فتاوای آیت الله العظمی نوری همدانی (مدظله)
فروش اموال مسجد
سؤال 103 -فرش و وسايلى از مسجد موجود است كه نزديك به فرسودگى مى باشد و اكنون شايد به قيمت بالائى بخرند و بعد از مدّت زمانى بايد به دور انداخته شود آيا مى توانيم آنها را فروخته و تبديل به احسن نمائيم؟
جواب: در فرض سؤال فروش فرش و وسايل مسجد و تبديل آنها به احسن جايز است.
سؤال 104 -چندى پيش مسؤلان مسجدى در همدان فرش كهنه اى از مسجد را به مبلغى مى فروشند، بعداً يك نفر از اعضاء هيئت حسينه همان محل متوجّه مى شود فرش به قيمت پائين فروخته شده و از مسؤولان مسجد مى خواهد كه فرش را از خريدار پس بگيرند ولى آنها اعتنا نمى كنند و مى گويند كارى انجام شده و تمام شده. آن شخص خودش به عنوان عضو هيئت حسينه به خريدار مراجعه و فرش را با زحمت زياد پس مى گيرد و در جاى ديگرى با قيمت بسيار خوبى بفروش مى رساند در حال حاضر مسؤلان مسجد ادعا دارند پول بايد به مسجد داده شود ولى اعضاء هيئت حسينى معتقدند پول مربوط به حسينه است و بايد در حسينه صرف شود چونكه مسؤلان مسجد فرش را فروخته بودند و عضو حسينه آنرا پس گرفته و براى حسينيه فروخته. خواهشمند است در اين مورد از نظر شرعى تكليف را مشخص فرمائيد كه وجه دريافتى از فروش فرش به مسجد مى رسد يا حسينيه؟
جواب: از آنجا كه فرش مال مسجد بوده است پس از فروش قيمت آن كلاً به مسجد مى رسد.
سؤال 105 -با توجه به اينكه تعدادى فرش كوچك نذرى در اين مسجد مى باشد و احتمال اين مى رود كه به راحتى بتوانند به آن دست برد زده و از بين برود، لذا از آن مرجع عزيز درخواست مى شود در صورت امكان اجازه بفرماييد تا جهت بهتر استفاده كردن و حفظ اين اموال فرشها را فروخته و به فرش بزرگتر تبديل كنيم، همچنين مقدارى در و پنجره دست دوم و مقدارى اموال غير قابل استفاده در مسجد وجود دارد كه با گذشت زمان از بين مى رود، خواهشمند است اجازه بفرمائيد تا جهت مخارج مسجد بفروش برسد.
جواب: مجازيد فرشها را تبديل به احسن نمائيد و آن اشيائى كه مورد استفاده مسجد نيست را فروخته و اشياء مشابه مورد نياز مسجد را تهيه نمائيد؟