چرایی رد طرح کودک همسری در مجلس از زبان طیبه سیاوشی؛

مخالفان می‌گویند ممانعت از ازدواج کودکان ترویج لیبرالیسم است/ کودکی که نمی‌تواند خودرو معامله کند، چگونه بزرگ‌ترین قرارداد عمرش را امضا کند؟

مخالفان می‌گویند در فرهنگ غرب اگرچه ازدواج در سنین پایین غیر قانونی است و اجازه آن از سوی مراجع ذیصلاح صادر نمی‌شود، آن‌ها از همان سنین کودکی به فرزندان خود نحوه ارتباط جنسی را آموزش می‌دهند و کودکانی که نیاز به رابطه جنسی داشته باشند با محدودیت زیادی رو به رو نمی‌شوند. این در حالی است که در کشور و فرهنگ ما هر گونه ارتباط جنسی باید در چارچوب قانون و ازدواج باشد و غیر از آن امکان دیگری وجود ندارد.
کد خبر: ۸۶۳۹۸۶
|
۰۵ دی ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۰ 26 December 2018
|
17345 بازدید
|
مخالفان می‌گویند نمی‌توانیم مانع رابطه جنسی کودکان شویم/ کودکی که نمی‌تواند خودرو معامله کند، چگونه بزرگ‌ترین قرار داد عمرش را امضاء کند؟از جمله طرح‌های پرحاشیه و جنجال برانگیزی که در ماه‌های اخیر توسط گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مورد پیگیری قرار گرفت، باید به طرح ممنوعیت ازدواج کودکان به ویژه دختران زیر سیزده سال اشاره کرد؛ طرحی که به رغم فراز و نشیب‌های و اصلاحات فراوان، توسط اعضای کمیسیون قضایی مجلس رد شد و امکان تبدیل شدن به قانون را پیدا نکرد.

به گزارش «تابناک»؛ طرح ممنوعیت ازدواج کودکان و یا افزایش حداقل سن ازدواج که به «کودک همسری» معروف شد، از جمله طرح‌های مهمی بود که در ماه‌های اخیر توسط فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی تدوین و پیگیری شد. این طرح که از همان ابتدا مخالفان فراوانی در مجلس شورای اسلامی داشت، در نهایت با رأی اکثریت اعضای کمیسیون قضایی مجلس رد شد و اجازه تصویب نیافت.

این را می‌توان از واکنش اخیر «طیبه سیاوشی»، یکی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی برداشت کرد که روز گذشته و در رابطه با آخرین وضعیت طرح «کودک همسری» در صفحه مجازی خود نوشت: متأسفانه طرح ما برای ممنوعیت ازدواج دختران زیر ۱۳ سال به طور کلی در کمیسیون قضایی مجلس رد شد. آن هم با وجود آنکه پیشتر یک فوریت طرح در صحن مجلس رأی آورده بود. دلایل مخالفان بیشتر مسائل فقهی و شرعی عنوان شد و البته اینکه طرح ما کپی‌برداری از طرح‌های غربی است.

بر اساس طرحی که به آن اشاره شد و هفته جاری کمیسیون قضایی مجلس به کل آن را رد کرد، حداقل سن ازدواج برای دختران ۱۶ و برای پسران ۱۸ سال پیش‌بینی و ازدواج برای دختران زیر ۱۳ سال مطلقا ممنوع شده بود؛ طرحی که پیشتر نیز «پروانه سلحشوری» یکی دیگر از نمایندگان تهران از تلاش‌های فراوان برخی نمایندگان برای رد آن گفته بود و در نهایت نیز مخالفان طرح توانستند مانع تصویب این طرح شوند.

همزمان با رد طرح مورد اشاره در کمیسیون قضایی مجلس، موجی از اعتراضات در این باره در فضای مجازی شکل گرفت که ناظر بر ضرورت وجود چنین قانونی در جامعه بود؛ ضرورتی که البته اکثریت اعضای کمیسیون قضایی مجلس به آن باور ندارند و معتقدند که این طرح مشکلات فقهی و اجتماعی فراوانی دارد.

طیبه سیاوشی، یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی که یکی از نمایندگان پیگیر قانونی شدن این طرح بود، در رابطه با چرایی رد طرح کودک همسری در کمیسیون قضایی مجلس و خسارات‌ آن برای جامعه توضیحاتی را در اختیار «تابناک» قرار که قابل تأمل است.

سیاوشی در مورد ضرورت قانون شدن طرح کودک همسری و سابقه پیگیری این طرح در مجلس به «تابناک»، گفت: کودک همسری موضوع روزی نیست. همانطور که سابق بر این هم نمایندگان مجلس ششم به اصلاح قانون ۱۰۴۱ قانون مدنی ورود کردند و توانستند سن ازدواج را از ۹ سال به ۱۳ سال برسانند، بر اساس مطالباتی که در جامعه وجود داشت، ما نیز به این موضوع ورود کردیم. در جامعه بررسی که بکنید، خواهید دید آمار طلاق و کودک بیوگی به شدت در حال افزایش است و باید برای مقابله با این پدیده خسارت بار به صورت جدی اقدام کرد.مخالفان می گویند ممانعت از ازدواج کودکان ترویج لیبرالیسم است/ کودکی که نمی‌تواند خودرو معامله کند، چگونه بزرگ‌ترین قرار داد عمرش را امضاء کند؟


وی در مورد نحوه ورود نمایندگان مجلس به این طرح افزود: در اولین جلسه‌ای که ما در مجلس برای بررسی قانون کودک همسری برگزار کردیم و مستندات آن موجود است، متخصصان بسیاری در حوزه‌های حقوقی، پزشکی، روانشناسی، اجتماعی و مردم شناسی در جلسه حضور داشتند و اکثر با تصویب قانون منع ازدواج کودکان موافق بودند.

سیاوشی در مورد چرایی مخالفت با این طرح در کمیسیون قضایی مجلس ادامه داد: مخالفان طرح کودک همسری من و دیگر نمایندگانی که پیگیر این طرح هستیم را متهم می‌کنند، به اینکه در راستای سند ۲۰۳۰ حرکت می‌کنیم و به دنبال تصویب قانونی هستیم که الگوبرداری شده از طرح‌های غربی است؛ استدلالی که واقعاً من نمی‌دانم چگونه به آن رسیده اند و با تمسک به آن در حال تخریب ما هستند!

وی تصریح کرد: مخالفان می‌گویند در فرهنگ غرب هرچند ازدواج در سنین پایین غیر قانونی است و اجازه آن از سوی مراجع ذیصلاح صادر نمی‌شود، آن‌ها از همان سنین کودکی به فرزندان خود نحوه ارتباط جنسی را آموزش می‌دهند و کودکانی که نیاز به رابطه جنسی داشته باشند، با محدودیت زیادی رو به رو نمی‌شوند. این در حالی است که در کشور و فرهنگ ما هر گونه ارتباط جنسی باید در چارچوب قانون و ازدواج باشد و غیر از آن امکان دیگری وجود ندارد.

نماینده مردم تهران افزود: مخالفان می‌گویند اگر ما قانون منع ازدواج کودکان را به تصویب برسانیم، عملاً کودکانی که نیاز به رابطه جنسی دارند را تا سن قانونی مشخصی از این موضوع منع کرده ایم که باعث بروز مشکلات دیگری خواهد شد.

وی در همین باره اضافه کرد: این استدلال مخالفان در حالی مطرح می‌شود که باید بپذیریم ارتباط میان ازدواج و رابطه جنسی آنقدری که مخالفان مطرح می‌کنند به هم پیوند ندارد. واقعیت این است که الزاماً کسانی که به دنبال ازدواج می‌روند، به دنبال نیت جنسی نیستند و کسانی که نیاتی، چون رابطه جنسی در سر دارند به دنبال ازدواج نمی‌روند.

سیاوشی در رابطه با ضرورت حساس بودن نهاد‌های حاکمیتی در مورد رواج پدیده کودک همسری گفت: ازدواج امری است که سال‌های طولانی با فرد همراه خواهد بود. ازدواج را باید بزرگ‌ترین قرار داد اجتماعی زندگی افراد در نظر گرفت که نمی‌توان نسبت به آن بی تفاوت بود و اجازه داد که با اجبار امضا شود.

این نماینده مجلس ضمن اشاره به پیامد‌های خسارت بار کودک همسری گفت: در مورد پیامد‌های اجتماعی و فرهنگی پدیده کودک همسری صحبت‌های زیادی در رسانه‌ها مطرح شده است، اما شاید یکی از موضوعاتی که کمتر به آن توجه می‌شود، این است که با رواج کودک همسری با کودکانی رو به رو خواهیم بود که از دوران کودکی خود بدون یافتن آموزش‌های لازم خارج می‌شوند و وارد دنیای بزرگسالی می‌شوند، بدون اینکه برای این دوران آموزش و آمادگی لازم را به دست آورده باشند.

وی افزود: بررسی‌ها نشان می‌دهد بیشتر کودکانی که وارد این چرخه می‌شوند، کودکانی هستند که یا پدر آن‌ها معتاد است و یا به لحاظ مالی فقیر هستند و کودک خود را در ازای دریافت مبلغی به عقد فرد دیگر درمی‌آورند؛ اتفاقی که در آن مصالح و رضایت کودک در نظر گرفته نمی‌شود و جالب اینکه همین کودک در آینده باید به پرورش کودک بپردازد.

سیاوشی تأکید کرد: این وضعیت زمانی بغرنج‌تر می‌شود که بدانیم بسیاری از دختربچه‌هایی که به عقد مردان بزرگسال درمی‌آیند به اجبار ولی خود و در مناطق مرزی به عقد اتباع بیگانه درمی‌آیند و به دلیل نداشتن هویت ایرانی توسط همسر از بسیاری خدمات رفاهی و اجتماعی باز می‌مانند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در مورد مناطقی از کشور که بیشترین حجم از کودک همسری در آن‌ها اتفاق می‌افتد، افزود: این پدیده در بیشتر مناطق کشور وجود دارد، ولی مطالعات تخصصی و گزارش‌های به دست آمده نشان می‌دهد که در استان‌هایی مثل سیستان و بلوچستان، هرمزگان، زنجان و آذربایجان غربی بیشتر است و زنجان در پدیده کودک همسری رتبه اول را دارد.

وی در مورد یکی از دلایل رد طرح توسط کمیسون قضایی که ناظر بر لزوم ورود فرهنگی به این پدیده است، گفت: این استدلال که پدیده کودک همسری یک موضوع فرهنگی است و نمی‌توان با قوانین سفت و سخت مانع بروز آن شد را من قبول ندارم. اول اینکه حتی برای نهادینه کردن ارزش و هنجار‌های فرهنگی نیز نیاز به قانون است و بدون تمسک به قانون امکان نهادینه کردن ارزش‌ها وجود ندارد و دیگر اینگه چطور ما برای کودکان در بسیاری قرارداد‌های دو و یا چند طرفه محدودیت قائل می‌شویم، اما در بزرگ‌ترین قرارداد آن‌ها محدودیتی اعمال نمی‌کنیم. به طور مشخص چرا یک کودک امکان خرید و تملک یک خودرو را بخاطر سن کم پیدا نمی‌کند، اما همان کودک اجازه دارد که در سنین کودکی بزرگ‌ترین قرارداد زندگی خود را که سال‌ها با او همراه خواهد بود، امضا کند؟

وی در مورد این انتقاد که طرح کودک همسری مشکل فقهی دارد نیز گفت: مخالفان در حالی با تمسک به مسائل فقهی من و دیگر همکارانم که این طرح را دنبال می‌کنیم به اقدام غیر فقهی متهم می‌کنند که در میان فقها نیز اجماع کاملی روی این موضوع وجود ندارد. برای مثال چند ماه قبل به اتفاق تعدادی از نمایندگان از آیت الله مکارم شیرازی به عنوان یکی از مراجع تقلید همین مسأله را استعلام کردیم و ایشان فرمودند که معیار ازدواج افراد نباید بلوغ جسمی و جنسی بلکه بلوغ عقلی باشد.

سیاوشی در پایان و در مورد سرنوشت این طرح اضافه کرد: با توجه به اینکه طرح کودک همسری در کمیسیون قضایی مجلس رد شد، باید گزارش رد طرح در صحن علنی مجلس قرائت شود و نمایندگان در صحن در مورد بازبینی و یا رد کامل آن اظهار نظر کنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۷
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
دستور شرع هم داریم که همان کودک می تواند ازدواج موقت کند تا با بستگان نانتی اش محرم شود
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۰۲:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
میگم که یه نمکدون از خودت آویزون کن که خیلی حالیته حیفه چشم بخوری
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
این بحث ها همش فرا فکنی برای تخریب رقبا است.
بحث سیاسی است
گرنه هیچ کسی دخترش را زیر 13 شوهر نمی دهد.
اگر هم قومی و طیفی باشد که شوهر دهد، منع هم بگذارید اثری ندارد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
نبود هیچ راهی برای برقراری رابطه جنسی جز ازدواج دلیل اصلی رد طرح است. ابتدا باید رابطه جنسی خارج از ازدواج و قانون تعریف شود که بعید میدانم چنین اتفاقی بیفتد.
ناشناس
| Thailand |
۱۱:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
تابناک ! برای ثبت در تاریخ ایران و جهان و شناساندن واضح مواضع و عملکرد افراد موثر بر امور زندگی مردم بویژه کودکان به ملت، لطفا اسامی و مشخصات افرادی که در بیرون و درون مجلس حامی و یا موافق یا مخالف تصویب این طرح هستند را لیست کرده و منتشر کنید تا مردم بتوانند در وقت مقتضی چرتکه بیندازند
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
رد این طرح توسط برخی نمایندگان واقعا جای تعجب و تاسف دارد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
مخالفین این طرح آیا حاضرند دختران خود را در سنین کودکی به ازدواج مرد بزرگسال در آورند ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
کاملا درست است
بقیه حقوق از جمله حق رای و ... رو هم بدهید به ۹ سال به بالا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
خواهش می کنم عقب نشینی نکنید و دوباره این طرح را ارایه دهید تا این مردان متحجر که نقش نماینده را ایفا می کنند از رو بروند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
آیا فقه اجازه اجحاف به اینهمه کودک ایرانی را می دهد؟!!!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
جای آن است که خون موج زند در دل لعل

زین تغابن که خزف می‌شکند بازارش
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۷:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
این فرمان خداست نکند با فرمان خدا هم مخالفت میکنید ؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۵۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
شما بیا ایران بعد نظر بدید نه از بیرون نسخه بپیچونید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
این فرمان خدا برای 1400 سال پیش عربستان بوده نه برای امروز ایران. نمیتونی چشماتو روی همه حقایق ببندی که
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
آقای بیسواد همان اسلام گفته باید قوانینش را با توجه به شرایط روز تفسیر و اجرا کنند
ولی متاسفانه کسانی که باید به اینکارهای مهم و حیاتی برسند در گیر مسایل سیاسی و ...شده اند و علاقه ای به کارکردن در حوزه تخصصی خودشان را ندارند
تاوانش را باید دخترکان بینوا و بی پناه که گرفتار پدران فقیر شده شان و کم سواد شده اند با رنج و درد و تلف شدن آینده شان بپردازند
ناشناس
| Netherlands |
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
پاکستانیا میگن واکسن زدن قدم گذاشتن در را شیطانه.
اونم فرمان خداست؟
آب لوله کشی هم اولش مشکل شرعی داشت. اونم به خدا میبستن.


همه چی رو به خدا میبندید گناه داره. استفاده از عقل و منطق هم فرمان خداست.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
احکام خودتان را به پای خداوند ننویسید. عذابی سخت در انتظار شما و امثال شماست
احسان
| Germany |
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
آب لوله کشی و دوش گرفتن و اینترنت و ماهواره و شبکه های اجتماعی و حتی ارزهای دیجیتال هم حرام و ممنوع اعلام شده!!!میتوانید با سرچ در گوگل خودتان ببینید.دین برای بهبود زندگی انسانهاست دین مگر قبول می کند دختر بچه ۱۳ساله همسر مرد ۵۰ساله شود؟!واقعا فکر نمیکنم این حرف خدا باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
آدرس اشتباه ندهيد مساله فقط اين موضوع است كه در جوامع خانواده هاي توسعه نيافته اگر ممنوعيت ازدواج قانوني رواج پيدا كند فردا زير زمينيش اتفاق مي افتد و اين خسارات جبران ناپذيري براي دختران و فرزندان آنها بدون حقوق اوليه خواهد داشت
هر چرتي رو ميگن فكر مي كنند خيلي مي فهمند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
این توجیه دیگه چرندترین دلیل بود. چون ممکنه زیرزمینیش رواج پیدا کنه قانونش رو وضع نمیکنن؟ خب الان فساد و رشوه هم زیرزمینیش آزاده، چرا اونها رو قانونی نمیکنن؟ الان موسیقی زیرزمینی هم رواج داره، چرا اون رو قانونی نمیکنن؟
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
اون هایی که موافق ازدواج 9 ساله هستند کدامیک حاضر هستند دخترشون با یک پیرمرد ازدواج کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۶
چند سالته پدرجان؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
هیچ ارتباطی نداره شماها ازدواج رو سخت و پیچیده کردید. شما ها قاونو تصویب کردید که تا 18 سال نتونن خودرو و ملک معامله کنند. از دید اسلام بعد از سن تکلیف می توانند. بعلاوه ازدواج قرار داد مالی نیست بلکه یک تعهد عاطفی است. تعریف ازدواج شما ها خرابه که قانون ما اینقدر باعث طلاق و کاهش ازدواج شده و دادگاه ها پر شده
طناز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
سخنان این خانم کاملا منطقی و قابل قبول است و این نمایندگان چرا به فکر انهایی نیستند که سن ازدواجشان گذشته و چون درامدی ندارند و یا اینکه با حداقل حقوق کار می کنند نمی توانند ازداواج کنند . و یک سوالی هم از نمایندگان دارم ایا در فقه قانونی در مورد اختلاس و رشوه و رانتخواری و فراری دادن رانتخواران به کشور های بیگانه وجود دارد پس چرا اینها به فکر کشور و مردم نیستند مردم از دست گرانی و تورم و رکود به ستوه امده اند و کسی هم جوابگو نمی باشد و اگر هم اعتراض منطقی و ارام صورت می گیرد بر خورد می گنند اگر واقعا شما نماینده مردم بودید و خودتان هم می دانید کاری از دستتان بر نمی اید با شجاعت استعفا می دادید و لا اقل از هزینه کشور کاسته می شد انوقت مردم از دست شما راحت می شدند و باور می کردند که دیگر مجلسی در کار نیست و هر کس ساز خود را می زند .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۵
ببخشید برام یه سوال پیش اومده، ... چه ربطی داره ؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟