اهداف آمریکا از احتمال تروریستی اعلام کردن سپاه/ پاسخ سپاه چه خواهد بود؟

در ادامه اقدامات خصمانه ایالات متحده علیه ایران، سه مقام آمریکایی روز شنبه اعلام کرده اند که این کشور در نظر دارد سپاه پاسداران ایران را به فهرست سازمان های «تروریستی» خود اضافه کند. ایران هشدار داده که اگر ایالات متحده بخواهد سپاه پاسداران را سازمانی تروریستی بنامد، پاسخ شدیدی به آن خواهد داد.
کد خبر: ۸۸۹۶۶۰
|
۱۷ فروردين ۱۳۹۸ - ۲۱:۲۹ 06 April 2019
|
42683 بازدید

در ادامه اقدامات خصمانه ایالات متحده علیه ایران، سه مقام آمریکایی روز شنبه اعلام کرده اند که این کشور در نظر دارد سپاه پاسداران ایران را به فهرست سازمان های «تروریستی» خود اضافه کند.

به گزارش «تابناک»؛ نشریه «وال‌استریت ژورنال» بامداد شنبه به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داد، احتمالا واشنگتن در روز دوشنبه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را یک گروه تروریستی اعلام کند.

بر اساس این گزارش، این اولین بار است که کاخ سفید، یک ارگان رسمی وابسته به حکومت یک کشور خارجی را تروریستی اعلام می‌کند.

این نشریه با بیان اینکه در بین مقامات ارشد دولت آمریکا برای اعلام این تصمیم، اختلاف‌نظر و دو دستگی وجود دارد، می‌نویسد: «جان بولتون، مشاور امنیت ملی و مایک پامپئو، وزیر خارجه (آمریکا) از حامیان جدی این اقدام هستند؛ اما مقامات وزارت دفاع شامل ژنرال جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح نگران هستند که این گام منجر به عکس‌العمل شدید علیه نیروهای آمریکایی در منطقه شود، بدون آنکه آسیب موردنظر به اقتصاد ایران وارد شود.

مقامات سازمان مرکزی اطلاعات (سیا) نیز ملاحظاتی درباره عواقب این تصمیم بیان کرده‌اند... همچنین فرماندهی مرکزی آمریکا، که مسئول نظارت بر نیروهای آمریکایی در خاورمیانه است، قصد دارد طی روزهای آتی هشدار منطقه‌ای صادر کند».

البته سخنگوهای ژنرال دانفورد و رئیس سیا و همچنین مقامات دفتر ایران در سازمان ملل از پاسخگویی به سوالات وال‌استریت ژورنال امتناع ورزیدند. «جیسون بلازاکیس» مدیر سابق دفتر مالی ضد تروریسم در وزارت خارجه آمریکا هشدار داده که این اقدام می‌تواند عواقب وخیمی برای واشنگتن داشته باشد.

مقامات آمریکایی که خواستند نامشان فاش نشود به این نشریه گفتند: «ترامپ موضع تندی علیه ایران گرفته و به‌نظر قویا حامی (تروریستی اعلام شدن سپاه) است... اما با توجه به پیچیدگی‌های قانونی متعدد، از شامگاه جمعه نگرانی‌ها در دولت (آمریکا) درباره چگونگی اجرای این سیاست افزایش یافته است».

وال‌استریت ژورنال درباره عواقب این تصمیم می‌نویسد: «با این اعلام، شرکت‌ها و اشخاص از ارائه هر گونه حمایت مادی یا منابع، مانند خدمات مالی، تجهیزات آموزشی، مشاوره حرفه‌ای، تسلیحات یا حمل‌ونقل، به شرکت‌ها یا مقامات سپاه منع می‌شوند. مقامات سپاه و کسانی که با آنها تعامل می‌کنند تحت قانون مجازات‌های کیفری یا مدنی شامل پیگرد قضایی قرار می‌گیرند... این کار همچنین مانع ورود یا اقامت نمایندگان خارجی سپاه یا شرکت‌های تحت کنترل آن به ایالات متحده می‌شود».

اهداف آمریکا از احتمال تروریستی اعلام کردن سپاه/ پاسخ سپاه چه خواهد بود؟

بنابراین، به ‌رغم اینکه هدف دولت آمریکا از تروریستی اعلام کردن سپاه، منصرف کردن شرکت‌های بین‌المللی از تجارت با بخش‌های کلیدی اقتصاد ایران است اما این تصمیم می‌تواند توسط یک دولت دموکرات در کاخ سفید خنثی شود.

مخالفان در دولت آمریکا می‌گویند، این اقدام نه تنها تأثیر چندانی در تضعیف ایران و بخش‌های مهم اقتصاد آن نخواهد داشت، بلکه برای دشمنان واشنگتن الگویی می‌شود تا چنین برچسب‌هایی را به عناصر مختلف نیروهای مسلح ایالات متحده بزنند.

این در حالی است که «برایان هوک»، رئیس گروه اقدام علیه ایران در وزارت خارجه آمریکا شامگاه سه‌شنبه طی نشست خبری در وزارت خارجه آمریکا، با متهم کردن ایران به تلاش برای «تحت کنترل درآوردن عراق»، مدعی شده بود: «امروز می‌توانم اعلام کنم که بر اساس گزارش‌های از طبقه‌بندی ‌خارج ‌شده ارتش ایالات متحده، ایران در مرگ دست کم ۶۰۸ نظامی آمریکایی مسئول است.»

خبرگزاری فرانسه در این باره نوشت، اضافه کردن سپاه به لیست گروه های تروریستی دولت آمریکا باعث می شود سازمان ها، شرکت ها و شهروندان آمریکایی از هر گونه تعامل با این مجموعه منع شوند.

خبرگزاری فرانسه همچنین این اتفاق را اقدام سمبلیک دولت ترامپ توصیف کرد.

روزنامه وال استریت ژورنال همچنین نوشت، ارتش آمریکا و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) درباره تأثیرگذاری این اقدام تردید دارند.

به نوشته این روزنامه، پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) و سیا از تأثیرات منفی این اقدام بر نیروهای ارتش آمریکا مستقر در مناطق مختلف خاورمیانه نگران هستند.

از این تصمیم آمریکا علیه سپاه به عنوان جدیدترین اقدام دولت ترامپ برای افزایش فشارها علیه ایران نام برده می شود.

پیش از این، وزارت خزانه‌داری آمریکا نیروی قدس، شاخه برون مرزی سپاه پاسداران، را در سال ۲۰۰۷ به اتهام «حمایت از تروریسم» در فهرست سیاه خود قرار داده و آن را بازوی اجرایی سیاست‌های جمهوری اسلامی در «حمایت از تروریست و گروه‌های شورشی» دانسته بود.

اهداف آمریکا؟

-به عقیده ناظران یکی از اهداف اصلی آمریکا از تروریستی اعلام کردن سپاه را باید ضربه زدن به اقتصاد ایران دانست. در واقع، باتوجه به اینکه، سپاه بنا به نیازهای داخلی، نقش قابل توجهی در اقتصاد کشور و به ویژه پیشبرد پروژه های عمرانی دارد، از نظر مقامات آمریکایی قرار دادن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی می تواند به تضعیف اقتصاد ایران منجر شود.

-هدف قرار دادن مواضع سپاه در سراسر منطقه و به ویژه عراق و سوریه می تواند یکی دیگر از اهداف آمریکا از این تصمیم پرمخاطره باشد. در واقع، پس از این تصمیم احتمالی، آمریکا به زعم خود سپاه را نیز مانند القاعده و داعش هدف قرار خواهد داد.

-فشار به دولت های منطقه و به ویژه عراق، لبنان و سوریه برای محدود کردن حضور مستشاری و نظامی ایران در این کشورها نیز از جمله اهداف آمریکا از قرار دادن نام سپاه در لیست گروه های تروریستی است.

-تروریستی اعلام کردن سپاه می‌تواند نشان دهنده این امر باشد که آمریکا بر ادامه کارزار فشار حداکثری بر ایران مصمم است. نکته دیگر اینکه این اقدام، راه را برای تحریم‌های غیرهسته‌ای دیگر هموار کند.

پیامدها

تصمیم آمریکا هنوز رسما اعلام نشده است، اما ناظران و مقامات سابق درباره تبعات این تصمیم هشدار می‌دهند. نخستین پیامد قرار گرفتن کل سپاه در فهرست تروریستی آمریکا، می‌تواند تشدید تنش‌ها در خاورمیانه باشد، به ویژه که این اقدام تقریبا با موعد انقضای معافیت‌های فروش نفت ایران مقارن شده است.

وندی شرمن، معاون سابق وزیر خارجه آمریکا و مذاکره کننده برجسته آمریکا در برجام، گفته است او درباره تبعات اقدام جدید برای نیرو‌های آمریکایی در منطقه نگران است. به گفته شرمن، اگر رئیس‌جمهور آمریکا دنبال پایه‌ای برای نزاع نیست، به سختی می‌توان این تصمیم را به نفع آمریکا دانست. شرمن افزود: «سپاه پاسداران از قبل کاملا تحت تحریم است و این تشدید تنش قطعا نیروهایمان در منطقه را به خطر می‌اندازد.»

هدف قرار گرفتن نیروهای آمریکایی در منطقه از جمله تبعاتی که ناظران آمریکایی در صورت تروریستی اعلام گردن سپاه در مورد آن هشدار داده اند.

واکنش ایران

ایران هشدار داده که اگر ایالات متحده بخواهد سپاه پاسداران را سازمانی تروریستی بنامد پاسخ شدیدی به آن خواهد داد.

محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران ایران پیش از این به آمریکا نسبت به «تروریستی» خواندن مجموعه تحت امر خود هشدار داده بود. وی در سال ۲۰۱۷ میلادی (۱۳۹۶ شمسی) گفته بود تهران در صورت اضافه شدن نام سپاه پاسداران به فهرست گروه های «تروریستی» از سوی آمریکا، ارتش ایالات متحده را «همسنگ داعش» در نظر خواهد گرفت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟