به تازگی فیلمی از «غلامرضا شریعتی» استاندار جوان و پرتلاش خوزستان منتشر شده که در پاسخ به پیرمرد عرب مصیبتزده و سیل زده ای که میپرسد: «شما برا عربها کاری میکنید یا فقط سوریه؟!» با تندی و عتاب سخن می گوید و بر خلاف آرامشی که او در طول بحران سیل اخیر در خوزستان داشته، در مواجهه با این شهروند ایرانی و از سؤالی که او می پرسد، برآشفته می شود و می گوید که «حرف بیربط نزن؛ آدم مخالف نظامِ بیتربیت برو گمشو، تا ندادم...» موضوعی که حتما خستگی ناشی از کار سخت و طاقت فرسای مدیریت یک بحران هم بوده است، اما به هرحال درست نیست و اجر زحمات اخیر او را از بین می برد.
به گزارش «تابناک»؛ حتی دولتی ها هم چنین سخن گفتن با مردم سیل زده را برنتابیده اند و در اولین واکنش به این موضوع، «علیرضا معزی» دبیر شورای اطلاعرسانی دولت در صفحه مجازی خود به برخورد استاندار خوزستان اشاره کرده و نوشته است: « هرقدر هم که خسته باشیم، از مدیریت مردافکن و فرسایشی ابَربحران سیل خوزستان، هرقدر هم که گلایه و اعتراض شهروند گرفتار ایرانی را قیاسی نادرست با بزرگترین دستاوردهای منطقهای ایران بدانیم، باز هم مسئول نظام که خادم مردم است، حق ندارد اینچنین مردخوزیِ مظلوم و آسیب دیده را از خود براند.»
هر چقدر هم انتقاد پیرمرد مصیبت زده و عرب خوزستانی را وارد ندانیم و به این نکته واقف باشیم که انصافا همه بخش های نظام از دولت و سپاه و ارتش و هلال احمر و نهادهای مردمی و ... پای کار آمده و واقعاً شبانه روز برای امداد رسانی، کاهش خسارات و به ویژه جلوگیری از تلفات انسانی و در نتیجه کاهش مشکلات و آلام هموطنان سیل زده مان تلاش کرده و همچنان تلاش می کنند، باز هم نباید انتقاد یک هموطن که تمام حاصل زندگی و عمرش را سیل برده است، به تندی پاسخ بدهیم و به عنوان نماینده عالی دولت از سر قدرتمندی و تکبر با چنین فردی سخن بگوییم.
طبیعی است که بخش زیادی از عامه مردم از آنچه ایران در منطقه به دست آورده است و از نقش جدی جمهوری اسلامی در شکل دهی، هماهنگی و پیشبرد اهداف جبهه مقاومت خبر نداشته باشند و چه بسا در مواقع بحران حتی این رویکرد کشور در حمایت از محور مقاومت را نظیر آنچه این پیرمرد مصیب زده خوزستانی انجام داد، مورد پرسش قرار بدهند. طبیعی است، برخی مردم از این دستاورد بزرگ منطقه ای جمهوری اسلامی که بسیاری از مخالفان و معاندان ایران به دنبال تضعیف آن هستند، بی خبر باشند، نباید انتظار داشته باشیم همه مردم به نیکی از این مسأله صحبت کنند یا در مورد این دستاورد بزرگ اطلاع کافی و وافی داشته باشند.
درست است که استاندار خوزستان، مسئولان دخیل در امر مدیریت بحران در طول این مدت یعنی از آغاز سال 98 تا کنون مشکلات فراوانی را پیش روی داشته و دیده اند و از ناحیه تلاش هایی که برای رفع مشکلات مردم کرده اند بعضا دچار خستگی شده و تحت فشار هستند، اما اولین گام یک مسئول در نظام جمهوری اسلامی باید سرلوحه قرار دادن این جمله باشد که خدمت به مردم در رأس وظایف آنان است و مردم ولی نعمتان آنها هستند.
بنابراین کارگزاران نظام و حکومت اسلامی موظف هستند که علاوه بر تکریم مردم به ویژه در مواقع بحران در مقابل آنان و حتی در مقابل انتقادات تند آنها محترمانه، فروتنانه و متواضعانه سخن بگویند و رفتار کنند. طبیعی است که وقتی مردی تمام سرمایه زندگی خود را به دلیل یک حادثه طبیعی و تنها ظرف چند ساعت یا چند روز از دست رفته می بیند و همسر و فرزندانش را آواره کوچه و خیابان تا فرونشستن خشم طبیعت و رفع مشکلات که حتما زمان می برد، با خشم سخن بگوید و حتی رفتار متفاوتی بکند. خب در این شرایط وظیفه کارگزاران نظام، دعوت مردم به آرامش و تأکید بر رفع مشکلات است، نه پرخاش و به تندی سخن گفتن با آنان.
طی همین دیروز و امروز هم فیلمی از یک شهروند ایرانی لر که به دلیل سیل زدگی در شرایط نامناسبی به سر می برد و تاکید داشت که می شد با اقدامات پیشگیرانه جلوی خسارات را گرفت هم منتشر شد و همین نشان می دهد که مردم در چنین شرایطی ناراحت و عصبانی اند و مسئولان باید در مقابل انتقادات و بیان ناراحتی و گلایه ها کمی صبور تر باشند. این مسأله یکی از اجزای اصلی مدیریت بحران هم هست، یعنی مدیری که مسئولیت مدیریت بحران را بر عهده دارد، باید بیش از گذشته و بیش از آنچه در شرایط عادی بوده خویشتندار و صبور باشد و برای آرام کردن فضا نیز نهایت تلاش و تجربه اش را به کار گیرد.
همین موضوع بهانه ای شده تا برخی شبکه های خارجی و معاند جمهوری اسلامی این گونه سناریوها را دستاویزی بکنند تا از حادثه ی سیل و مشکلات مردم برای ایجاد جنجال بهره ببرند. کلیپ صحبت های شریعتی استاندار خوزستان با یک شهروند مصیب زده امروز اولین بار در شبکه ایران اینترنشنال وابسته به سعودی ها منتشر شد و این موضوع نشان می دهد آنها در تلاشند با سناریوسازی از چنین مسائلی علاوه بر سخت کردن کار امدادرسانی و مقابله با بحران، جنجال هایی به پا کنند.
«عبدالله شهبازی» نیز چند روز پیش در همین زمینه نوشت، «قطعاً در همین چند روز که وقوع بحران شدید در خوزستان پیشبینی میشد، به علت رسیدن آب سیل به این منطقه، دیگرانی هم بودند که به سرعت برنامهریزی و اقدام میکردند برای تبدیل بحران خوزستان به آشوب و شاید به بزرگترین معضل امنیتی سالهای اخیر ایران.» بنابراین از مردم انتظار می رود با آرامش بیشتری در چنین روزهایی رفتار کنند و از طرف دیگر مسئولان هم به هوش باشند که در دام سناریوهای از پیش تعریف شده نیفتند یا اظهاراتی نداشته باشند که دشمن شاد کن باشد.