براساس توصیه متخصصان در هفته یازدهم بارداری مهمترین کاری که مادران باردار باید انجام دهند این است که آزمایشهای ژنتیک و غربالگری را انجام داده و درباره آنها با پزشک مشورت کنند.
به گزارش تابناک، از هفته 11 تا 14 بارداری ممکن است یک سونوگرافی برای ارزیابی شفافیت بینی جنین و مقدار مایع پشت گردن به دست آید. این آزمایش در برخی شرایط پزشکی که ممکن است جنین در خطر باشد مانند احتمال سندرم داون ضروری است.
غربالگری بارداری چند مرحله است
طبق دستورالعملهایی که پزشکان متخصص دنبال میکنند سه آزمایش خون برای زنان باردار در طول بارداری توصیه میشود که برای تشخیص انواع مختلف ناهنجاریهای ژنتیکی از جمله سندرم داون، تریزومی 18 و اسپینابیفیدا مورد استفاده قرار میگیرد. این آزمایشها عبارتند از:
آزمایش غربالگری یکپارچه متوالی: این آزمایش میتواند تا 92 درصد احتمال ابتلای جنین به سندرم داون را تشخیص دهد.
آزمایش غربالگری یکپارچه سرم: این آزمایش قادر به شناسایی 88 درصد از حاملگیهای با سندرم داون است. این آزمایش معمولا در مواردی انجام میشود که سونوگرافی NT انجام نشده باشد.
آزمایش غربالگری چهارگانه (کوادمارکر): این آزمایش قادر به تشخیص 79 درصد از بارداریهای با سندرم داون است. خانمهایی که آزمایشهای اول و دوم را انجام ندادهاند باید این آزمایش را حتما انجام دهند.
غربالگری سندرم داون
برنامههای غربالگری دوران بارداری بر تشخیص سندرم داون، اختلالات رشد لوله عصبی جنین و اختلالهای کرموزومی به نامهای «تریزومی ۱۸» و «تریزومی ۱۳»- که کمتر شایع هستند- تمرکز دارد.
پزشکان انجام سندرم داون را در هفته دوازدهم توصیه میکنند. در صورتی که جنین مادری مشکوک به سندرم داون باشد، باید آزمایشها و غربالگریهای تکمیلی انجام شود تا نتیجه نزدیک به یقین باشد. گفتنی است از هر ۸۰۰ جنین، یکی مبتلا به سندرم داون است.