پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون افزایش نسبی قیمت نفت در بازار جهانی، وحشت از کاهش رشد اقتصادی جهان و افت شدید بازارهای سهام، احتمال افزایش تعرفه برق پرمصرفها از آذرماه، بانک زیرساختی چین: آسیا با بحران بزرگ مالی روبه رو خواهد شد، ریاض به صندوق سرمایه گذاری روسیه و چین میپیوندد و تمرکز جنوب شرق آسیا بر خودروهای داخلی را در بر دارد.
رکوردشکنی طلا در بازار جهانی
روز پنجشنبه، قیمت طلا تحت تأثیر سقوط بازارهای سهام جهانی که تقاضا برای این فلز ارزشمند به عنوان دارایی مطمئن را تقویت کرد، به بالاترین حد خود در بیش از سه ماه گذشته رسید. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز پنجشنبه بازار سنگاپور ۰.۳ درصد افزایش یافت و به ۱۲۳۷.۰۴ دلار رسید. در بازار آمریکا، هر اونس طلا برای تحویل در دسامبر ۰.۷ درصد افزایش یافت و به ۱۲۳۹.۷۰ دلار رسید. به گزارش ایسنا، به گفته وانگ تائو - تحلیلگر فنی رویترز - هر اونس طلا برای تحویل فوری ممکن است مقاومت در سطح ۱۲۳۸ دلار را بشکند و وارد محدوده ۱۲۵۲ تا ۱۲۶۳ دلار شود. بر اساس گزارش رویترز، طلا که به دلار معامله میشود، در شرایط ابهام سیاسی و اقتصادی به عنوان دارایی مطمئن با افزایش تقاضای خرید روبهرو میشود. قیمت طلا پس از این که اواسط اوت به ۱۱۵۹.۹۶ دلار - که پایینترین قیمت خود از ژانویه سال ۲۰۱۷ بود - سقوط کرد، بیش از شش درصد رشد کرده است.
افزایش نسبی قیمت نفت در بازار جهانی
در معاملات روز پنجشنبه بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت برنت دریای شمال با 42 سنت افزایش نسبت به روز چهارشنبه 76.59 دلار رسید. نفت آمریکا نیز 21 سنت افزایش یافت و 67.03 دلار در هر بشکه قیمتگذاری شد.
وحشت از کاهش رشد اقتصادی جهان/افت شدید بازارهای سهام
روز پنجشنبه، پس از این که سقوط سنگین سهام تکنولوژی باعث شدیدترین افت یک روزه سهام والاستریت شد و تمام سود شاخصها از ابتدای سال تا کنون را از بین برد، با فرار میلیاردها دلار سرمایه از بازارها، سهام آسیایی سقوط کرد. سرمایهگذاران سهام بیشتر و بیشتر راجع به نحوه قیمتگذاری سهام نگران میشوند و این در کنار احتمال رشد نکردن درآمدهای شرکتهای بزرگ، نرخهای بهره بالا و تداوم جنگ تجاری آمریکا-چین که رشد اقتصادی جهان را تهدید میکند، فشار زیادی به بازار وارد کرده است. گستردهترین شاخص سهام آسیا-اقیانوسیه اماسسیآی در خارج از ژاپن، امروز تقریبا ۲ درصد سقوط کرد و افت امسال خود را به بیش از ۱۸.۵ درصد رساند. نیکی ژاپن با سقوط سنگین ۳.۳ درصدی به پایینترین سطح ۶ ماهه خود رسید. سهام استرالیایی به پایینترین میزان بیش از یک ساله خود رسید. شاخص گسترده تاپیکس توکیو ۳ درصد سقوط و بیش از ۱۵۵ میلیارد دلار از ارزش بازار را دود کرد. درحالیکه اقدامات حمایتی دولت نتوانست نگرانیهای سرمایهگذاران در مورد محدودیتهای سنگین سرمایهگذاری و جنگ تجاری با آمریکا را کاهش دهد، سهام چین هم در منطقه قرمز قرار گرفتند و شاخص سهام شرکتهای برتر چین، کامپوزیت اساسای، ۲.۵ درصد سقوط کرد. شاخص هانگسنگ هنگکنگ ۲.۲ درصد به عمق فرو رفت.
احتمال افزایش تعرفه برق پرمصرفها از آذرماه
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی گفت: برای افزایش تعرفه برق مشترکان پرمصرف مذاکرات بسیاری با مجلس و دولت انجام شده که اگر تاییدیه مجلس ارائه شود، این کار عملیاتی خواهد شد. همایون حائری در گفتوگو با ایسنا، در پاسخ به این که آیا تا ماه آینده تکلیف تعرفه برق مشرکان پرمصرف مشخص میشود، اظهار کرد: پیشبینی میشود که این اتفاق بیفتد چراکه تاکنون نیز بسیاری از مراحل این کار طی شده است. وی با تاکید بر این که وزارت نیرو جدی بهدنبال اجرای این مساله است، ابراز کرد: هدف این است که با انجام این کار، مشترکان پرمصرف به جمع مشترکان کممصرف اضافه شوند. اما در این میان بسیاری از کارشناسان بر این باورند که مشترکان پرمصرف خانگی بهدلیل سهم بالایی که از مصرف برق در ساعات اوج بار دارند، اصلیترین گزینه برای اصلاح تعرفه برق بوده و در نتیجه لازم نیست قیمت برق برای همه مردم افزایش پیدا کند. در حال حاضر تولید برق بهطور متوسط حدود ۱۰۵ تومان بهازای هر کیلووات ساعت برای وزارت نیرو هزینه دارد و فروش آن بهدلیل اعطای یارانه دولتی به قیمت ۶۵ تومان بهطور متوسط انجام میشود.
تمرکز جنوب شرق آسیا بر خودروهای داخلی
چند کشور جنوبشرق آسیا در تلاشند تا روشهایی را برای محافظت از صنعت نوظهور خودروی خود در برابر واردات بیرویه اجرایی کنند. این در حالی است که در اواخر سال گذشته خودروسازان داخلی در این کشورها از پرداخت عوارض معاف شدند. به نقل از دنیای اقتصاد، اندونزی، ویتنام و تایلند اقداماتی را در نظر گرفتهاند تا بتوانند واردات خودرو را متوقف سازند یا خودروسازان داخلی را مورد حمایت قرار دهند. مالزی نیز به دنبال افزایش فروش خودروی داخلی خود به نام پروتون با استفاده از روش محدود ساختن خودروهای خارجی است. این روند به دلیل تلاش این کشورها برای تقویت اقتصاد خود در کوتاهمدت به روش محبوبی بدل شده است؛ اما کارشناسان میگویند این اقدامات میتواند صنعت خودروی این کشورها را در بلندمدت تضعیف کند. اندونزی به تازگی برنامهای را در دستور کار خود قرار داده است تا بتواند تعداد خودروهایی را که شرکتهای خارجی به این کشور وارد میکنند، بر اساس مشارکت آنها در توسعه اقتصاد اندونزی تعیین کند.
«کریل دمیترف»، رئیس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه پنجشنبه گفت: عربستان مصمم به پیوستن به صندوق سرمایه گذاری مشترک مسکو و پکن است. به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، دمیترف این اظهارات را در حاشیه کنفرانس داووس صحرا در ریاض عربستان اعلام و تصریح کرد، با پیوستن عربستان به این صندوق، نام آن به صندوق مشترک روسیه - چین - عربستان تغییر نام می دهد. رئیس صندوق سرمایه گذاری روسیه بدون ذکر جزئیات دقیق افزود که ریاض سرمایه هنگفتی به این صندوق تزریق خواهد کرد، اما اعلام جزئیات تشکیل صندوق جدید به زودی اعلام می شود. دمیترف همچنین اعلام کرد، شرکت راه آهن روسیه امیدوار است، بتواند در طرح تأسیسات زیربنایی عربستان مشارکت داشته باشد. رئیس صندوق سرمایه گذاری مستقیم روسیه به نقل از بن سلمان گفت، ریاض ایمان دارد که روسیه توانمندی و تکنولوژی های متمایزی دارد که می تواند به عربستان در اجرای طرح هایش کمک کند. روابط مسکو و پکن با افزایش تنش بین روسیه و غرب توسعه بی سابقه ای یافت، به گونه ای که چین به شریک تجاری نخست کرملین تبدیل شده و روس ها در جایگاه نهم شرکای تجاری چینی ها قرار گرفتند.