علی بخشایش مدیرعامل سابق بانک سرمایه، پرویز کاظمی رئیس سابق هیات مدیره بانک سرمایه و وزیر دولت نهم، محمدرضا توسلی عضو سابق حقوقی بانک سرمایه محاکمه میشوند.
به گزارش «تابناک» در هفته جاری اتهامات علی بخشایش مدیرعامل سابق بانک سرمایه، پرویز کاظمی رئیس سابق هیات مدیره بانک سرمایه و وزیر دولت نهم، محمدرضا توسلی عضو سابق حقوقی بانک سرمایه رسیدگی میشود تا نشان دهد اقدام دستگاه قضایی توام با استمرار و تأثیر نپذیرفتن از هیاهوهای رسانهای در برخورد با دانه درشتها، بخشی از حرکت جهادی برای اجرای فرمان هشت مادهای مقام معظم رهبری در مبارزه با مفاسد اقتصادی است.
در جلسه رسیدگی به اتهامات این متهمان که سه شنبه این هفته در شعبه سوم دادگاه ویژه جرایم اقتصادی به ریاست قاضی مسعودیمقام برگزار میشود، علی بخشایش فرزند روح الله به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۶ فقره خیانت در امانت، پرویز کاظمی فرزند درویش به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۱ فقره خیانت در امانت و محمدرضا توسلی فرزند غلامرضا به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۰ فقره خیانت در امانت پای میز محاکمه قرار میگیرند.
پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان
صندوق ذخیره فرهنگیان در خرداد ماه سال ۱۳۷۴ بر اساس مصوبه مجلس و در راستای اجرای تبصره ۶۳ قانون برنامه دوم توسعه با هدف حمایت و کمک به تأمین مالی فرهنگیان در دوران بازنشستگی تأسیس شد.
صندوق ذخیره فرهنگیان نزدیک به یک میلیون عضو وابسته به وزارت آموزش و پرورش دارد و از سپردههای ماهیانه فرهنگیان به آنان سود سالانه پرداخت میکند.
صندوق ذخیره فرهنگیان حدود ۲۵ شرکت زیرمجموعه دارد که میتوان شرکتهای پتروشیمی خراسان، پترو فرهنگ و کیمیای پارس خاورمیانه، ماشین سازی اراک، بانک سرمایه و بیمه معلم را نام برد.
در سال ۹۵ فساد گسترده در این صندوق کشف شد. مهر ماه سال ۹۵ سخنگوی قوه قضائیه اعلام کرد که شهاب الدین غندالی مدیرعامل صندوق فرهنگیان به همراه چهار نفر دیگر بازداشت شده است. در این پرونده پای محمد امامی تهیه کننده سریال پربیننده شهرزاد نیز به میان آمد. محمد امامی نیز هم اکنون در بازداشت به سر میبرد. در همین حال گفته میشود یکی از متهمان این پرونده فراری است.
آبان ماه سال۱۳۹۵ حدود ۲۰۰ نفر از نمایندگان مجلس با توجه به شکایتهای انجام شده از این صندوق به تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان رأی دادند. اوایل سال جاری گزارش گروه تحقیق و تفحص درباره این پرونده در صحن علنی مجلس قرائت شد، اما همچنان این پرونده ابهامهایی دارد.
این پرونده در ابتدا فساد هشت هزار میلیارد تومانی نام گرفته بود، ولی بعدا مشخص شد که ابعاد گستردهتری دارد. جبار کوچکینژاد، رئیس کمیته تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان از تخلف ۱۵ هزار میلیارد تومانی در این صندوق خبر داده و گفته که احتمال دارد تخلفات بیشتری در این ارتباط صورت گرفته باشد.
گزارش نهایی تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان، این صندوق را از سهامداران عمده بانک سرمایه میداند.
پیشتر مسئولان صندوق ذخیره فرهنگیان عنوان میکردند، کمتر از ۵ درصد از داراییها و سرمایهگذاریهای صندوق در بانک سرمایه است و مجموع سهام شرکتهای تابعه صندوق در بانک سرمایه بهارزش دفتری ۲۱۸ میلیارد تومان است، اما در گزارش نهایی تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان آمده است که "صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از ۸۵ درصدی ۲۲ شرکت تابعه را بهصورت مستقیم داراست، این صندوق در بانک سرمایه و بیمه معلم دارای سهام عمده است".
گفته میشود بانک سرمایه دو هزار میلیارد تومان وام بدون وثیقه پرداخت کرده که بیشتر آنها با مجوز صندوق ذخیره فرهنگیان بوده است.
اسدالله عباسی عضو تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در پاسخ به این پرسش که "در این پرونده شاهد اختلاس بودیم یا تخلفات مالی؟ " گفته است: «بخشی از موارد اختلاس، بخشی رانت و بخشی کلاهبرداری است. عدهای قانون را دور زدند و توانستند بهدور از دستورالعملها و مقررات بانکی تسهیلاتی را دریافت کنند ــ که از اعتبارات مربوط به صندوق ذخیره فرهنگیان است ــ و با اختیارات تام هیئت مدیره حیفومیل کنند.»
رابطه پرویز کاظمی و محمود احمدی نژاد؛ دوستی که دشمن شد
بازداشت پرویز کاظمی در پرونده فساد صندوق فرهنگیان در حالی صورت میگیرد که تعداد زیادی از کارگزاران و مدیران دولت محمود احمدی نژاد به اتهامهای مختلف در زندان به سر میبرند.
او در سال ۸۵-۸۴ به درخواست محمود احمدی نژاد به دولت پیوست. محمود احمدینژاد در جلسه رأی اعتماد وی گفته بود «خدا کاظمی را به من معرفی کرده است»، اما نخستین وزیری بود که در مهر ماه ۱۳۸۵، از کابینه وی استعفا کرد و علت آنرا ناتوانی از پاسخگویی به مردم و نمایندگان آنان در مجلس شورای اسلامی به دلیل عدم اختیار در انجام مسولیتهای قانونی اعلام نمود.
با وجود گذشت چند سال هنوز مشخص نیست دقیقا چرا کاظمی از دولت احمدی نژاد جدا شد.
او بعدها در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا گفت که در سال ۸۸ قبل از انتخابات نزد علی لاریجانی رفته و در مورد رای آوردن و ادامه ریاست جمهوری محمود احمدینژاد هشدار داده است.
کاظمی همچنین گفته بود: «اگر دقت کنیم میبینیم او (احمدینژاد) هیچ وقت و هیچ جا از فتنه صحبت نکرده و نمیکند، چون خودش باعث و بانی فتنه ۸۸ بود.»
کاظمی بارها علیه احمدی نژاد مصاحبه کرده و او و عملکردش را زیر سوال برده است.
او در یکی از آخرین اظهارنظرهایش گفته بود: «به نظر من عمر سیاسی احمدینژاد پایان پذیرفته است و بنده به ایشان توصیه میکنم خود را از چنین بازیهایی کنار بکشد. بههرحال، ایشان هشت سال رئیسجمهور کشور بودند و هر برنامه و سیاستی که داشتند، در کشور اجرا کردند که اغلب این سیاستها و برنامهها نیز به منافع ملی و مردم آسیب زده است. در نتیجه آزموده را آزمودن خطاست و آقای احمدینژاد بهتر است عطای سیاست را به لقای آن ببخشد و مسیر دیگری را برای زندگی خود در پیش بگیرد.»
او معتقد بود که توزیع نقدی یارانهها بدترین کار ممکن بود. پرویز کاظمی در اسل ۹۲ نامزد انتخابات ریاست جمهوری شد، اما صلاحیتش رد شد.