در پی انتشار اطلاعاتی از یک کشتی باری عربستانی که احتمالا برای انتقال سلاحهای فرانسوی به این کشور در مسیر فرانسه است، جنجال سیاسی در پاریس ایجاد شد و برخی نمایندگان این کشور مساله استفاده از این سلاحها در جنگ یمن را مطرح کردند.
به گزارش ایسنا، پس از آنکه سایت خبری دیسکلوز گزارش داد، هشت خمپارهانداز مدل سیزر بعد از ظهر امروز (چهارشنبه) به یک کشتی باری عربستان در بندر لوآور منتقل شده و از آنجا به بندر جده در عربستان میروند، وزیر مشاور فرانسه در امور ارتش تلاش کرد از پاسخ به سوالی در این زمینه طفره برود.
این سایت در ۱۵ آوریل یک یادداشت را که در دایره اخبار محرمانه دفاع قرار میگرفت، افشا کرده بود.
در این یادداشت به استفاده از سلاحهای تولید فرانسه از جمله خمپارهاندازهای سیزر، رزمناوها و تانکهای مدل "لوکلیرک" و جنگندهها در جنگ یمن اشاره شده است.
سایت مذکور سند صادر شده از سوی شرکت فرانسوی نکستر برای تحویل ۲۴ خمپارهانداز مدل سیزر در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ را منتشر کرد اما در این سند به شکل واضحی طرف تحویل گیرنده این سلاحها اشاره نشده است.
دانمارک تمایل خود را برای در اختیار داشتن خمپارهانداز سیزر که روی یک کامیون مجهز به سیستم دفاعی حمل میشود، اعلام کرده است.
یک منبع در دولت فرانسه به خبرگزاری این کشور گفت: کشتی باری عربستان که در حال حاضر در نزدیکی لندن است، میتواند در بندر لوآور پهلو بگیرد اما خمپارهاندازهای سیزر در این کشتی وجود ندارند زیرا در حال حاضر هیچ درخواستی برای دریافت آنها ارائه نشده است.
ژان پل لوکوک، نماینده کمونیست فرانسه در جلسه پرسش و پاسخ دولت در مجلس ملی گفت: بیش از ۶۰ هزار یمنی کشته شده و حدود ۱۶ میلیون تن دیگر در معرض خطر گرسنگی هستند اما فرانسه به اسم دیپلماسی به دور از چشمها به فروش سلاح به عربستان ادامه میدهد.
لوکوک افزود: پیشبینی میشود کشتی باری عربستان برای انتقال خمپارهاندازهای تولید فرانسه وارد بندر لوآور شده و از آنجا حرکت خود به بندر جده را آغاز کند.
وی ادامه داد: در سند محرمانهای که در تاریخ ۱۵ آوریل گذشته از سوی اطلاعات نظامی فرانسه صادر شده، آمده است، خمپارهاندازهای سیزر که در مرزهای مشترک عربستان و یمن به کار گرفته شدهاند، مناطق مسکونی با حدود نیم میلیون سکنه را هدف قرار میدهند، از شما میخواهم به صورت شفافی نمایندگان مردم را از ماهیت این کشتی در لوآور مطلع کنید.
وزیر مشاور فرانسه در امور ارتش این کشور در پاسخ گفت: پاریس هیچ روزی وجود سلاحهای تولید فرانسه در یمن را تکذیب نکرد، فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه نیز گفته و من امروز آن را تکرار میکنم که ما مدرکی دال بر استفاده از این سلاحها علیه غیرنظامیان نداریم. این اظهارات به صورت خاص موجب خشم نمایندگان کمونیست شد.
وزیر مشاور فرانسه در امور ارتش درباره کشتی عربستانی گفت: عجیب نیست که کشتی باری عربستان وارد بندر بزرگ لوآور شود این بندر مهم بوده و در آن کشتیهایی از تمامی کشورها از جمله کشورهای منطقه خلیج فارس و کشورهای خاورمیانه پهلو میگیرند.
در ادامه بیشتر نمایندگان چپگرا در اعتراض به اظهارات وزیر دفاع، سالن را ترک کردند.
یکی از این نمایندگان چپگرا گفت: این جنگ مانند دیگر جنگها نیست، در یمن کودکان میمیرند و لازم است پارلمان بر صادرات اسلحه نظارت کند.
کشتی عربستانی یاد شده در حال حاضر در بندر تلبوری در نزدیکی لندن است، این کشتی دو روز قبل در بندری در بلژیک بود.
مانوئل لامبر، یکی از مسؤولان مرکز حقوقی انجمن حقوق بشر بلژیک گفت: ما اطلاعاتی داریم که نشان میدهند مهمات تولید بلژیک همزمان با حضور این کشتی عربستانی در بندر این کشور از آنجا خارج شدهاند و احتمالا این همان کشتی است که بار سلاح را به عربستان منتقل میکند.
لامبر افزود: اگر ما مطمئن شویم که کشتی جدیدی در راه است، اقداماتی را برای توقف آن در بندر و ممانعت از انتقال سلاح به آن در پیش خواهیم گرفت.