حذف یکی از قدیمی ترین مجریان سیمای جمهوری اسلامی از آنتن برنامه ای که 20سال است همواره عنوان پربیننده ترین را به خود اختصاص داده ، پروژه کوچکی نبود که بشود با استفاده از سکوت رسانه ای تعطیلات نوروز هم از بزرگی موج خبری اش کاست.
به گزارش تابناک ورزشی، عواقب این تصمیم بحث برانگیز و خارج از عرف مدیر جوان شبکه سه که با واکنش های صورت گرفته ثابت شده است بدون هماهنگی قبلی با رییس سارمان بوده است، به سطوح مدیران سیاسی کشور رسیده و ماجرای حذف فردوسی پور می رود تا سوژه ای برای ورود نمایندگان مجلس به این ماجرا و بررسی جوانب پشت پرده این موضوع شود.
فشارهای رو به افزایش علیه منبع تصمیم عجیب
این نوع برخورد با مجری محبوب آن هم درست چند روز بعد از کسب آرای مردمی در جشنواره سیما، دستمایه حملات تندی از سوی اپوزیسیون نظام در رسانه های خارج نشین شده است و اظهار نظر های مردمی نیز حاکی از بازخورد به شدت منفی طبقات مختلف جامعه نسبت به این حذف ناگهانی است. در این میان تقلب صورت گرفته در مکانیزم دریافت و ثبت آرای مخاطبان تلویزیون هم مورد اشاره اغلب مخالفان قرار گرفته تا با استناد به آن، به مسایل سیاسی کلان تر در کشور حمله کنند، در حالی که می شد با کمی تدبیر از وقوع چنین موج بی دلیلی، جلوگیری کرد.
علاقمندان عادل فردوسی پور نیز با هجوم به صفحه علی فروغی مدیر شبکه سوم سیما بیش از 77هزار کامنت و پیام زیر آخرین پست او گذاشته اند که اکثر قریب به اتفاق آنها انتقادی و با مضمون مخالفت به حذف مجری برنامه نود است. چنین حجمی از واکنش عمومی به یک رخداد در کمتر مورد مشابه و یا حتی کلان مملکت مشاهده شده است و نشان از ابعاد وسیع ماجرا برای متخصصان مباحث امنیت ملی دارد. همه اینها گوشه ای از پیامدهای یک تصمیم غیرکارشناسی و ضربتی است که حداقل پیش از اعمال آن، حتی همکاران شال در شبکه سه هم از آن بی اطلاع بوده اند.
بیشتر بخوانید
کنارگذاشتن قهری فردوسی پور از اجرای برنامه نود ، طی چند روز اخیر در کنار بحران جاری شدن سیل در نوار شمالی کشور به سوژه پررنگ شبکه های اجتماعی نیز تبدیل شده و انبوه واکنش های چهره های شاخص فرهنگی، ورزشی، سیاسی و هنری را در پی داشته است که بعضا تند و تیز بوده اند و برخی نیز «تحریم صداوسیما» را به عنوان راهکاری برای مقابله با تصمیمات خودسر مطرح کرده اند.
فشار جانبی به فردوسی پور برای پذیرش حکم مدیریتی
اما گویا همه این فشارها بجای تجدیدنظر در ماجرای برکناری فردوسی پور ، دردسرهای تازه ای برای این مجری کهنه کار و تحصیلکرده سیما ایجاد کرده است.
به نظر می رسد میدان کشمکش عادل با مدیران بالادستی از ساختمان شبکه و حتی حصارهای طویل محوطه پهناور سازمان و تپه های اطرافش فراتر رفته است و کم کم زندگی شخصی و خصوصی فردوسی پور را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. گویا همه این اتفاق ها در جهت فشار مستقیم به خود فردوسی پور است تا دست از سکوت بردارد و با گردن نهادن به تصمیم روسا ، به تغییرات عجیب چراغ سبز نشان داده و به قول خودِ عادل، فرزندش را با پست و مقام عوض کند.
این فشارها چنان پراکنده و متفاوت است که شناخت منبع آن نیاز به کار پلیسی دارد اما وقوع اینهمه حادثه همزمان علیه منافع فردوسی پور جای تردیدی باقی نمی گذارد که عادل ، حالا حالاها با این بحران ها دست و پنجه نرم خواهد کرد.
رساله دکتری عادل و انتشار نقد همزمان اساتید در رسانه ها
موضوع نخست رساله دکتری فردوسی پور در پردیس دانشگاهی فارابی قم است که ناگهان و برخلاف عرف وروال، با چندین واکنش انتقادی اساتید این دانشگاه علیه دانشجویخود در مقطع دکترا مواجه شده است. موضوع رساله عادل «طراحی و تدوین مدل برای شهرت رسانهای ؛شهرت پایدار با مطالعه موردی درباره برنامه ۹۰» بود که گفته می شود با نمره ۱۸.۷۵ قبول شد اما ناگهان و «خودجوش» ایرادهایی علیه این رساله منتشر شد. رساله ای که چنین نمره ای می گیرد قاعدتا قوی و از لحاظ بار علمی پربار بوده است اما این جملات، مستقیما اعتبار علمی وی را با تردید مواجه می کند.
احسان شاه قاسمی، استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران: «رساله دکتری عادل فردوسی پور اشکالات زیادی دارد که برخی از آنها قابل اصلاح نیست. در واقع میتوان گفت: این رساله در حد مقطع کارشناسی ارشد هم نیست چه برسد به دکتری!»
حمیدرضا یزدانی، استاد داور رساله دکتری عادل فردوسی پور: «در جلسه پیش دفاع به دلیل مشکلاتی که پایان نامه داشت، داوران تاکید کردند که با این شرایط رساله غیرقابل دفاع است و به دانشجو فرصت داده شد تا اشکالات را رفع کند.»
حسین شرف الدین، دیگر استاد داور رساله دکتری عادل فردوسی پور: «در رساله این دانشجو آرا و دیدگاه اندیشمندان مختلف نقل شده بود، اما این آرا دسته بندی صحیحی نداشت که وی این موضوع را اصلاح کرد»
جالب اینکه قبل از دفاع اصلی و حدود دو ماه قبل، عادل در جلسه پیش دفاع با انتقاد اساتیدش در زمان نگارش ابتدایی پایان نامه روبرو میشود. او پایاننامه اش را ارائه میکند و ایرادهایی که به کارش گرفته میشود تقریبا همینهایی بوده که منتشر شده اند. عادل هم در این مدت همه این ایرادها را برطرف کرده و مشخص نیست چرا در این مقطع دوباره همین نقدها رسانه ای شده و مورد تاکید قرار گرفته اند؟!
بازگشت شاکیان قبلی برنامه نود این بار علیه شخص عادل
طبیعی است که در برنامه انتقادی همچون نود، دهها و شاید صدها چهره مورد نقد و بعضا افشاگری قرار گیرند و نسبت به حقوق خود معترض باشند. طی سالیان طولانی پخش نود هم این اتفاق افتاده است و دهها مدیر و بازیکن و مربی و دلال و داور و رشوه دهنده و رشوه گیرنده و تبانی کننده و ... از آنچه روی آنتن رفته شاکی شده اند و حتی برخی از آنها به دستگاه قضایی شکایت برده اند.
حالا شنیده می شود که پرونده بسیاری از این شاکیان سابق که به دلایلی موضوع شکایت شان مسکوت مانده بود و یا از پیگیری دست کشیده بودند، دوباره به جریان افتاده است. در سالهای اخیر مواردی همچون پرونده رییس هیات فوتبال قم با ماجرای دریافت پول از برخی بازیکنان رده های پایه و باشگاه صبا و حتی مورد تصاحب ماشین اهدایی فدراسیون به هیات فوتبال قم در برنامه نود پخش شده که هیچگاه جواب منطقی به آن داده نشد. موردهای متعدد مدارس فوتبال و اخاذی از بازیکنان و حتی گزارش جنجالی مرگ دو بازیکن نوجوان در گرجستان هم بوده اند که مدام پای فردوسی پور را به دادگاه کشانده است.
حتی کار به جایی کشیده که دو سه فرد معروف به جادو و جنبل در فوتبال نیز علیه عادل گارد گرفته اند و می خواهند برای احقاق حق خود شکایت کنند و عادل را به راهروهای دادگاه بکشانند! در این هجمه تازه ، دلال هایی هم هستند که نتایج بازی ها را تغییر داده اند و یا برای انتقال بازیکن بنجل به تیمهای سرشناس، از بیت المال هزاران دلار به جیب زده اند. آنها نیز در صف شاکیان فردوسی پور هستند که در کمال ناباوری می خواهند حالا که عادل از زیر چتر حمایتی سازمان صداوسیما خارج شده، شکایت های خود را پیگیری کنند.
مطالب هماهنگ چند خبرگزاری و رسانه مشخص علیه مجری مطرود
در حالی که اغلب سایت های خبری در کنار صفحات پربیننده سلبریتی های ورزشی و هنری، مخالف رویه عجیب مدیر شبکه سه هستند، اما چند رسانه رسمی و خبرگزاری خاص وابسته به برخی نهادها هم هستند که در مخالفت با عادل فردوسی پور و تایید تصمیم فروغی، پای خود را پدال گاز فشرده اند و پیاپی گزارش هایی در نقد فردوسی پور منتشر می کنند. جان کلام اغلب آنها هم ساختارشکنی عادل و خارج زدن او از چارچوب مناسبات سازمانی است. آنها معتقدند عادل در تشکیلات شبه دولتی صداوسیما، تکروی می کند و در چارت نمی گنجد. او را متهم به خودمختاری و بی توجهی به دستورات مقامات بالاتر می خوانند و در این میان مصاحبه مربیان منتقد او را نیز منتشر می کنند که معایب اجرای برنامه توسط فردوسی پور را برشمارند.
تیر خلاص از قلم علی مطهری به نقشه حذف فردوسی پور
بدون تردید مهمترین واکنش از شب حذف آخرین برنامه نود سال از کنداکتور شبکه سه تا امروز متعلق به علی مطهری است که زوایای متعددی را روشن می کند. نایب رییس مجلس در یک پیام کوتاه ، غیر از دزدانه و مستبدانه خواندن تصمیم برکناری فردوسی پور، بر اتخاذ این تصمیم از سوی مراجع بیرون از سازمان صداوسیما تاکید داشت که ارزشی برای رای مردم قائل نیست. نکته مهم پیام مطهری به جایی بر می گردد که او علی عسکری را در این ماجرا بی اختیار دانسته و خبر از ورود مجلس به کاجرا می دهد! پرسش مهم اینجاست که اگر رییس سازمان صداوسیما که مستقیما منصوب مقام رهبری است بر امورات داخلی سازمان متبوعش تسلط و قدرت تاثیر ندارد، چه گروه یا فردی در سایه چنین اختیار یا نقشی را ایفا می کند؟ او در پی شناسایی جایی است که این تصمیم از آنجا منبعث شده و می خواهد پای خانه ملت را برای بررسی بیشتر ماجرا به جام جم باز کند.
نویسنده : مجید کوهستانی