دود ممنوعیت‌های صادراتی یک شبه دولت در چشم صادرکنندگان

در نوزدهم مهر ۱۳۹۷ خبری مبنی بر قاچاق گوجه فرنگی در رسانه‌ها منتشر شد که در نوع خود جالب و تأمل برانگیز بود. شاید کمتر کسی فکر می‌کرد روزی برسد که محصول کشاورزی، چون گوجه فرنگی از کشور قاچاقی صادر شود! حالا پرسش این است ریشه این قاچاق گوجه فرنگی به آن سوی مرز‌ها به کجا بازمی‌گردد؟
کد خبر: ۸۴۲۰۷۱
|
۲۰ مهر ۱۳۹۷ - ۱۸:۰۶ 12 October 2018
|
7120 بازدید
|

دود ممنوعیت های صادراتی یک شبه دولت در چشم صادرکنندگاندر نوزدهم مهر ۱۳۹۷ خبری مبنی بر قاچاق گوجه فرنگی در رسانه‌ها منتشر شد که در نوع خود جالب و تأمل برانگیز بود. شاید کمتر کسی فکر می‌کرد روزی برسد که محصول کشاورزی، چون گوجه فرنگی از کشور قاچاقی صادر شود! حالا پرسش این است ریشه این قاچاق گوجه فرنگی به آن سوی مرز‌ها به کجا بازمی‌گردد؟

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در نوزدهم مهر 1397 خبری مبنی بر قاچاق گوجه فرنگی منتشر شد؛ خبری که در نوع خود جالب بود و ذهن هر شنونده و خواننده ای را به خود مشغول می کرد. تاکنون خبر قاچاق کالاهای مختلفی را شنیده بودیم اما این موضوع که یک روزی محصول کشاورزی چون گوجه فرنگی به کالایی تبدیل شود که بخواهد قاچاقی از مرزهای کشور خارج شود، دور از ذهن بود. اما پشت قضیه قاچاق گوجه فرنگی گذشته ای نهفته است که شاید با بررسی آن گذشته، اندکی موضوع قاچاق گوجه فرنگی قابل درک باشد.

با آغاز سال جاری تکانه های بازار ارز شدیدتر شد و یکباره قیمت دلار و سایر ارزها شروع به رشد چشمگیری نمودند. ارزش پول ملی روز به روز با کاهش مواجه شد و صادرات کالا رفته رفته نسبت به توزیع آن در بازار داخلی، توجیه اقتصادی پیدا کرد. تولیدکنندگان و تجار ترجیح دادند که کالاهای خود را به آن سوی مرزهای ایران بفرستند تا از این طریق سود بیشتری کسب کنند. صادرات بی رویه محصولات مختلف آغاز شد و این در حالی بود که در نبود آمارهای دقیق از میزان تولید محصولات و میزان مصرف داخلی آن ها، دولت دل خوش به افزایش میزان صادرات کالاهای غیرنفتی بود و مسئولین مربوطه با ذوق و شوق فراوانی اقدام به انتشار اخبار مربوط به افزایش میران صادرات کالاهای غیرنفتی می کردند. زمان گذشت و کمبود برخی کالاها در بازارهای داخلی رفته رفته با افزایش قیمت آن کالا و مشتقات آن در بازار به چشم آمد. یکی از آن کالاها، گوجه فرنگی بود.

با افزایش قیمت گوجه فرنگی و رب آن، وزارت صنعت، معدن و تجارت طی بخشنامه ای به تاریخ 27 شهریورماه 1397، صادرات گوجه فرنگی را جهت تنظیم قیمت آن در بازار داخلی از دوم مهرماه تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام کرد.

دود ممنوعیت‌های صادراتی یک شبه دولت در چشم صادرکنندگان

این ممنوعیت صادرات یک شبه که در برخی از اقلام دیگر نیز در طی چند ماه گذشته بعضاً مشاهده شده، بر خلاف قانون بود.

محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات طی مصاحبه ای در چهارم شهریور ماه 1397 در این زمینه، گفت: براساس قانون بهبود فضای کسب و کار باید نظریات بخش خصوصی در این زمینه اخذ و سپس تصمیم گیری شود.

وی ادامه داد: همچنین براساس قانون رفع موانع تولید، ممنوعیت باید در کمیته ماده ۳ سازمان توسعه تجارت طرح و در شورای اقتصاد تصویب شود و سه ماه بعد از تصویب لازم ‌الاجراست. رئیس کنفدراسیون صادرات افزود: از سوی دیگر قانون حقوق مکتسبه را داریم که براساس آن اگر دولت به هر دلیل تصمیم گرفت که شرایط ماده ۳۷ و قانون بهبود فضای کسب و کار را رعایت نکند، باید ضرر و زیان تولیدکننده و صادرکننده را پرداخت کند.

حالا پرسش این است که با رعایت نشدن قانون ممنوعیت صادرات و مهلت سه ماهه به صادرکنندگان گوجه فرنگی چه اتفاقی رخ داد؟

در آغاز درست روز بعد از اجرای بخشنامه ممنوعیت صادرات گوجه فرنگی (سو مهر 1397) صادرات این محصول کشاورزی از گمرکات کشور شد و به میزان یک میلیون و 655 هزار و 61 کیلوگرم گوجه فرنگی به ارزش 762 هزار و 77 دلار صادر شد. این صادرات به این دلیل بود که صادرکننده گوجه فرنگی قبل از ممنوعیت صادرات آن، قرارداد خود را منعقد کرده و پولی نیز از این بابت دریافت کرده و حالا ملزم به انجام تعهدات خود بود که ناگهان یک شبه ممنوعیت صادرات بدون در نظر گرفته شدن مهلت سه ماهه اعمال شد.

پس از آن که آمارهای مربوط به صادرات گوجه فرنگی در روزهای بعد از ممنوعیت صادرات آن منتشر شد، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی با ارسال نامه ‌ای گلایه‌ آمیز به محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت از بی توجهی به ممنوعیت صادرات گوجه‌ فرنگی و رب آن گلایه کرد. این نامه گلایه آمیز، در نهایت باعث شد تا نظارت بر صادرات گوجه فرنگی از گمرکات کشور شدیدتر شود و در نتیجه، صادرکنندگان مجبور شدند برای انجام تعهدات خود به قاچاق گوجه فرنگی روی بیاورند.

این روند در بسیاری دیگر از کالاهای صادراتی نیز طی چند ماه گذشته دیده و نبود آمار دقیق از میزان تولید و مصرف یک محصول و همچنین تصمیمات یک شبه دولت برای ممنوعیت صادرات کالا باعث شده است تا دود این بی تدبیری های دولت به چشم صادرکنندگان و تولیدکنندگان برود. در این وضعیت، اگر صادرکنندگان به تعهدات بین المللی خود عمل نکنند، رفته رفته بازارهای صادراتی را از دست می دهند و اگر به تعهدات خود عمل کنند، بخشنامه های ممنوعیت صادرات را زیر پای گذاشته اند و جریمه خواهند شد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۱
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
دیگه جرات نداری تابناک نظرات مردم رو چاپ کنی???
پاسخ ها
کیوکامبر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
صادرات گوجه باعث ایجاد تولید و افزایش کاشت گوجه میشه.. بشرطی که درست مدیریت بشه.. و فقط آقا دلاله سود بنره.....
احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
گوجه درسته یا گورجه؟ یا گوبجه؟ اصلاً این کلمه گوجه چرا اینقدر بی معنی به نظر میرسه؟ دکتر حداد عادل به دادمون برس!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
اینقدر نمی دانند که نمی توانند که اینده را پیش بینی کنند ولو با احتکارهایی که صورت گرفته
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
با آن کارخانه ای که یک شبه قیمت رب گوجه را سه برابر می کنه باید چه برخوردی بهتر از این بشه ؟ گوجه اش خارجی بود ؟ اگه جلوی صادرات را نگرفته بود الان یک مثنوی صدمن کلمه از تابناک منتشر می شد که دولتیا چرا به فکر رب مردم نیستند ! یک نگاه به دوره افزایش ارز و رفتار خودتون و مطالب منتشرتون بکنید ببینید چه اتشی سوزاندید دیروز پوشک و امروز رب و ...
ناشناس
|
Netherlands
|
۲۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
این حسن روحانی و کابینه اش جز خسارت برای تمام اقشار جامعه و همه صنوف هیچ دست آوردی نداشته اند
پاسخ ها
متین
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۱
معلومه خیلی برات گرون تموم شده که دیگه نمیتونی اونور دلار های گوجه فرنگی رو به جیب بزنی ، مردم دارن از زیر بار گرونی مایحتاج اولیه میمیرن تو فکر صادرات و جیب خودتی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
ریشه اش در بی ارز ش کرد ن پول ملی ازسوی دولت تدبیر وامبده
ناشناس
|
France
|
۲۰:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
این موضوع گوجه فرنگی دقیقا تقاص وانتقامی بود که بابت تمسخر کردن احمدی نژاد برای دولت بنفش پیش آمد والبته چندین برابر آبروریزی بیشتر ...مثل دهها مورد دیگر !
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
نه تولید زیاد شده ونه مصرف مردم برای گوجه کم شده .تره بار را هم مگه میشه سلف بفروشی ؟ جالبه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
کشوری که با بحران بی آبی درگیر است و دشتها درحال نشست هستند صادرات محصولات کشاورزی با چه منطقی انجام میشود
پرویز
|
United Arab Emirates
|
۲۱:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۷/۲۰
گوجه وسیب زمینی رانمیتونن قیمتش راثابت نگه دارند .خدایاوقته ظهورحضرت مهدی فرارسیده ایشان رابفرست مارا نجات بده
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟