای عواقب جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت.
هیچ معلوم نیست، ایبیسی نیوز با استناد به اظهارات چه منابعی داستان حمله آمریکا به تأسیسات هستهای ایران را مطرح کرده، اما آنچه مسلم است در کنار کارزار اعمال فشار اقتصادی دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و کارزار تبلیغاتی مایک پمپئو وزیر خارجه این کشور، ظاهراً مشوش کردن افکار عمومی ایران در اولویت برخی رسانههای بیگانه قرار گرفته تا حق اتحاد با واشنگتن ادا شود!
این در حالی است که سرلشکر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، دیروز پنجشنبه در واکنش به گزافهگوییهای ترامپ گفت: بدانید هیچ شبی نیست که ما نخوابیم و به شما فکر نکنیم. ما در آنجایی که فکر نمیکنید، نزدیک شما و در هر کجا که تصور نمیکنید، در کنار شما هستیم.
اظهارات وزیر دفاع آمریکا در مورد تغییر رژیم در ایران
«جیمز متیس»، وزیر دفاع آمریکا در واکنش به گمانهزنیهای رسانهای در خصوص آمادگی آمریکا برای حمله نظامی به ایران، این اخبار را از اساس کذب دانست.
آن طور که الجزیره خبر داده، متیس گفته: «سیاست ما، سیاست تغییر نظام حاکم بر ایران نیست و در پی براندازی نیستیم.»
وی در ادامه گفته: «هدف واشنگتن، تغییر رفتار ایران و (توقف) تهدیدهایی است که از سوی سپاه پاسداران و نائبانش، متوجه ما میشود.»
«متیس» در پاسخ به پرسشی درباره گزارش رسانه استرالیایی گفته بود: «اصلاً نمیدانم خبرنگاران استرالیا این خبر را از کجا آوردهاند. اطمینان دارم این اقدام (حمله به ایران) چیزی نیست که در حال حاضر در دست بررسی باشد. فکر میکنم داستانسرایی، بهترین توصیفی است که میتوانم درباره آن بگویم.»
سفر هیأتی از کردهای سوریه به دمشق برای مذاکره با دولت
هیأتی از «شورای دموکراتیک سوریه»، که شاخه سیاسی «نیروهای دموکراتیک سوریه» است، عصر پنجشنبه برای مذاکره با دولت سوریه وارد دمشق شد.
«الهام احمد» رئیس «شورای دموکراتیک سوریه» خود ریاست هیات اعزامی به دمشق را بر عهده دارد. «ابراهیم القفطان» رئیس «حزب سوریه آینده» نیز در این هیأت حضور دارد.
الهام احمد تصریح کرد، این هیأت وارد دمشق شد «تا درباره امور سیاسی و نظامی» با مقامهای سوریه گفتوگو کند.
سفر این هیات کُردی به دمشق در حالی صورت میگیرد، برخی شواهد حاکی از ایجاد همگرایی ملموس میان «نیروهای دموکراتیک سوریه»- که «یگانهای مدافع خلق» شاخه نظامی آن را تشکیل میدهد و تحت حمایت واشنگتن در نبرد علیه داعش است- و دولت سوریه است.
همزمان با این گزارش، که برخی از آنها از آمادگی کُردها برای واگذاری مناطق تحت سیطرهشان به دولت خبر میدهند، «شورای دموکراتیک سوریه» هفته گذشته از آمادگیشان برای سفر به دمشق به منظور انجام مذاکراتی با دولت سوریه و ایجاد دفترهایش در بسیاری از شهرهای سوریه از جمله پایتخت خبر داد.
این شورا همچنین فاش کرد، هیأتهایی از دمشق اخیرا از شمال سوریه دیدار کردهاند که «سازنده» بود.
پیشتر «بشار اسد»، رئیسجمهوری سوریه طی گفتوگوی رسانهای در اواخر ماه می گذشته، درباره مناطق تحت سیطره «نیروهای دموکراتیک سوریه» گفت: «درها را برای گفتوگو باز کردهایم، زیرا بیشتر این نیروها، سوری هستند. اگر چنین وضعیتی پیش نیاید ما با زور به آزادسازی این مناطق اقدام خواهیم کرد ما گزینههای دیگری نداریم».
طبق ادعای گروه «دیدهبان حقوق بشر سوریه» ـ وابسته به معارضان ـ حدود 27 از خاک سوریه تحت تصرف شبهنظامیان کرد است، در حالیکه ارتش سوریه کنترل 80 درصد از کشور را در دست دارد.
اعلام آمادگی امارات برای اعزام نیرو به مناطق مختلف خاورمیانه
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات در سخنانی در یک مرکز پژوهش در لندن گفت: ما آماده استقرار نیروهای بیشتری در سرتاسر خاورمیانه برای مقابله با دشمنانمان هستیم، چون دیگر نمیتوانیم به همپیمانان غربی مثل آمریکا و انگلیس اعتماد کنیم.
در حال حاضر درگیری برای نفوذ در خاورمیانه میان دو همپیمان یعنی امارات و عربستان بالا گرفته و این کشور کوچک حاشیه خلیج فارس در جنگهای مختلفی از جمله در سوریه و یمن مشارکت فعال دارد.
قرقاش در بخش دیگری از سخنان خود به مسأله ایران پرداخت و گفت: ما امیدواریم، تلاشهای کنونی آمریکا برای تغییر رفتار ایران نتیجه بدهد. ما نگران اختلافات در دیدگاههای اروپا و آمریکا درباره ایران هستیم.
درخواست آیتالله سیستانی برای تشکیل فوری دولت جدید عراق
عبدالمهدی کربلایی، نماینده آیتالله العظمی سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر شیعیان در خطبههای نماز جمعه این هفته در کربلا، خواستار تسریع در تشکیل دولت بر پایه اصول صحیح، اجرای برنامههای قاطع برای انتخاب کابینه و تعیین پستهای کلیدی شد.
وی افزود، اگر دولت از تعهدات خود شانه خالی کرده و پارلمان و قوه قضائیه تعطیل شوند، تنها راه پیشروی مردم تغییر روشهای اعتراضات صلحآمیز برای تحقق درخواستهای خود خواهد بود و در آن صورت اوضاع متفاوتتر از امروز خواهد شد.
کربلایی ادامه داد، امیدوار است که عقل و منطق در میان کسانی که مسئولیت را برعهده گرفتهاند، غالب بوده و پیش از فوت وقت به اصلاح امور بپردازند.
وی همچنین در این خطبه گفت: به مردم اعلام کردیم که نتایج انتخابات هرچه شد، اصلاح و تغییرات برای بهتر شدن که درخواست همه مردم و نیاز مبرم کشور است تنها به دست شما محقق میشود و اگر درست عمل نکنید این امر و به ویژه انتخاب فردی صالح و حریص به منافع عالی حاصل نخواهد شد.
کربلایی افزود، مرجعیت خواستار این است که قانون انتخابات ناظر بر آرا باشد و کمیساریای عالی انتخابات مستقل عمل کند. وی گفت: عدم اعمال این دو شرط موجب میشود بیشتر شهروندان از این روند اجتناب کنند.
کربلایی ادامه داد: انجام اصلاحات ضرورت دارد و اگر درخواستهای مردم کمرنگ شود در زمانی دیگر این درخواستها بازخواهند گشت.
وی ادامه داد، پس از گذشت هفتهها از اعتراضات مردمی و درگیری میان آنها و نیروهای امنیتی که منجر به کشته و زخمی شدن اشخاص شد، انجام دو مرحله ضرورت دارد: مرحله نخست اینکه دولت کنونی فورا درخواستهای تظاهرکنندگان را محقق کند و مرحله دوم آنکه دولت آتی در سریعترین زمان ممکن و با اصول صحیح تشکیل شود و نخست وزیر مسئولیت را بر عهده گرفته و در مبارزه با فساد قاطعانه عمل کند.