در ۲۸ مرداد ۱۳۹۷ نمایندگان مجلس در جلسهای علنی به تقاضای تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی رأی مثبت دادند. در اواخر سال ۸۸ بود که ۴۰ درصد از سهام پتروشیمی باختر طی سه مرحله به شرکت کاوش صنعت سپید که متعلق به برادران ن بود واگذار شد؛ واگذاری که ابهامات فراوانی داشت.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ شرکت پتروشیمی باختر یک شرکت مادرتخصصی (هلدینگ) در زمینه ساخت و راه اندازی واحدهای پتروشیمی و به طور خاص واحدهایی با محصولات در زمینه پلی اتیلن است. این شرکت در 17 بهمن 1383 و با تصویب دولت وقت ایران مبنی بر انتقال گاز اتیلن بوسیله خط لوله ای به طول 2200 کیلومتر از مبدأ عسلویه تا مهاباد تشکیل و شروع به فعالیت کرد. شرکت های زیرمجموعه پتروشیمی باختر، 12 شرکت به نام های شرکت پتروشیمی کاویان، شرکت پلیمر کرمانشاه، شرکت پتروشیمی لرستان، شرکت پتروشیمی مهاباد، شرکت پتروشیمی کردستان، شرکت بازرگان کالای باختر، شرکت مدیریت و توسعه صنعت باختر، شرکت پتروشیمی اندیمشک، شرکت پتروشیمی میاندوآب، شرکت بهره برداری خطوط انتقال اتیل غرب، شرکت پارس فنل، شرکت دی پلیمر آرین می باشند.
در 12 بهمن ماه 1396 و با پیگیری های سید مهدی فرشادان نماینده مردم سنندج، دیواندره و کامیاران در مجلس، طرح تحقیق و تفحص از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به مجلس کشیده شد.
در جلسه علنی مورخه 28 مرداد 1397 مجلس شورای اسلامی، نمایندگان با 150 رأی موافق، 25 رأی مخالف و هشت رأی ممتنع تصویب کردند که از نحوه واگذاری هلدینگ پتروشیمی باختر به بخش خصوصی تحقیق و تفحص انجام شود.
اما ماجرای این واگذاری پرابهام چیست؟
روایت پرابهام پتروشیمی باختر از آذر ماه سال 1388 و با تصمیم عجیب مجمع عمومی این شرکت کلید خورد. مجمع عمومی شرکت پتروشیمی باختر در اواخر پاییز سال 1388 تصمیم گرفت تا 25 درصد از سهام این شرکت را از طریق مزایده و نه از طریق بورس واگذار کند. این بلوک 25 درصدی در واقع سهام آن دسته از سهامداران دولتی بود که به زعم مجمع این شرکت از وظایف خود در تأمین سرمایه مورد نیاز شرکت سرباز زده بودند و به استناد مفادی از قانون تجارت، مجمع حق چوب حراج زدن بر سهام آن ها را داشت. سهام 25 درصدی این شرکت یکجا به مالکیت خریدار جدید درآمد. مدت کوتاهی از این واگذاری نگذشته بود که در اقدامی عجیب دو سهامدار دیگر شرکت پتروشیمی باختر نیز اعلام کردند که می خواهند سهام خود در این شرکت را واگذار کنند. این دو سهامدار که روی هم رفته 15 درصد از سهام شرکت را در اختیار داشتند، این سهام را در دو مرحله جداگانه و مستقل به همان خریدار اول واگذار کردند و به این ترتیب، در اواخر سال 1388، 40 درصد از سهام پتروشیمی باختر به بخش خصوصی و یک شرکت واگذار شد. نام این شرکت، کاوش صنعت سپید بود. قیمت و نحوه پرداختی بابت این 40 درصد سهام نیز در نوع خود جالب بود و بر ابهامات این واگذاری می افزود: 100 میلیارد تومان، آن هم به صورت اقساطی.
در ادامه روند پرابهام واگذاری پتروشیمی باختر، مسئولین این شرکت تصمیم گرفتند تا در سال 1390، سرمایه این شرکت را 11 درصد و از طریق انتشار سهام جدید افزایش دهند. تمام این 11 درصد سهم را نیز شرکت کاوش صنعت سپید خریداری کرد و با این خرید، سهام این شرکت به 51 درصد و به مرحله سهام مدیریتی رسید! این اقدام با شکایت سازمان خصوصی سازی مواجه شد اما در نهایت این شکایت راه به جایی نبرد.
اما پرسش دیگری که به ذهن می رسد، این که شرکت کاوش صنعت سپید متعلق به کیست؟ در جلسه علنی مجلس در 28 مرداد 1397 جلال محمودزاده نماینده مهاباد گفت که این واگذاری خاص به برادران «ن» انجام شده است.
اگر سری به سایت آگهی شرکت ها به آدرس http://www.rrk.ir بزنید و نام شرکت کاوش صنعت سپید را جستجو نمایید، به آگهی زیر خواهید رسید که در آن نام برادران نجفی به عنوان هیأت مدیره این شرکت آمده است.
حال باید منتظر تحقیق و تفحص مجلس از این واگذاری پرابهام ماند و دید که مجلس به چه نتایجی دست خواهد یافت.