ادعای حمله به رایانههای نظامی ایران، تحقیر دوباره عربستان از سوی ترامپ، مخالفت ترامپ با بولتون برای اقدام نظامی علیه ایران و سفر بولتون به اسرائیل، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه ضد ایرانی کمیته چهارجانبه آمریکا، انگلیس، امارات و عربستان نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ کشورهای عربستان سعودی، امارات، آمریکا و انگلیس در بیانیه پایانی نشست خود در لندن از رفتارهای ایران که به ادعای آنها باعث بی ثباتی در منطقه شده، ابراز نگرانی کردند.
کمیته چهارجانبه در این بیانیه از ایران خواسته است تا هرگونه اقدامی که ثبات در منطقه را تهدید میکند، متوقف کرده و خواستار ایجاد راه حلهای دیپلماتیک برای کاهش تنشها در منطقه شده است.
در این بیانیه آمده است: «حمله به نفتکشها در خلیج فارس، مسیرهای دریایی بینالمللی را تهدید میکند.» در بیانیه کمیته چهارجانبه حملات یمنیها به عربستان نیز محکوم و ادعا شده که ایران سلاح در اختیار یمنیها قرار میدهد.
صبح پنجشنبه (۲۳ خرداد) دو انفجار مهیب در دریای عمان رخ داد و منابع خبری دقایقی بعد اعلام کردند، دو نفتکش بزرگ هدف انفجار قرار گرفتهاند.
با آنکه ایران این حادثه را مشکوک خواند، دولت آمریکا ساعاتی بعد از وقوع انفجار در دو نفتکش مورد نظر انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفت؛ وزارت دفاع آمریکا همچنین فیلمی منتشر کرد و مدعی شد که یک قایق ایرانی در حال تلاش برای زدون مین از بدنه یکی از نفتکشهای سانحهدیده است.
دلایل دولت آمریکا در دنیا با تردیدهای جدی مواجه شد و غیر از انگلیس از سوی سایر کشورها حمایت نشد. از جمله طرفهایی که روایت آمریکا را زیر سؤال برده است، مالک ژاپنی یکی از کشتیهای سانحه دیده است که این روایت را غیرمعتبر توصیف کرده است.
ادعای حمله به رایانه های نظامی ایران
رسانههای غربی مدعی هستند که آمریکا به تلافی سقوط پهپاد، علیه رایانههای کنترل پرتابگرهای موشکی ایران، عملیات سایبری انجام داده است.
رسانههایی چون آسوشیتدپرس، واشنگتن پست و نیویورکتایمز مدعی شدهاند که آمریکا در واکنش به سرنگونی پهپاد جاسوسی خود، سیستمهای کامپیوتری ایران را که مسئول کنترل پرتابگرهای موشکی هستند؛ هدف تهاجم سایبری قرار داده است.
ادعا میشود، این حمله روز پنجشنبه و بعد از انصراف دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا از واکنش نظامی به سرنگونی پهپاد اتخاذ شده است.
دو منبع آگاه به آسوشیتدپرس گفتهاند تهاجم سایبری تحت موافقت ترامپ صورت گرفته است.
حتی ادعا میشود، اقدام سایبری که سیستمهای کامپیوتری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را هدف قرار داد، از جمله گزینههای مطرح در واکنش به حوادث هفته گذشته دریای عمان بوده است.
گفتنی است، ایران هنوز به ادعاهای مطرح از سوی رسانههای غربی واکنش نشان نداده است
تحقیر دوباره عربستان از سوی ترامپ
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با شبکه ان بی سی اعلام کرد که آمریکا باید از عربستان پول بگیرد، چرا که کشور ثروتمندی است.
ترامپ گفت: محافظت از عربستان سعودی در ازای دریافت پول، یکی از دلایل حضور آمریکا در غرب آسیاست و بر خلاف گذشته که واشنگتن در قبال این حفاظت چیزی دریافت نمیکرد، اما اکنون از این محافظت نفع مالی میبرد و عربستان سعودی ۴۰۰ میلیارد دلار از ما خرید میکند.
وی در ادامه به محتوای گفتوگوی تلفنی خود با بن سلمان ولیعهد سعودی اشاره کرد و گفت: من با ولیعهد سعودی صحبت کردم. گفتوگوی فوقالعادهای داشتیم. من گفتم این عملیات بسیار گرانی است. شما و دیگر کشورهایی که از آنها محافظت میکنیم، باید پول بدهید و او قبول کرد.
ترامپ سپس از پاسخ به پرسش مجری درباره قتل جمال خاشقجی روزنامهنگار منتقد عربستانی و همچنین آثار حملات عربستان به یمن امتناع کرد و مسأله یمن را به گردن ایران انداخت.
رئیسجمهور آمریکا در ادامه مدعی شد، مقصر اوضاع فعلی در یمن ایران است، ترامپ گفت: اگر دقت کنید، ایران است که به یمن میرود. آنها شروع میکنند به عربستان سعودی موشک شلیک میکنند. عربستان سعودی باید از خودش محافظت کند. بحث یک میلیون شغل یا بیشتر است. آنها خریدهای کلانی میکنند، ۱۵۰ میلیارد دلار تجهیزات، که ما آنها را استفاده میکنیم. بر خلاف بقیه کشورها که پول ندارند و ما باید برای همهچیز به آنها کمک هزینه بدهیم، عربستان سعودی خریدار کلان محصولات آمریکایی است.
وی در ادامه مدعی شد که ایران روزانه افراد زیادی را میکشد و اگر آمریکا به عربستان سعودی سلاح نفروشد، آنها از روسیه و چین سلاح تهیه می کنند.
مخالفت ترامپ با بولتون درباره اقدام نظامی علیه ایران
ترامپ رئیس جمهور آمریکا با بولتون مشاور امنیت ملی خود و بیشتر مشاوران امنیتی ارشدش در مورد حمله به ایران مخالفت کرده است.
ترامپ به یکی از مشاوران امین امنیتی گفت: اینها میخواهند ما را به سمت جنگ سوق دهند و این تنفرآور است. ما به یک جنگ دیگر نیازی نداریم.
در این گفتوگو ترامپ از اینکه یک فروند پهپاد بدون سرنشین آمریکا به قیمت ۱۳۰ میلیون دلار را از دست داده است، اظهار تأسف کرد، ولی اظهار داشت تعداد کسانی که تحت تأثیر تلفات مالی قرار میگیرند، از تعداد رأی دهندگانی که به علت تلفات جانی متأثر میشوند کمتر خواهد بود.
هرچند بسیاری از مشاوران ارشد وی از یکسری اقدامات نظامی علیه ایران حمایت میکردند، ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک آمریکا موضع محتاطانه تری در پیش گرفت که بسیار ترامپ را تحت تأثیر قرار داد.
او ضمن اینکه از ژنرال دانفورد تقدیر کرد، بولتون، مشاور امنیتی خود را که در پشت صحنه اقدامات نظامی علیه ایران است، سرزنش نمود و اظهار داشت: بولتون وظیفه خود را خوب انجام میدهد ولی معمولاً مواضع سخت و پر دردسری را اتخاذ میکند و اذعان داشت: شخصی که مهم است، من هستم.
وی افزود: همه میگفتند من اشتباه میکنم. آنها میگویند من منفعلانه عمل میکنم ولی هیچ یک از این اظهارات درست نیست و من فردی با عقل سلیم هستم.
پیشتر نیز ترامپ مدعی شده بود پس از آنکه بررسیها احتمال کشته شدن ۱۵۰ نفر در نتیجه اقدام نظامی آمریکا علیه ایران را نشان داد از این اقدام صرفه نظر کرده است.
سفر بولتون به اسرائیل
در میانه تشدید تنشها میان آمریکا و ایران، جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز یکشنبه برای دیدار و گفتوگو با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به سرزمینهای اشغالی سفر کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، واشنگتن روز سهشنبه در بحرین کارگاهی برگزار خواهد کرد که گفته میشود، مقدمهای بر طرح "معامله قرن" دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای حل درگیری و نزاع میان فلسطین و اسرائیل است.
واشنگتن در این نشست کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس را به سرمایهگذاری در پروژههای اقتصادی فلسطین تشویق خواهد کرد.
رهبران فلسطینی ضمن انتقاد از این نشست ابراز نگرانی کردهاند که چنین اقدامی میتواند راهکار دو کشوری را تضعیف کند.