فتاوای آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (قدس سره)
نظر به نامحرم و گفتگو و تماس با او
سؤال 1716 :شرکت یک خانم مسلمان متدین در مراکز آموزشى و دانشکده ها جهت تعلیم و تعلّم چه صورت دارد؟ در صورتى که اکثر اساتید مردند و در کلاسها اغلب خانمها حجاب ندارند؟
جواب: با رعایت حجاب و اکتفا به مقدار ضرورى از نگاه و صحبت، مانعى ندارد. و عدم رعایت دیگران براى کسى که رعایت مى کند، اشکالى بوجود نمى آورد.
سؤال 1717 :در بعضى ممالک مسأله محرم و نامحرم چندان مورد اهمیت نیست. خصوصاً روستانشینان، مثلا زن خود را از برادر شوهر حفظ نمى کند و او را به منزله برادر واقعى مى داند. چنانچه متقابلا او هم وى را خواهر خویش مى داند و چه بسا مصافحه مى کنند یا همدیگر را مى بوسند یا دختر عمو و دختر دایى با پسر خاله یا عموزاده مصافحه و روبوسى مى کنند، این عمل چون از روى سادگى و بدون قصد ریبه مى باشد آیا اشکال دارد؟ و بر فرض محذور داشتن، از روى پارچه حکمش چیست؟
جواب: هیچ یک از موارد فوق جایز نیست. و بهتر است از روى پارچه نیز اجتناب شود.
سؤال 1718 :در محیط دانشگاههاى کشورهاى غربى هنگام برخورد با اساتیدِ زن یا دانشجویانِ دختر، ناگزیر از مصافحه هستیم. وگرنه حمل بر سوء ادب دانشجویان مسلمان مى شود، تکلیف چیست؟
جواب: لازم است به آنها تفهیم کنید که عدم مصافحه با زن اجنبى ناشى از سوء ادب نیست. بلکه معلول عقیده اسلامى و تعهد به احکام آن است[1]
سؤال 1719 :صحبت کردن مرد با زن نامحرم چه حکمى دارد؟
جواب: اگر توأم با قصد لذت و شهوت نباشد، مانعى ندارد.
سؤال 1720 :شخصى علاقمند به دخترى است جهت ازدواج، و چون تمکن مالى ندارد و حیاء مانع است پدر و مادر را در جریان بگذارد، آیا مى تواند با او صحبت کند یا بنویسد که خواهان ازدواج با او مى باشد؟
جواب: اطلاع به او فى نفسه اشکالى ندارد. مگر این که موجب مفسده یا متهم شدن بشود.
سؤال 1721 :در یک خانه چند برادر با خانواده خود زندگى مى کنند. گاهى به حسب اتفاق برادر به زن برادر نگاه و گاهى هم شوخى مى کند. با عادى بودن این جریان، حکم مسأله چیست؟
جواب: نگاه به زن نامحرم جایز نیست. اگرچه زن برادر باشد و در یک جا زندگى کنند و مزاح و شوخى توأم با قصد لذت جایز نیست.
[1] مسائلى در این زمینه در احکام پزشکى تحت عنوان تماس با نامحرم ص 594 مطرح گردیده است
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.