بیش از یک سال از خروج آمریکا از برجام میگذرد و واشنگتن بارها ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای در دوران پس از امضا و اجرای برجام متهم کرده است.
به گزارش «تابناک»؛ فارغ از این اتهام واشنگتن علیه ایران که در سالیان اخیر همواره مطرح شده، این بار مقامات آمریکایی ایران را به نقض معاهدهای متهم کرده اند که خود پیشگام اصلی نقض آن بوده و بارها نیز اعلام کرده اند برجام نمیتواند ایران را از حرکت به سمت ساخت سلاح هستهای بازدارد.
به طوری که، شامگاه سه شنبه واشنگتن در بیانیه خود در اجلاس شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شده که ایران در حال تخطی از توافق هستهای است.
به نوشته رویترز، آمریکا که خود سال گذشته از توافق هستهای با ایران خارج شده، مدعی است، کار ایران با سانتریفیوژهای پیشرفته، تخطی از توافق هستهای است. واشنگتن ضمن ابراز نگرانی بار دیگر گفته که آماده گفتوگو با ایران است.
در بیانیه واشنگتن ادعا شده که تسریع غنیسازی اورانیوم توسط ایران باعث نخواهد شد آمریکا از سیاست خود مبنی بر منزوی ساختن ایران عقبنشینی کند.
«جکی ولکات»، نماینده آمریکا در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیه خود گفته، «ایران ادعا کرده که به برجام پیبند است؛ اما اکنون گزارش شده که به وضوح در حال نقض توافق است. این باید مایه نگرانی همه ما باشد.»
وی افزود: «ایالات متحده از ایران میخواهد بدون تإخیر به تعهدات خود بازگردد. ما میدانیم که کمیسیون برجام در حال برخورد با این موضوع با جدیت لازم است و از اعضای برجام میخواهیم هرچه سریعتر به این موضوع بپردازند.»
ولکات همچنین ادعای تکراری مقامات آمریکایی در روزهای اخیر، مبنی بر آماده بودن برای گفتوگو را تکرار کرده و گفته، هدف از این گفتوگوها رسیدن به توافقی جامع با ایران است به رفتارهای بیثباتکننده این کشور پایان میدهد.
ایران در سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای به طرفهای باقی مانده در برجام اطلاع داد که بر اساس بندهایی از همین توافق، دو مورد از تعهدات خود را متوقف میکند. تهران به طرفهای اروپایی برجام شصت روز فرصت داده که یا به تهدات خود عمل کنند و یا با اقدامات جدید ایران مواجه شوند.
در این رابطه ذکر دو نکته ضروری است؛
نخست: همان طور که عنوان شد، آمریکا در حالی ایران را به نقض برجام متهم می کند که خود از این توافق خارج شده و پیش از خروج از توافق نیز بارها با تحریم ایران، آن را نقض کرده بود؛ بنابراین، آمریکا در حال حاضر نه عضوی از اعضای برجام است که بخواهد در مورد پایبندی ایران به تعهداتش موضع گیری کند و نه نهاد ناظر بر فعالیت های هسته ای ایران.
دوم: به نظر می رسد، آمریکایی ها با افزایش شکاف میان ایران و اروپا و همچنین کاهش تعهدات ایران در برجام، در پی ایجاد حساسیت در نزد آژانس و جامعه بین المللی در مورد فعالیت های هسته ای ایران هستند. لذا، دور از انتظار نیست که آمریکا فشارهای خود بر آژانس در مورد مسأله هسته ای ایران را دو چندان کند و تمرکز خود برای متهم کردن ایران را روی نهاد ناظر بر فعالیت های هسته ای ایران قرار دهد. این در حالی است که آژانس همواره پایبندی ایران به تعهداتش را تأیید کرده است.